Now Reading
«Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, μιλήστε στα παιδιά σας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες»

«Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, μιλήστε στα παιδιά σας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες»

Μια επιστολή προς όλους τους γονείς, από την Jessica Grono, εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής που η ίδια πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.

Αγαπητοί γονείς,

Το σχολείο αρχίζει μετά από ένα ωραίο, χαλαρωτικό καλοκαιρινό διάλειμμα. Ελπίζω να περάσετε όμορφα με τα παιδιά σας και να είναι έτοιμα να επιστρέψουν στο σχολείο. Όταν θα καθίσετε μαζί τους να συζητήσετε θέματα όπως η συμπεριφορά, οι καλοί τρόποι και η μελέτη, σας παρακαλώ προσθέστε σε αυτά και την ευαισθησία για τις ειδικές ανάγκες και το να είναι ανοιχτά τα παιδιά σας να πιάσουν φιλίες με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σας το ζητάω ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και ως κάποια που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.

Οι γονείς συνήθως προετοιμάζουν το παιδί τους για το πώς να αντιμετωπίζει τους αγνώστους, να είναι ευγενικό, για το τι να κάνει αν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού και για το πώς να είναι καλός μαθητής. Σπάνια, όμως, τα παιδιά διδάσκονται το πώς θα είναι ανοιχτά στις ειδικές ανάγκες και ότι μπορούν να γίνουν φίλοι με κάποιον ανεξάρτητα αν αυτός έχει κάποια αναπηρία.

Ίσως πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν θα αφήσει ποτέ κάποιο άλλο παιδί στο περιθώριο και πως δεν θα πειράξει κανέναν. Αλλά πρέπει να σας πω ότι ακόμα και αν το κάνει, αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν είναι κακό: σημαίνει, απλά, ότι δεν είναι προετοιμασμένο να διαχειριστεί την πίεση που δέχεται από τους συνομηλίκους του να κοροϊδέψει κάποιον που είναι διαφορετικός. Ίσως θεωρήσει ακόμα και ότι εσείς θα το αντιμετωπίσετε υποτιμητικά αν κάνει παρέα με κάποιον που είναι διαφορετικός. Η επικοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τα παιδιά μαθαίνουν μιμούμενα και παρατηρούν διαρκώς τι κάνουν οι γονείς τους. Υπερβολικά συχνά έχω δει γονείς να φωνάζουν στα παιδιά τους επειδή αυτά πλησιάζουν πολύ το αναπηρικό καροτσάκι μου ή να συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται να πατήσω το παιδί τους. Κανένας άνθρωπος με αναπηρικό καροτσάκι δεν έχει πατήσει σκόπιμα παιδί. Τέτοιες συμπεριφορές διδάσκουν στα παιδιά ότι όσοι χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι πρέπει να αποφεύγονται και να απομονώνονται. Λένε ότι όσοι χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι είναι τρομακτικοί. Σας παρακαλώ, σταματήστε το. Αν το παιδί σας βρεθεί στο δρόμο μας, θα το παρακάμψουμε όπως κάνουμε με οποιονδήποτε άλλο. Αφήστε το να μιλήσει σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και να τους κάνει ερωτήσεις. Δείξτε στα παιδιά σας ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να έρχεται σε επαφή με κάποιον που έχει μια αναπηρία.

Είναι κρίσιμης σημασίας για τα παιδιά σας να μιλούν για τις αναπηρίες. Όλο και περισσότερα άτομα με ειδικές ανάγκες ενσωματώνονται στις σχολικές τάξεις, έτσι είναι πολύ πιθανό τα παιδιά σας να συναντήσουν κάποιον με αναπηρία. Ίσως επίσης έχουν κάποιο δάσκαλο με ειδικές ανάγκες. Πρέπει να ξέρουν ότι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δεν είναι διαφορετικοί. Είναι ίδιοι με όλους τους άλλους, απλά έχουν κάποια αναπηρία στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν. Πρέπει να τους λέτε ότι μπορούν να γίνουν φίλοι τους, αλλά ότι δεν πρέπει ποτέ να τους κοροϊδεύουν, να τους εκφοβίζουν ή να τους αφήνουν στο περιθώριο μιας ομάδας.

Δείτε Επίσης

Σε ένα πάρτι γενεθλίων, σας παρακαλώ μην ξεχάσετε να τους προσκαλέσετε όλους, ακόμα και το παιδί με ειδικές ανάγκες. Πληγωνόμουν βαθιά όταν οι συνομήλικοί μου μιλούσαν χαρούμενοι για τα πάρτι γενεθλίων στα οποία είχαν πάει το Σαββατοκύριακο – πάρτι στα οποία εμένα δεν με προσκαλούσαν ποτέ. Το ξέρω ότι αυτό συνέβαινε λόγω της εγκεφαλικής μου παράλυσης.

Η επικοινωνία με τα παιδιά σας για την αποδοχή του διαφορετικού είναι απερίγραπτα σημαντική. Δεν πρέπει ποτέ να πειράζουν κάποιον για πράγματα για τα οποία εκείνος δεν έχει τον έλεγχο, όπως για τον τρόπο με τον οποίο περπατάει, μιλάει, κινείται, ακόμα και μαθαίνει. Δεν πρέπει ποτέ να τα βάζουν με κάποιον απλώς και μόνο επειδή είναι διαφορετικός. Αν τα άλλα παιδιά τον πειράζουν, δεν χρειάζεται να συμμετέχουν τα δικά σας. Ας προσπαθήσουν να επανορθώσουν για τους άλλους. Να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με σεβασμό, με τον τρόπο που θα ήθελαν και τα ίδια να αντιμετωπίζονται.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και εύχομαι σε κάθε μαθητή μια χαρούμενη σχολική χρονιά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top