Now Reading
Το διαζύγιο δίνει την ευκαιρία στους γονείς να γίνουν ακόμα καλύτεροι

Το διαζύγιο δίνει την ευκαιρία στους γονείς να γίνουν ακόμα καλύτεροι

Το διαζύγιο δεν σε κάνει γονιό φάντασμα αλλά μπορεί να γίνει αφορμή για ενεργητικότερο ρόλο

Κανένα διαζύγιο δεν είναι ευχάριστο. Ωστόσο οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό συνήθως είναι πιο δύσκολοι και πιο επώδυνοι, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Πλέον, στην εποχή μας, ένα διαζύγιο δεν σημαίνει ότι ο μπαμπάς πρέπει να είναι μπαμπάς μόνο το σαββατοκύριακο ή μόνο στις διακοπές. Αντίθετα οι ρυθμοί και οι υποχρεώσεις ενθαρρύνουν τους σημερινούς μπαμπάδες να έχουν σχεδόν καθημερινή εμπλοκή και να έχουν ενεργητικό ρόλο – μερικές φορές, στην πράξη, περισσότερο απ’ ό,τι είχαν στην καθημερινότητα του έγγαμου βίου. Οι μπαμπάδες, ακόμα και όσοι είχαν συνηθίσει να παίρνουν πρωτοβουλίες και να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή και στο μεγάλωμα των παιδιών σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν αφήσει στη μαμά ένα μεγάλο –το μεγαλύτερο– κομμάτι της ευθύνης αλλά και της γονεϊκότητας.

 Με το διαζύγιο ωστόσο έρχεται η ώρα που πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τα πάντα και όχι μόνο να τις πάρουν αλλά και να τις εκτελέσουν. Αποφάσεις που αφορούν από το τι θα φάει το παιδί, τι θα φορέσει έως το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και το χρονοδιάγραμμά του μέσα στη μέρα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες δεν υστερούν από τη φύση τους σε σχέση με τις γυναίκες ως προς τα γονεϊκά ένστικτα και ότι είναι καθαρά κοινωνικό το θέμα της διάκρισης των ρόλων. Τα κορίτσια συνηθίζουν από παιδιά να παίζουν με κούκλες, με μωρά ή να κάνουν δραστηριότητες στα πλαίσια παιχνιδιού που τα προετοιμάζουν για τα μελλοντικά τους μητρικά καθήκοντα. Και σαφώς το να βλέπουν, να μαθαίνουν και να αντιγράφουν τη μαμά τους τους δίνει ένα φυσικό προβάδισμα. Μπαμπάδες ωστόσο που για διάφορους λόγους μεγάλωσαν από την αρχή ή σχεδόν από την αρχή μόνοι τους τα παιδιά τους ανέπτυξαν πολύ γρήγορα, αβίαστα και φυσικά τις ίδιες δεξιότητες που βλέπουμε να εμφανίζουν οι γυναίκες με τη μητρότητα.

Σε αυτή τη λογική, ένα διαζύγιο απελευθερώνει τον μπαμπά από την εμπλοκή της μαμάς στο δικό του γονεϊκό ρόλο. Οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μετά από ένα διαζύγιο –ή οι μονογονεϊκές οικογένειες– κάνουν κάθε έναν γονιό ξεχωριστά να είναι λίγο και από τα δύο, καταργώντας ουσιαστικά τα στεγανά  ανάμεσα στο τι θα πει «μπαμπά» ή «μαμά» και τονίζοντας την έννοια και τη σημασία του τι θα πει να είσαι γονιός.

Το διαζύγιο λοιπόν μπορεί να κάνει έναν άνδρα καλύτερο μπαμπά με την έννοια ότι του δίνει μεγαλύτερη ελευθερία αλλά και μεγαλύτερο μερίδιο στην ευθύνη της γονεϊκότητας. Πιο ουσιαστική επαφή, πιο αληθινό δέσιμο, καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη σύνδεση, πιο αποτελεσματική εμπλοκή στην καθημερινότητα, συνεπέστερη ανάμειξη στις αποφάσεις και στην εκτέλεσή τους, ενεργητικότερο ρόλο και συνειδητή παρουσία είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που σταδιακά μπορούν να επιφέρουν στην επιτέλεση του πατρικού τους ρόλου και με τον τρόπο αυτόν να καταφέρουν μοναδικές στιγμές βιώνοντας την πατρότητα πολύ εναργέστερα.

Δείτε Επίσης

Συμβουλές για να το επιτύχετε πιο εύκολα και πιο ανώδυνα:

  • Αφήστε γρήγορα να καταλαγιάσουν οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα και μην τα αφήσετε να επηρεάσουν τη στάση σας ως προς τα παιδιά
  • Να βάζετε το καλό των παιδιών πάνω απ’ οποιονδήποτε εγωισμό
  • Προσπαθήστε να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας
  • Μην κάνετε τον «καλό» – να κρατάτε τις αρχές διαπαιδαγώγησης που πρέπει να ισχύουν και στα δύο σπίτια
  • Διατηρήστε την καθημερινή ρουτίνα και το πρόγραμμα
  • Μην υιοθετήσετε τη στάση «μπαμπάς για τις διακοπές» ή «μόνο για το σαββατοκύριακο»
  • Κρατήστε σταθερή την επικοινωνία, την επαφή και την εμπιστοσύνη
  • Να είστε διαθέσιμοι – να ξέρουν ότι μπορούν να σας βρουν όταν σας έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, τα παιδιά που μοιράζονται σχεδόν ίδιο χρόνο με τους δύο γονείς μεγαλώνουν με υψηλότερη αυτοεκτίμηση, παρουσιάζουν υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο, έχουν καλύτερους οικογενειακούς δεσμούς και είναι λιγότερο ευάλωτοι και παρουσιάζουν μικρότερης σημασίας προβλήματα στη συμπεριφορά ή στη συναισθηματική τους κατάσταση, καθ ‘όλη τη ζωή τους, σε σχέση με τα παιδιά που βλέπουν τους μπαμπάδες τους μόνο τα Σαββατοκύριακα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top