Now Reading
Στραβά δόντια ή τέλειο μελλοντικά χαμόγελο;

Στραβά δόντια ή τέλειο μελλοντικά χαμόγελο;

Σιδεράκια, ορθοδοντική και άλλες οδοντιατρικές απορίες των γονιών για τα παιδιά τους

Έχει ήδη μάθει να πλένει και να φροντίζει τα δόντια του και να προσέχει τη στοματική του υγιεινή. Αποφεύγει τα πολλά γλυκά – όσο γίνεται. Πηγαίνει στον οδοντίατρο για τακτικό έλεγχο. Τα δόντια μας είναι ένα «εργαλείο» που μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή και τα προσέχουμε γιατί είναι ευπαθή και ευάλωτα. Όμως πέρα από το ότι τα χρησιμοποιούμε για να τρώμε, τα δόντια μας είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας μας και του πώς φαινόμαστε ή μας βλέπουν οι άλλοι. Ακόμα πιο σημαντικό, τα δόντια έχουν σε μεγάλο βαθμό να κάνουν με το χαμόγελό μας!

Η πρώτη επίσκεψη σε ορθοδοντικό καλό είναι να γίνεται στην ηλικία περίπου των 7 χρόνων του παιδιού για μια αρχική εκτίμηση για τη σύγκλιση των δοντιών και το επαρκή χώρο που υπάρχει για τα δόντια που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί. Για αυτό και οι θεραπείες εφαρμόζονται συνήθως στην ηλικία των 11 χρόνων, όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής όλων των δοντιών. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις για να προληφθούν προβλήματα που ήδη διαφαίνονται μπορεί να ξεκινήσουν θεραπείες με κινητούς ή σταθερούς μηχανισμούς (πιο σπάνια σιδεράκια), οι οποίες διορθώνουν ζητήματα θέσης των δοντιών σταδιακά και ανώδυνα με τρόπο που μπορεί να αποφευχθεί ένα χειρουργείο αργότερα ή μια αφαίρεση δοντιού. Η πρώτη αυτή φάση διαρκεί περίπου 12-18 μήνες.

Συνήθεις αιτίες που θα σας οδηγήσουν στην πρώτη εξέταση είναι μεταξύ άλλων το πιπίλισμα δαχτύλου ή παρατεταμένη χρήση πιπίλας, η δυσάρεστη αναπνοή, μπλοκαρισμένα δόντια, υπερμεγέθη δόντια, συνωστισμένα ή αραιά δόντια, τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών (συνήθως στον ύπνο), δυσανάλογη θέση της πάνω ή της κάτω γνάθου και η μεταξύ τους σχέση, δυσκολίες στη μάσηση ή την κατάποση.

Δείτε Επίσης

Η θεραπεία με σιδεράκια ποικίλλει από ενάμιση με δύο χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη και η συμβολή πλαστικού χειρουργού. Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη για το παιδί, καθώς μόνο τις πρώτες μέρες ενδέχεται να νιώσει μία μικρή πίεση, αλλά στη συνέχεια η ενόχληση μειώνεται και σταδιακά εξαφανίζεται. Για το λόγο αυτόν προτείνεται τα σιδεράκια να τοποθετούνται μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, κοντά σε Σαββατοκύριακο και αργίες ή στις διακοπές.

Η ορθοδοντική δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά κυρίως για να προλάβει ή να διορθώσει προβλήματα της θέσης, της κατανομής και όχι μόνο των δοντιών προκειμένου να υπάρχει συνολικά καλή στοματική υγιεινή και αποτελεσματική λειτουργία των δοντιών. Υπέροχο χαμόγελο, αυτοπεποίθηση, καλή εικόνα και αίσθηση του εαυτού αλλά και γερά και υγιή δόντια!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top