Now Reading
Τηλεόραση, υπολογιστές, κινητά και iPad – Πόση ώρα επιτρέπεται η χρήση τους;

Τηλεόραση, υπολογιστές, κινητά και iPad – Πόση ώρα επιτρέπεται η χρήση τους;

  Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, δε συνίσταται η τηλεόραση σε παιδιά κάτω των 2 ετών και…

ipadstu

 

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, δε συνίσταται η τηλεόραση σε παιδιά κάτω των 2 ετών και προτείνεται μέχρι δύο ώρες για παιδιά πάνω των 2 ετών. Κι αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στους New York Times, όχι για λόγους βλαβερής ακτινοβολίας, αλλά για λόγους μαθησιακούς και αναπτυξιακούς ως επί το πλείστον.

 

Στην εποχή μας, βέβαια, δε μιλάμε πια μόνο για τηλεόραση, αλλά και για το Facebook, για την οθόνη του iPhone ή του iPad, την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης που χρησιμοποιείται για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ούτω καθεξής.

Η dr. Ari Brown, παιδίατρος και η βασική συγγραφέας των οδηγιών της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας σχετικά με τα όρια που πρέπει να υπάρχουν για την τηλεόραση και τις οθόνες γενικότερα, προτείνει τους παρακάτω κανόνες:

1. Δημιουργήστε μια στρατηγική σχετικά με τα μέσα αυτά σαν οικογένεια και προσαρμόζετέ την όσο τα παιδιά μεγαλώνουν.

2. Περιορίστε το χρόνο μπροστά στην οθόνη (συμπεριλαμβανομένων και των διαδραστικών) στις δύο ώρες ημερησίως, αν γίνεται.

3. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της συσκευής και περιορίστε την πρόσβαση στο περιεχόμενο. Μη σηκώνετε τα χέρια ψηλά, λέγοντας “ο γιος μου ξέρει περισσότερα από μένα σχετικά με την τεχνολογία”!

4. Κρατήστε κινητά και tablets έξω από τα υπνοδωμάτια των παιδιών.

5. Βάλτε όλες τις συσκευές (και τις δικές σας) για “ύπνο”, σε ένα καλάθι στην κουζίνα, 30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο το βράδυ.

6. Αξιολογήστε το δικό σας χρόνο μπροστά από την οθόνη και περιορίστε τον, διότι, όπως και να το κάνουμε, εσείς είστε το πρότυπο που θα μιμηθεί το παιδί σας.

7. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του δείπνου κρατήστε κλειστές όλες τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών.

8. Σχετικά με το Facebook, ενημερώστε το παιδί σας για τα οφέλη και τους κινδύνους. Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζει πώς να προφυλάσσεται από τους πιθανούς κινδύνους..

9. Ενημερώστε το παιδί ότι θα συνδεθείτε μαζί του μέσω των Social Media και θα κρατάτε επαφή με τα όσα δέχεται ή γράφει.

10. Αποδεχτείτε ότι το κινητό τηλέφωνο πλέον είναι πραγματικότητα, παρ’ όλ’ αυτά, ενημερώστε για τους περιορισμούς που υπάρχουν (απαγορεύεται η χρήση στη σχολική τάξη, για παράδειγμα).

Η επίδραση που έχουν οι οθόνες και τα gadgets είναι άγνωστη ακόμα, αναφέρει η dr. Brown.
Γνωρίζουμε, όμως, ότι ενδεχομένως προκαλεί μακροπρόθεσμα:

παιδική παχυσαρκία,
-διάσπαση προσοχής και
-διαταραχές ύπνου.

Οι κανόνες της dr. Ari Brown, προέρχονται από το άρθρο “Managing Kids and Gadgets: 12 Screen Time Rules“, που δημοσιεύθηκε στο Huffington Post.

Το μεγαλύτερο, όμως, μειονέκτημα που προσφέρουν οι οθόνες και οι συσκευές αυτές είναι ότι “κλέβουν” χρόνο από την πραγματική, διαπροσωπική επικοινωνία που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στο γονιό και στο παιδί, ανάμεσα στα αδέλφια, ανάμεσα στα ξαδέλφια, ανάμεσα στους φίλους. Εκεί χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή.

http://www.irinivasilaki.com

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top