Now Reading
Πώς να σώσεις τη σχέση σου όταν νιώθεις ότι διαλύεται

Πώς να σώσεις τη σχέση σου όταν νιώθεις ότι διαλύεται

Οδηγίες χρήσεως και συμβουλές από τους ειδικούς που έχουν αποτέλεσμα

Ήταν που ήταν δύσκολα τα πράγματα στις ερωτικές σχέσεις, ήρθε κι η πανδημία του κορωνοϊού να βάλει το κερασάκι στην τούρτα. Πίεση, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, κι ο εκνευρισμός γίνεται αυτόματη αντίδραση. Υπάρχουν σχέσεις που βγήκαν αλώβητες τον τελευταίο χρόνο, άλλες που βγήκαν πιο δυνατές αλλά υπάρχουν κι αυτές που μετράνε ζημιές και προσπαθούν να δουν αν υπάρχει φως στο τούνελ.
Αν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία, πριν τα βάψεις μαύρα και πριν βιαστείς να αλλάξεις το στάτους σου σε single, βρήκαμε μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που, αν τους θέσετε μαζί σε εφαρμογή, θα δείτε καλύτερες μέρες και πιο ευτυχισμένες νύχτες…
Η αλλαγή δεν είναι λέξη, είναι πράξη (πράξεις, για την ακρίβεια)
Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν μαγικά ούτε από μόνα τους. Μια σχέση επίσης δεν διαλύεται ως διά μαγείας. Έχετε βάλει και οι δύο το χεράκι σας για να φτάσουν τα πράγματα σε ένα οριακό σημείο. Όπως λοιπόν είστε υπαίτιοι για την «καταστροφή» άλλο τόσο θα γίνετε υπεύθυνοι για τη διάσωση της σχέσης σας. Αν νιώθετε ότι η κατάσταση σώζεται και δεν είναι μη αναστρέψιμη, προετοιμαστείτε για αρκετή δουλίτσα. Αρκεί να θυμάσαι, ότι ο δυικός αριθμός εδώ είναι απαραίτητος. Είναι μια δουλειά και για τους δυο σας. Αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι παρωδικό και χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Μην πάρεις σημαντικές αποφάσεις εν βρασμώ
Για κάθε τι καλό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και χρόνος συνήθως. Από την άλλη, μια μεγάλη καταστροφή μπορεί να γίνει σε χρόνο dt. Τα αίματα όταν σε νευριάσει ο άλλος ανάβουν πολύ εύκολα, και η παρορμητική φύση μαζί με τον θυμό της στιγμής μπορεί να γίνει πιο εκρηκτικό μείγμα κι από μολότοφ. Όλοι έχουμε παραφερθεί κι όλοι έχουμε πει πράγματα πάνω στα νεύρα μας, ακραία, που δεν τα εννοούμε ή που μετά από λίγο μετανιώνουμε που ξεστομίσαμε. Ωστόσο είναι διαφορετικό το να επιτρέψεις στον εαυτό σου να πάρει μια βεβιασμένη απόφαση εν θερμώ. Ειδικά όταν μετά, που θα ηρεμήσεις, δεν θα είναι τόσο εύκολο να τα αλλάξεις. Η απόσταση για λίγο από τα πράγματα, και κυρίως η ηρεμία και το καθαρό μυαλό είναι πιο αξιόπιστοι σύμβουλοι.

Προσδιόρισε τα μοτίβα τοξικής συμπεριφοράς

Πριν από οποιοδήποτε βήμα διάσωσης, πρέπει να αναρωτηθείς τι σας έφερε σε αυτό το σημείο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς και να αναλύσεις τη σχέση σου στον πυρήνα της. Ποιο είναι το πρόβλημα; Πότε ξεκίνησε η ακριβής στιγμή που άρχισαν να διαλύονται τα πράγματα; Ήταν έτσι από την αρχή; Έχετε οι δυο σας ασυμβίβαστες διαφορές; Υπάρχει κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να συγχωρείτε ο ένας τον άλλον; Στην προσπάθειά σου αυτή θα σε βοηθήσει ένα συμπεριφορικό ημερολόγιο, όπου θα καταγράφεις -έστω και τώρα- όλα όσα σε απασχολούν, σε ενοχλούν και θες να αλλάξουν στη σχέση σου.

Η ρουτίνα φέρνει πλήξη και τέλμα

Κανείς δεν περιμένει να νιώθεις τις ίδιες πεταλούδες από την αρχή της σχέσης σου μετά από χρόνια μαζί. Ωστόσο, ο αρχικός ενθουσιασμός μετατράπηκε σε κάτι άλλο. Μετατράπηκε σε σεβασμό, εμπιστοσύνη, ηρεμία και το αίσθημα ότι ανήκεις κάπου, το οποίο είναι πολύ πιο δυνατό από το να είσαι απλώς ερωτευμένη. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσεις τη σχέση σου να κολλήσει σε μια ρουτίνα. Το να κολλάς σε μια ρουτίνα είναι θανατηφόρο για κάθε σχέση και η δική σου δεν αποτελεί εξαίρεση.

Μη θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο

Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη σε μια σχέση είναι αρχίζετε και οι δύο να θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο. Το να βασίζεσαι ο ένας στον άλλο είναι άλλο πράγμα, αλλά το να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να αντιμετωπίζεις τον σύντροφό σου με τον τρόπο που θέλεις και ότι τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να τον πάρει μακριά σου είναι κάτι άλλο. Είναι η στιγμή για να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσεις τη σχέση σου ζωντανή και να δείξεις τι σημαίνει ο σύντροφός σου για σένα.

Ζωηρέψτε λίγο τα πνεύματα

Δεν λέμε να τον κάνεις να ζηλέψει τρελά. Απλώς θυμήσου ότι είστε κάτι παραπάνω από συγκάτοικοι και φίλοι – είστε επίσης εραστές. Ζωήρεψε τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα, άναψε τη σπίθα, δώσε στο ρομαντισμό μια δεύτερη ευκαιρία.

Αξιοπρέπεια και περηφάνια – δύσκολη ισορροπία

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς το άλλο άτομο, πρέπει πάντα να βάζεις τον εαυτό σου στην πρώτη θέση στη ζωή σου. Αυτό σημαίνει ότι η αυτο-αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός σου πρέπει να παραμένουν ακλόνητοι. Ωστόσο, λάβε υπόψη ότι υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ της αυτο-αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας. Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: καμία σχέση δεν αξίζει ώστε να θυσιάσεις την αξιοπρέπεια σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να ικετεύεις για την αγάπη ή την προσοχή κάποιου. Τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέπεις στη σχέση σου να σε ταπεινώσει ή να σας κακοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Όμως, η υπερηφάνεια είναι κάτι άλλο, ειδικά αν είναι σε υπερβολικό βαθμό. Το κλειδί είναι στο μέτρο, στην ισορροπία και στη διάθεση συμβιβασμού. Όταν είσαι σε μια σχέση, είναι εντελώς άσχετο ποιος έκανε το πρώτο βήμα προς τη συμφιλίωση. Μην ξεχνάς ποτέ ότι οι δύο δεν πολεμάτε ο ένας τον άλλον εδώ. Έχετε έναν κοινό στόχο και πρέπει να πάτε προς αυτόν με κοινές δυνάμεις.

Τα υγιή όρια αποτελούν μέρος της αυτο-φροντίδας

Ναι, εσύ και το αγαπημένο σου πρόσωπο αποτελείτε μια ομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από τους δυο σας έπαψε να υπάρχει ως ξεχωριστό άτομο. Πρέπει να είστε σαφείς σχετικά με τα αποδεκτά όρια σε μια σχέση. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ των ζευγαριών είναι η μη έγκαιρη ρύθμιση αυτών των ορίων. Αν σε ενοχλεί κάτι που κάνει ο σύντροφός σου, πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να το ξέρει εξ αρχής ή μόλις εκδηλώσει μια προβληματική για σένα συμπεριφορά.

Να είσαι ανοιχτή για τα συναισθήματά σου

Η έκφραση των συναισθημάτων σου δεν σε κάνει αδύναμη. Από την άλλη πλευρά, τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Επομένως, εάν ανησυχείς για κάτι, μην προσπαθήσεις να το κρύψετε λέγοντας ότι όλα είναι τέλεια. Εάν είσαι λυπημένη ή θυμωμένη, ξεκαθάρισέ το γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να λύσετε τα προβλήματά σας. Η επικοινωνία είναι η γέφυρα μεταξύ σύγχυσης και σαφήνειας. Βασικά, η ειλικρίνεια είναι σημαντικό κομμάτι της ώριμης επικοινωνίας σχέσεων.

Όμως, μην ξεχνάς ότι η επικοινωνία πρέπει πάντα να είναι αμφίδρομη. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται μόνο εσύ να μιλάς, πρέπει επίσης να είσαι καλός ακροατής. Η ουσία είναι ότι ο πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι να εκφράζεις τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σου στο άλλο άτομο και το αντίστροφο. Πιστέψτε με: αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε και οι δύο αυτό που θέλετε από αυτήν τη σχέση.

Περάστε σημαντικό χρόνο ο ένας με τον άλλον

Σύμφωνα με τους προπονητές σχέσεων, πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα: δεν περνούν καθόλου χρόνο μαζί. Τουλάχιστον, όχι ποιοτικό χρόνο. Το θέμα εδώ δεν είναι απλώς να είσαι δίπλα στον άλλον – αλλά να περνάτε ουσιαστικό χρόνο μαζί. Αναζητήστε μερικές δημιουργικές ιδέες για να μετατρέψετε κάθε στιγμή που περνάτε μαζί σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Αναλογιστείτε μαζί τις καλές σας στιγμές

Δείτε Επίσης

Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου αναρωτιέσαι πώς να διορθώσεις μια σχέση που καταρρέει, είναι περισσότερο από σαφές ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε σε δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, έτσι; Κάποτε, οι δύο ήταν οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι στον κόσμο. Μοιραστήκατε άνευ όρων αγάπη και κανείς δεν μπορούσε να σταθεί ανάμεσα σας. Ακριβώς επειδή αυτό έχει αλλάξει δεν σημαίνει ότι δεν συνέβη ποτέ. Αυτά τα συναισθήματα είναι ακόμα εκεί – κρυμμένα βαθιά μέσα και στους δύο.

Λοιπόν, τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό; Πρέπει να θυμάσαι όλες τις χαρούμενες στιγμές που περάσατε μαζί. Αντί να εστιάζεις στις διαφορές και τις διαφωνίες που έχουν χρωματίσει τη σχέση σας τελευταία, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να θυμάσαι τις παλιές καλές μέρες.

Δοκιμάστε να ξυπνήσετε τους ανθρώπους που ήσασταν κάποτε. Εάν είναι απαραίτητο, δείτε τις παλιές σας φωτογραφίες. Βρείτε τις παλιές σας αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι σας έφερε μαζί; Είναι αυτή η ενέργεια ακόμα ζωντανή και παρούσα;

Αποδεχτείτε την ευθύνη για τις ενέργειές σας

Είναι σημαντικό καθένας από τους δυο σας να αναγνωρίσετε τα λάθη που έχετε κάνει, να τα αποδεχθείτε, να πάρετε το κομμάτι της ευθύνης που σας αναλογεί και να δείτε από κοινού πώς να διορθώσετε τις συμπεριφορές που χρειάζονται επιδιόρθωση ή αλλαγή.

Η συγχώρεση πρέπει να είναι ειλικρινής

Αν ο λόγος που νιώθεις ότι η σχέση σου διαλύεται είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό όπως μια απιστία, πρέπει να σκεφτείς αν μπορείς πράγματι να το συγχωρέσεις και να το αφήσεις πίσω σου. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά αν δική σου συμπεριφορά έχει οδηγήσει εδώ τα πράγματα. Ακόμα και μια απιστία, συνήθως είναι αντίδραση-απάντηση σε μια συμπεριφορά του άλλου. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μόνο αν είστε και οι δύο διατεθειμένοι να διορθώσετε και να αλλάξετε ουσιαστικά τα πράγματα θα μπορείτε να καταφέρετε να μείνετε μαζί, και να είστε πράγματι καλά.

Μη φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια

Οι θεραπευτές σχέσεων μπορούν να σας προσφέρουν πολλές λύσεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τη σχέση και την επικοινωνία σας.

Πώς να σώσεις τη σχέση σου όταν νιώθεις ότι διαλύεται – AllYou.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top