Now Reading
Το δίλημμα της ασφάλειας

Το δίλημμα της ασφάλειας

Τελικά κάνουν ή όχι καλό τα παιδικά έξυπνα ρολόγια;

Κάποτε ένα ρολόι που θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύει και ως τηλέφωνο ανάγκης για συγκεκριμένους προεπιλεγμένους αριθμούς και που θα δείχνει και το πού βρίσκεται ένα παιδί, θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή θα θύμιζε gadget βγαλμένο από την γκαρνταρόμπα του Τζέιμς Μποντ. Τα τελευταία χρόνια όμως το ρολόι αυτό είναι πραγματικότητα και πλέον έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Ελαφρύ, με design που ξεχωρίζει, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, κυκλοφορούν από διάφορες μάρκες κι εταιρείες και σε σχήματα που προκαλούν και μαγνητίζουν το βλέμμα.

Λανσαρίστηκαν αρχικά ως συσκευές με ενσωματωμένο GPS και δυνατότητα επικοινωνίας του παιδιού με τους γονείς του και κάποιον ακόμα αριθμό ανάγκης. Πλέον διάφορες εταιρείες τα εμπλουτίζουν με διάφορα apps που σχετίζονται με αθλητικές δραστηριότητες και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι γονείς τα αγοράζουν για να ξέρουν πού βρίσκεται το παιδί τους και όταν δεν θεωρούν πως το παιδί είναι ακόμα σε θέση και ηλικία να έχει δικό του κινητό τηλέφωνο. Τους προσφέρει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας. Κάποια μοντέλα είναι εφοδιασμένα με εφαρμογή που ενημερώνει τους γονείς όταν το παιδί βγει έξω από τη συγκεκριμένη διαδρομή του ή έξω από τα επιτρεπτά όρια. Τα παιδιά το φοράνε και τους αρέσει γιατί είναι η γενιά της τεχνολογικής επανάστασης και αυτό είναι κάτι νέο, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Δείτε Επίσης

Ωστόσο υπάρχει ένας σημαντικός αντίλογος που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε να πάρετε κι εσείς ένα τέτοιο ρολόι για το παιδί σας. Η ασφάλεια την οποία υποτίθεται ότι προσφέρουν είναι παρακινδυνευμένη. Έχει αποδειχθεί ότι τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν μπορούν πολύ εύκολα να πέσουν θύμα υποκλοπής και χακαρίσματος με αποτέλεσμα πληροφορίες που θα θέλατε πάση θυσία να διασφαλιστούν να μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε – και εκτός από τους γονείς να είναι και άλλοι σε θέση να μπορούν να εντοπίσουν πού βρίσκεται το παιδί σας… Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Νορβηγία έχει εκδοθεί οδηγία από τις Αρχές να απαγορευτούν στις συγκεκριμένες χώρες, ενώ έχουν υπάρξει αγγλικά και αμερικανικά δημοσιεύματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα στην ασφάλεια που εντέλει δημιουργούν.

Πάντα βέβαια υπάρχει η σωστή χρήση της τεχνολογίας και η διπλή όψη των πραγμάτων. Όπου ωστόσο μπαίνει το θέμα της ασφάλειας των παιδιών καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν από πριν και τις δύο όψεις προτού πάρουν την τελική τους απόφαση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top