Now Reading
«Σε ευχαριστώ μαμά για όλα όσα έχεις κάνει από τότε που απέκτησα παιδιά!»

«Σε ευχαριστώ μαμά για όλα όσα έχεις κάνει από τότε που απέκτησα παιδιά!»

Στο σωτήριο αλλά συχνά παραγνωρισμένο ρόλο που αναλαμβάνουν, συχνά, οι γιαγιάδες αναφέρεται η Αμερικανίδα αρθρογράφος Ashley Wasilenko σε αυτό το συγκινητικό κείμενο.

Θυμάμαι πάντα τη μαμά μου να μου λέει: «Θα καταλάβεις μια μέρα, όταν θα κάνεις κι εσύ παιδιά».

Και ξέρετε κάτι; Είχε δίκιο (για μία ακόμα φορά). Κάτι μαγικό συνέβη όταν απέκτησα το δεύτερο γιο μου. Τελικά, κατάλαβα.

Η αγάπη μιας μητέρας για τα παιδιά της είναι βαθιά. Θα έκανα τα πάντα για τα αγόρια μου. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έμαθα ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα έκανε μόνο η μητέρα σου για σένα. Ανακάλυψα επίσης ότι η μαμά μου είναι ξεχωριστή.

Μου είχε πει ότι όταν θα έκανα παιδιά θα έβγαινε στη σύνταξη για να με βοηθάει… και το έκανε!

Βασικά, από τη μέρα που γύρισα από το ταξίδι του μέλιτος, άρχισε η ερώτηση: «Εγώ πότε θα γίνω γιαγιά;». Μου είπε ότι θα άφηνε τη δουλειά της για να με βοηθήσει να φροντίζω το μωρό και να μη χρειάζεται να βγω νταντά. Και το έκανε όντως, δεν μπλόφαρε. Μου έκανε δώρο την ψυχική γαλήνη του να γνωρίζω ότι το γιο μου τον φροντίζει η γιαγιά του.

Σε ευχαριστώ, μαμά!

Όταν τον θήλαζα, μου τον έφερνε στο γραφείο για να τον ταΐζω αντί να χρειαστεί να βγάζω γάλα με την αντλία.

Ναι, τους πρώτους μήνες της επιστροφής μου στη δουλειά, μου τον έφερνε την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος. Αυτό όχι μόνο με βοήθησε να κάνω τη μετάβαση και να μη μου λείπει τόσο ο γιος μου στη διάρκεια της μέρας, αλλά επιπλέον με γλίτωσε από τη διαδικασία της άντλησης. Μάλιστα, μαζί με το γιο μου η μαμά μου έφερνε και καφέ ή μεσημεριανό φαγητό!

Σε ευχαριστώ, μαμά!

Τώρα κάθε φορά που πηγαίνει στο σουπερμάρκετ, μου τηλεφωνεί να ρωτήσει αν χρειάζομαι τίποτα.

Ούτε που θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που πάτησα σε φυσικό κατάστημα για να αγοράσω κάτι (ας είναι καλά το shopping!). Αλλά δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο με βοηθάει που έχω κάποιον να αγοράζει χαρτί κουζίνας ή ένα καινούριο παιδικό ποτηράκι, γλιτώνοντάς με από τον πονοκέφαλο του να σέρνω ένα νεογέννητο μέσα σε ένα μαγαζί γεμάτο μικρόβια απλά για να αγοράσω κάποια είδη πρώτης ανάγκης.

Σε ευχαριστώ, μαμά!

Μου στέλνει μήνυμα κάθε πρωί, τη μαγική στιγμή που συνειδητοποιώ ότι το ψυγείο μου είναι άδειο.

Κι όμως, συμβαίνει. Ενώ ετοιμαζόμαστε για δουλειά και θυμάμαι ότι πρέπει να μαγειρέψω, ανοίγω το ψυγείο και το βρίσκω άδειο. Τότε συνήθως, ως διά μαγείας, μου έρχεται ένα μήνυμα από τη μαμά μου που λέει: «Μην ανησυχείς για το μεσημεριανό, μόλις πήγα στο σουπερμάρκετ και έχω τα πάντα». Έτσι, ξέρω ότι ο γιος μου θα φάει σπιτικό φαγητό και απαλλάσσομαι από αυτό το άγχος της πρωινής ρουτίνας.

Σε ευχαριστώ, μαμά!

Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά για να βγούμε ένα βράδυ με το σύζυγό μου χωρίς να νιώθουμε τύψεις.

Όχι μόνο προσφέρεται, αλλά (πιστεύω ότι) το απολαμβάνει πραγματικά! Ενώ εγώ νιώθω εγκλωβισμένη στη ρουτίνα του μπάνιου, των παραμυθιών και του νανουρίσματος, αυτά τα πράγματα ενθουσιάζουν τη μαμά μου (και τον μπαμπά μου). Είναι κάτι που δεν κάνουν κάθε μέρα. Κι εγώ γνωρίζοντας ότι οι γονείς μου φροντίζουν τα παιδιά μου, χαλαρώνω και απολαμβάνω μια έξοδο (επιπλέον, δεν χρειάζεται να πληρώσουμε νταντά!).

Σε ευχαριστώ, μαμά!

Καθαρίζει όλο το σπίτι στο χρόνο που εμένα μου παίρνει να πάω στο μπάνιο.

Χωρίς πλάκα. Ο γιος μου έπεσε για ύπνο κι εγώ έτρεξα στο μπάνιο. Έλειψα για περίπου τρία λεπτά (εντάξει, ίσως τέσσερα, καθώς αυτός είναι ο μόνος χρόνος που μπορώ να εξασφαλίσω στον εαυτό μου αυτή την περίοδο). Όταν βγήκα, κάθε τουβλάκι και παιχνίδι είχε τακτοποιηθεί σε ένα κουτί. Πώς γίνεται εμένα αυτό να μου παίρνει μία ολόκληρη μέρα κι εκείνη να το κάνει εν ριπή οφθαλμού;

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αμφισβητήσω τις μαγικές δυνάμεις της και απλά θα πω…. Σε ευχαριστώ, μαμά!

Δείτε Επίσης

Τις Κυριακές μας προσκαλεί σε δείπνο. Κάθε Κυριακή.

Με ένα νεογέννητο, φοβάμαι να πάω οπουδήποτε. Η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη από άποψη ιώσεων και κρυολογημάτων. Έτσι, προτιμώ να μείνω στο σπίτι. Αλλά η μαμά μου, ξέροντας ότι έχουμε ανάγκη να βγούμε λίγο «έξω», μας προσκαλεί για φαγητό και γλυκό, για να νιώσουμε ότι φύγαμε από το σπίτι και κάναμε κάτι. Επίσης, με τη βοήθειά της μπορούμε να απολαύσουμε πραγματικά ένα γεύμα, χωρίς να πρέπει να το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ξανά και ξανά. (Συν του ότι επιστρέφουμε πάντα σπίτι με τάπερ. Έτσι, έχει καλυφθεί και το φαγητό της Δευτέρας).

Σε ευχαριστώ, μαμά!

Κάνει παράκαμψη για να μου φέρει τα παιδιά στο σπίτι καθημερινά, γιατί ξέρει ότι έτσι με διευκολύνει.

Είμαστε τυχεροί που οι γονείς μου ζουν σε απόσταση μόλις 12 λεπτών. Αλλά στο τέλος μιας μεγάλης μέρας θηλασμού, δουλειάς και μαγειρέματος ακόμα και αυτός ο χρόνος μας φαίνεται πολύς – διαφορετικά, δεν ξέρω πώς θα πήγαινα να πάρω το γιο μου. Δεν έχω λόγια λοιπόν για να περιγράψω πόσο με βοηθάει το γεγονός ότι μου φέρνει εκείνη το παιδί στο σπίτι. Μας εξασφαλίζει περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι, για να παίξουμε και να φάμε δείπνο σε μια λογική ώρα.

Σε ευχαριστώ, μαμά!

Παίρνει τα βρόμικα ρούχα του γιου μου και μου τα επιστρέφει πλυμένα και διπλωμένα στο σπίτι.

Είναι μια μαγική στιγμή όταν ένα καλάθι γεμάτο άπλυτα βγαίνει από το σπίτι μου το πρωί και επιστρέφει το ίδιο βράδυ με τα ρούχα πλυμένα και διπλωμένα. Και τόσο, μα τόσο τακτοποιημένα. Το μόνο που έχω να κάνω εγώ είναι να τα βάλω σε συρτάρια.

Σε ευχαριστώ, μαμά!

Σε ευχαριστώ για όλα όσα κάνεις για μένα και το σύζυγό μου. Σε ευχαριστώ που αγαπάς τόσο πολύ τους γιους μας. Σε ευχαριστώ που με βοηθάς να κουβαλήσω το φορτίο της μητρότητας. Και σε ευχαριστώ που είσαι η μαμά μου. Δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς εσένα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top