Now Reading
Τα μωρά της πανδημίας – τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες

Τα μωρά της πανδημίας – τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες

Για τα μωρά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του πρώτου έτους του κορωνοϊού ως προς την ανάπτυξή τους

Τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας -ακόμη και από μητέρες που δεν είχαν COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων σε σύγκριση με τα μωρά πριν από την πανδημία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κατά το πρώτο έτος της πανδημίας σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε ένα τεστ αναπτυξιακού ελέγχου κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων στους 6 μήνες – ανεξάρτητα από το αν οι μητέρες τους είχαν COVID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – σε σύγκριση με μωρά που γεννήθηκαν λίγο πριν την πανδημία.

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε 255 μωρά που γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων Morgan Stanley της Νέας Υόρκης και στο Νοσοκομείο Άλεν μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

«Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που έχουν ιογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν υψηλότερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών ελλειμμάτων, επομένως πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε κάποιες αλλαγές στη νευροανάπτυξη των μωρών των οποίων οι μητέρες είχαν κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», λέει ο Dani Dumitriu, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής. Παιδιατρικής και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

«Με έκπληξη δεν βρήκαμε κανένα απολύτως σήμα που να υποδηλώνει ότι η έκθεση στον κορωνοϊό στη μήτρα συνδέθηκε με νευροαναπτυξιακά ελλείμματα. Αντίθετα, το να είσαι στη μήτρα μιας μητέρας που βίωνε την πανδημία συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερες βαθμολογίες σε τομείς όπως οι κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες. Όχι σε άλλους, όπως οι δεξιότητες επικοινωνίας ή επίλυσης προβλημάτων. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το τεράστιο άγχος που αισθάνθηκαν οι μέλλουσες μητέρες σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς μπορεί να έπαιξε ρόλο».

«Αυτές δεν ήταν μεγάλες διαφορές, που σημαίνει ότι δεν είδαμε υψηλότερο ποσοστό πραγματικών αναπτυξιακών καθυστερήσεων στο δείγμα μας με μερικές εκατοντάδες μωρά, απλώς μικρές αλλαγές στη μέση βαθμολογία μεταξύ των ομάδων», λέει ο Dumitriu. «Αλλά αυτές οι μικρές μετατοπίσεις απαιτούν προσεκτική προσοχή, επειδή σε επίπεδο πληθυσμού, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Το γνωρίζουμε από άλλες πανδημίες και φυσικές καταστροφές».

Η αναπτυξιακή τροχιά των βρεφών ξεκινά νωρίς

Όταν το πρώτο κύμα του κορωνοϊού έπληξε τη Νέα Υόρκη στις αρχές του 2020, ο Dumitriu οδήγησε μια ομάδα παιδιατρικών ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το NewYork-Presbyterian στη διοργάνωση μελετών που διερευνούσαν τον αντίκτυπο του ιού στα βρέφη μέσω των αποτελεσμάτων «COVID-19 Mother Baby Outcomes (COMBO) Initiative».

Σε μια πρώιμη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μητέρες δεν μεταδίδουν τον ιό του κορωνοϊού στο έμβρυό τους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι ιογενείς ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών καθυστερήσεων στα παιδιά μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

«Η αναπτυξιακή τροχιά ενός βρέφους ξεκινά πριν από τη γέννηση», λέει ο Dumitriu, ο οποίος είναι παιδίατρος στο Well Baby Nursery στο NewYork-Presbyterian Morgan Stanley Children’s Hospital. «Με δυνητικά εκατομμύρια βρέφη που μπορεί να έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό in utero, και ακόμη περισσότερες μητέρες που απλώς ζουν μέσα από το άγχος της πανδημίας, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να κατανοήσουμε τις νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της πανδημίας στις μελλοντικές γενιές».

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις από ένα ερωτηματολόγιο που δίνουν οι παιδίατροι στους γονείς για να αξιολογήσουν πτυχές της βρεφικής ανάπτυξης, όπως η επικοινωνία και η λεπτή και αδρή κίνηση, η επίλυση προβλημάτων και οι κοινωνικές δεξιότητες.

Σχεδόν οι μισές από τις μητέρες στη μελέτη είχαν κορωνοϊό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αν και οι περισσότερες από τις ασθένειες ήταν ήπιες ή ασυμπτωματικές.

Δεν βρέθηκαν διαφορές στις βαθμολογίες μεταξύ των βρεφών που εκτέθηκαν στον COVID in utero και εκείνων που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας των οποίων οι μητέρες δεν προσβλήθηκαν από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ο μέσος όρος βαθμολογίας μεταξύ των βρεφών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας -είτε οι μητέρες τους είχαν κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε όχι- ήταν χαμηλότεροι από τις δεξιότητες μεικτής κίνησης, λεπτής κινητικότητας και κοινωνικών δεξιοτήτων 62 βρεφών πριν από την πανδημία που γεννήθηκαν στα ίδια νοσοκομεία.

«Θέλουμε οι γονείς να γνωρίζουν ότι τα ευρήματα της μικρής μας μελέτης δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι αυτή η γενιά θα υποστεί βλάβη αργότερα στη ζωή», λέει ο Dumitriu. «Αυτό είναι ακόμα ένα πολύ πρώιμο αναπτυξιακό στάδιο με πολλές ευκαιρίες να παρέμβουμε και να φέρουμε αυτά τα μωρά στη σωστή αναπτυξιακή τροχιά».

Δείτε Επίσης

Θα μπορούσε το άγχος που σχετίζεται με τον COVID να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;

Αν και η μελέτη δεν μέτρησε το άγχος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο Dumitriu λέει ότι είναι πιθανό το στρες που προκαλείται από την πανδημία και που βιώνουν οι μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να εξηγεί την πτώση των κινητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων στα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό στρες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έχει μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνικο-συναισθηματική λειτουργία στα βρέφη από το στρες αργότερα στην εγκυμοσύνη, και παρόμοια τάση βρέθηκε στη νέα μελέτη: Βρέφη των οποίων οι μητέρες ήταν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης στο το ύψος της πανδημίας είχε τις χαμηλότερες βαθμολογίες νευροανάπτυξης.

Άλλοι παράγοντες, περιλαμβάνου λιγότερο διαδραστικό παιχνίδι και περισσότερες αλληλοεπιδράσεις με αγχωμένους φροντιστές, μπορεί να εξηγήσουν γιατί τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν ασθενέστερες κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες από τα μωρά που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αυτά τα βρέφη σε μακροχρόνιες μελέτες.

Babies born during pandemic’s first year score slightly lower on a developmental screening test — ScienceDaily

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top