Now Reading
Τα μυστικά του καλού μπαμπά

Τα μυστικά του καλού μπαμπά

Για να γίνετε ο μπαμπάς που τους αξίζει

Στο παρελθόν οι μπαμπάδες ήταν πιο αποστασιοποιημένοι και συνήθως ήταν οι μαμάδες αυτές που έκαναν κουμάντο σε ό,τι αφορούσε την ανατροφή των παιδιών.

Σήμερα που τα πράγματα έχουν αλλάξει ειδικά για τη μαμά που μπορεί να είναι εξίσου σκληρά εργαζόμενη με το μπαμπά, οι άντρες έχουν αρχίσει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην οικογένεια και να βοηθούν τη μαμά πολύ περισσότερο.

Φυσικά, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες που λένε ότι οι άντρες πρέπει να κάνουν αυτά τα 5 πράγματα για να γίνουν καλοί μπαμπάδες. Ο καθένας βρίσκει τα δικά του πατήματα και ακολουθεί το μονοπάτι που του ταιριάζει πιο πολύ για να κάνει τα παιδιά του ευτυχισμένα και να γίνει ο μπαμπάς που τους αξίζει.

Μπορείτε όμως να διαβάσετε τη λίστα που ακολουθεί για να πάρετε ιδέες!

1.Κάντε αυτό που σας ταιριάζει
Η πατρότητα είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Τι είναι αυτό που σας συγκινεί που είστε πατέρας; Ποιο είναι το καλύτερό κομμάτι του να είστε μπαμπάς για εσάς; Και τι είδους μπαμπά είστε; Ο προστάτης που του αρέσουν όμως και οι αγκαλιές; Ο αθλητικός που παίρνει τα παιδιά στο γήπεδο κάθε βδομάδα; Ο γκατζετάκιας που τους μαθαίνει όλα τα καινούρια τεχνολογικά νέα;
Το βασικό είναι να είστε μπαμπάς με το δικό σας μοναδικό τρόπο, το είπε και ο Σινάτρα εξάλλου, «I did it my way”!

2. Να είστε εκεί
Μην παραβλέπετε την κουβέντα με τα παιδιά σας. Ξέρετε ποιοι είναι οι φίλοι τους, που μένουν, ποιοι είναι οι δάσκαλοί τους, ποιο μάθημα τους αρέσει; Φροντίστε από νωρίς να τους δώσετε να καταλάβουν ότι, όπως και η μαμά, θα είστε πάντα εκεί αν θέλουν κάποιον να μιλήσουν ή να ζητήσουν βοήθεια και μην χάνετε ευκαιρία να συζητάτε μαζί τους.

3. Να είστε ειλικρινής
Αν είστε ειλικρινής με τα παιδιά σας θα είναι και αυτά ειλικρινή μαζί σας. Όταν σας κάνουν μία ερώτηση απαντήστε ειλικρινά, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά την ηλικία και τις ευαισθησίες τους.

4. Βγείτε έξω με τα παιδιά
Δεν χρειάζεται να περιμένετε το σαββατοκύριακο ή τις διακοπές για να περάσετε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας εκτός σπιτιού. Πάρτε τα μαζί σας όταν πάτε στο σούπερ μάρκετ, στο φούρνο, όταν πάτε να πάρετε ένα εργαλείο για το σπίτι. Τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα όταν βρεθούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα για αυτό μιλήστε τους για ό,τι κάνετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι για τα παιδιά η καλύτερη ώρα με το μπαμπά ήταν όταν έκαναν απλά, καθημερινά πράγματα που τους έδιναν τη δυνατότητα να μάθουν καινούρια πράγματα, όπως το να παίζουν ένα καινούριο παιχνίδι, να ακούν μουσική ή να ασχολούνται με κατασκευές.

5. Μην κάνετε τίποτα με τα παιδιά
Μπερδευτήκατε; Ναι, είναι το αντίθετο από το «Βγείτε έξω με τα παιδιά», αυτό που εννοούμε όμως είναι να εκμεταλλευτείτε όλο το χρόνο που έχετε με τα παιδιά για να ασχοληθείτε μαζί τους. Βάλτε στην άκρη κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές και αφιερώστε ολόψυχα το χρόνο σας για να κάνετε κάτι που αρέσει στο παιδί. Για παράδειγμα δείτε μία ταινία και συζητήστε μαζί τους τι τους άρεσε και τι όχι. Αν είναι κορίτσια και θέλουν να παίξουν με κούκλες κάντε ακριβώς αυτό.

Δείτε Επίσης

6. Δώστε το καλό παράδειγμα
Και οι μπαμπάδες με τη συμπεριφορά τους επηρεάζουν πολύ τα παιδιά, όχι μόνο οι μαμάδες. Θέλετε να τρώει πιο υγιεινά; Βάλτε λαχανικά στο πιάτο σας όταν τρώτε όλοι μαζί. Θέλετε να μιλάει όμορφα στη μαμά του; Κάντε το ίδιο.

7. Μαγειρέψτε μαζί
Σε πολλούς μπαμπάδες πια αρέσει να καταπιάνονται με την κουζίνα. Αν είστε ένας από αυτούς σκεφτείτε ότι μπορεί το παιδί σας να είναι ο επόμενος Μποτρίνι, για αυτό ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε ένα γευστικό και υγιεινό γεύμα για όλη την οικογένεια. Εντάξει, δεν θα βάλετε το 3χρονο παιδί σας να ψιλοκόψει το μαρούλι ή το 6χρονο να σωτάρει το κρεμμύδι, υπάρχουν όμως άπειροι τρόποι να συμβάλλουν στο μαγείρεμα αν το καλοσκεφτείτε.

8. Πειθαρχία αλλά και επιβράβευση
Εκτός από τη μαμά, και ο μπαμπάς είναι υπεύθυνος για να βάζει κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά. Εκτός όμως από το να επιβάλλει την πειθαρχία, ο μπαμπάς πρέπει να επιβραβεύει τα παιδιά όταν κάνουν κάτι θετικό και προσπαθούν, για παράδειγμα όταν μαζεύουν τα παιχνίδια τους.

9. Αρμονία και σεβασμός
Πάνω από όλα, ο μπαμπάς πρέπει να σέβεται τη σύντροφό του και να βοηθά στο να υπάρχει μία αρμονική ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, όπου τα παιδιά μπορούν να νιώσουν ότι είναι ασφαλή και ότι τα αγαπούν.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top