Now Reading
«Το αγόρι και η θάλασσα» – να ονειρεύεσαι, να αγαπάς και να υπάρχεις

«Το αγόρι και η θάλασσα» – να ονειρεύεσαι, να αγαπάς και να υπάρχεις

Ένα υπέροχο βιβλίο, από τις εκδόσεις Φουρφούρι, για τα μικρά και μεγάλα ερωτήματα της ζωής και τις απαντήσεις που ψάχνουμε να βρούμε

Μπορεί το καλοκαίρι να έχει την τιμητική της, αλλά η θάλασσα είναι πάντα στη διάθεσή μας. Μας περιμένει στη θέση της, και απλόχερα μοιράζεται μαζί μας τη σοφία της. Σοφία αιώνων που άλλοτε βρίσκεται στα βάθη της και άλλοτε στον αφρό της. Δεν χρειάζονται πολλά για να γίνουμε κοινωνοί της γνώσης, τη εμπειρίας, του πλούσιου κι ανεξάντλητου θησαυρού της. Όποιος θέλει να την ανακαλύψει και να την μάθει, δεν έχει παρά να σκύψει και να την αφουγκραστεί, να ακούσει τους ψιθύρους, τα τραγούδια, τις σκέψεις, τα κύματα, την ανάσα, την ψυχή της.

Το αγόρι της ιστορίας της Camille Andros σε υπέροχη εικονογράφηση από την Amy Bates, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι, αγαπάει πολύ τη θάλασσα και της έχει αδυναμία. Προσπαθεί να την καταλάβει και να την κατανοήσει, σε μια παράλληλη προσπάθεια να κατανοήσει τον κόσμο και τον εαυτό του. Ζει κοντά της, περνάει αρκετές ώρες δίπλα της, τη συναισθάνεται, κι αντιλαμβάνεται τις διαφορές και τις ομοιότητες που έχει με εκείνη. Πώς είναι άλλοτε ήρεμος και γαλήνιος, όπως εκείνη ή πώς άλλοτε είναι σκοτεινός και φουρτουνιασμένος όπως η θάλασσα.

Μεγαλώνει το αγόρι, συνεχίζει να αγαπάει τη θάλασσα αλλά αρχίζει να του δημιουργούνται απορίες, ανησυχίες κι ερωτήματα για τη ζωή, τον κόσμο, τον εαυτό του. Ψάχνει τις απαντήσεις, γύρω του, στη θάλασσα, μέσα του. Όταν το έχει ανάγκη και αφήνεται να εμπιστευτεί τη σοφία της θάλασσας εκείνη τον ανταμείβει για την πίστη και την υπομονή του και του μιλάει. Στις δύσκολες φάσεις της αναζήτησης, της εσωτερικής ωρίμανσης και της πορείας της ενηλικίωσης την επισκέπτεται και εκείνη καταφέρνει να επικοινωνήσει μαζί του.

Στις πρώτες του ανησυχίες, τις παιδικές-εφηβικές ακόμα η «συμβουλή» της είναι «να ονειρεύεσαι». Όταν έρχεται αντιμέτωπος με πιο σύνθετες δυσκολίες και προκλήσεις, του υποδεικνύει τρυφερά «να αγαπάς». Κι όταν τα χρόνια της ζωής και των εμπειριών βαραίνουν πάνω του του λέει καθησυχαστικά «να υπάρχεις».

Κι έτσι το αγόρι πορεύεται στη ζωή, πάντα κοντά στη θάλασσα, μεγαλώνει, γίνεται άντρας, κάνει τη δική του οικογένεια ακολουθώντας τις σοφές παραινέσεις της θάλασσας κι αναγνωρίζοντας ότι όσο ανεξάντλητη και χωρίς όρια είναι εκείνη άλλο τόσο ανεξάντλητα είναι τα όρια του εαυτού του αλλά και των επιλογών του κι όσο μεγαλώνει τόσο συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό είναι να ονειρεύεσαι, να αγαπάς και να υπάρχεις ή να υπάρχεις για να αγαπάς και να ονειρεύεσαι.

«Το αγόρι και η θάλασσα» είναι ένα βιβλίο πολύτιμο, για όλες τις ηλικίες, οικείο και τρυφερό, που παίρνει κάθε αναγνώστη από το χέρι και τον πηγαίνει μια βόλτα στη θάλασσα της παιδικής του ηλικίας, μια θάλασσα που κι αυτή ωριμάζει κι αλλάζει όπως όλοι μας, ή έτσι μας αφήνει να πιστέψουμε, καθώς εκείνη είναι ήδη ώριμη και σοφή και περιμένει όποιον την έχει ανάγκη για να του εκμυστηρευτεί τα μυστικά της σοφίας της. Μόνο που ίσως και αυτά τα μυστικά να είναι διαφορετικά για κάθε άνθρωπο, μια που κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Δείτε Επίσης

Εδώ ωστόσο η συγγραφέας επέλεξε να μοιραστεί μας τρία διαχρονικά αποφθέγματα σοφίας που ταιριάζουν σε όλους μας – κι ενώ είναι τόσο διαχρονικά και επίκαιρα, κι εύκολα να τα θυμόμαστε, μερικές φορές τα ξεχνάμε ή τα παραμελούμε.

Σαν μια όμορφη υπενθύμιση αυτό το εξαιρετικό βιβλίο έρχεται να μας θυμίσει αυτό το πολύτιμο τρίπτυχο: να ονειρευόμαστε, να αγαπάμε και να υπάρχουμε.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ – Brainfood Εκδοτική

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top