Now Reading
Τα μικρότερα αδέρφια διδάσκουν την ενσυναίσθηση στα μεγαλύτερα

Τα μικρότερα αδέρφια διδάσκουν την ενσυναίσθηση στα μεγαλύτερα

Φαίνεται ότι και τα πρωτότοκα μαθαίνουν πολλά από τα δευτερότοκα παιδιά

Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια γίνονται μέντορες για τα μικρότερα. Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη, και τα πρωτότοκα διδάσκονται κάτι από τα υστερότοκα παιδιά: την αξία της ενσυναίσθησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Child Development.

Καναδοί επιστήμονες παρακολούθησαν 452 ζευγάρια αδερφιών, ηλικιών μεταξύ των 18 μηνών και 4 ετών. Αρχικά, παρατήρησαν την ενσυναίσθηση των παιδιών (την ικανότητά τους να μπαίνουν στη θέση του άλλου) προσποιούμενοι ότι χτυπούσαν στο γόνατό του ή πως έπιαναν τα δάχτυλά τους σε ένα χαρτοφύλακα. Αφού οι ειδικοί εξήγησαν στα παιδιά πόσο αναστατωμένοι ήταν για ό,τι είχε συμβεί, βιντεοσκόπησαν τις αντιδράσεις τους.

Όταν επέστρεψαν στα ίδια νοικοκυριά ενάμιση χρόνο αργότερα, έκαναν μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: «Μέσα στη διάρκεια των δεκαοχτώ μηνών που είχαν μεσολαβήσει, τόσο τα μικρότερα όσο και μεγαλύτερα αδέρφια έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ευνσυναίσθησης».

Σε μια δήλωσή του ο Marc Jambon, επικεφαλής της έρευνας και συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξήγησε γιατί είναι τόσο σημαντικά αυτά τα ευρήματα:

«Παρόλο που επικρατεί η θεωρία ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια και οι γονείς είναι οι βασικές επιρροές στην ανάπτυξη των μικρότερων παιδιών (αλλά όχι το αντίστροφο), ανακαλύψαμε ότι τόσο τα μικρότερα όσο και τα μεγαλύτερα αδέρφια βοήθησαν το ένα το άλλο, με την πάροδο του χρόνου, να αναπτύξει την ενσυναίσθησή του. Αυτό το εύρημα παρέμεινε σταθερό, ακόμα και όταν συνυπολογίσαμε και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ενσυναίσθηση ενός παιδιού, όπως οι μέθοδοι ανατροφής που ακολουθούν οι γονείς και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της οικογένειας».

Δείτε Επίσης

Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αν το φύλο των αδερφιών επηρεάζει το παραπάνω εύρημα. Ανακάλυψαν πως ναι, με μια εξαίρεση: όταν το μικρότερο παιδί είναι αγόρι, δεν επηρεάζει σημαντικά την ενσυναίσθηση της μεγαλύτερης αδερφής του.

Μια άλλη από τους συγγραφείς της μελέτης, η Sheri Madigan, συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, πρόσθεσε τα εξής: «Τα ευρήματά μας τονίζουν ότι όλα τα μέλη μιας οικογένειας, όχι μόνο οι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέρφια, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των παιδιών. Γνωρίζουμε ήδη ότι τα μικρότερα αδέρφια ασκούν επιρροή στα μεγαλύτερα στην εφηβεία, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να αρχίζει πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε στο παρελθόν».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top