Now Reading
Πώς να προετοιμάσετε ένα μικρό παιδί για τον ερχομό ενός νέου μωρού στην οικογένεια

Πώς να προετοιμάσετε ένα μικρό παιδί για τον ερχομό ενός νέου μωρού στην οικογένεια

Οι αρχές Montessori θα κάνουν και αυτή την προετοιμασία πιο εύκολη

Οι μεγάλες αλλαγές πολλές φορές ξεβολεύουν και δυσκολεύουν στη διαχείριση ακόμα και τους ενήλικες, πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί. Κι ο ερχομός ενός μωρού, ενός νέου μέλους στην οικογένεια, είναι σίγουρα μια μεγάλη αλλαγή. Ευτυχώς το σύστημα Montessori έχει μερικές καλές ιδέες να σας προτείνει που θα κάνουν την προετοιμασία και τη μετάβαση αυτή πιο εύκολη.

Εξηγήστε του τι θα συμβεί

Στις αίθουσες διδασκαλίας Montessori, ενημερώνουν πάντα τα παιδιά για τις αλλαγές που έρχονται. Τους λένε αν θα βρίσκονται έξω από την τάξη και αν θα έχουν διαφορετικό δάσκαλο ή εάν θα υπάρξει μια ειδική γιορτή που θα διαταράξει τη ρουτίνα τους. Αυτό δείχνει σεβασμό στο παιδί και αντιμετωπίζει επίσης την έντονη ανάγκη των μικρών παιδιών για προβλέψιμες ρουτίνες.

Ξεκινήστε να μιλάτε με το παιδί για το νέο του αδερφάκι, μόλις τελειώσει το πρώτο τρίμηνο. Μπορείτε να του δείξετε τις εικόνες υπερήχων και να του μιλήσετε για το πώς το μωρό αναπτύσσεται μέσα σας ως τώρα, κι ότι σε λίγους μήνες θα είναι κοντά τους, στο σπίτι.

Μπορείτε ακόμα να του μιλήσετε για το μαιευτήριο, τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Μιλώντας στο μικρό παιδί σας από νωρίς και, συμπεριλαμβάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, θα το βοηθήσει να προετοιμαστεί συναισθηματικά και θα αισθάνεται ότι το περιλαμβάνεται μέσα σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

Ζητήστε τη συμμετοχή του

Στο σύστημα Montessori, τα παιδιά συμμετέχουν σε κάθε κομμάτι της καθημερινής ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τη φροντίδα της τάξης, την προετοιμασία των τροφίμων για τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους, και να φτιάχνουν τα πράγματα όταν χαλάσουν. Η συμμετοχή του παιδιού στην προετοιμασία για το νέο μωρό είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί με την ιδέα.

Μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή ονομάτων. Μπορεί να στα ρούχα του μωρού, να επιλέξει ποιες εικόνες να κρεμάσει στο δωμάτιό του μωρού ακόμα και φτιάξει μια ζωγραφιά για το νέο μέλος.

Μιλήστε του επίσης για τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει αφού γεννηθεί το μωρό, όπως με το να φέρνει πάνες, βοηθώντας στην επιλογή των ρούχων του μωρού, κι ανάλογα με την ηλικία του με το να διαβάζει βιβλία ή να τραγουδά στο μωρό.

Με τον τρόπο αυτό καταφέρετε να κάνετε τα νήπια να αισθάνονται περήφανα και τους δίνετε μια αίσθηση σκοπού.

Ορίστε προσδοκίες

Οι σαφείς προσδοκίες βοηθούν τα παιδιά να εμφανίσουν την κατάλληλη συμπεριφορά. Μιλήστε για τη σημασία της ηρεμίας στο διάστημα της εγκυμοσύνης. Στο πώς και γιατί πρέπει να προσέχει πώς να ανεβαίνει πάνω σας και πώς να έρχεται σε επαφή με την κοιλιά σας αυτό το διάστημα, αλλά και προετοιμάστε το για το πόση προσοχή χρειάζεται ένα μωρό. Εκπαιδεύστε το στο να κλείνει απαλές τις πόρτες και πώς να κάνει κάποια πράγματα με ησυχία.

Δείτε Επίσης

Είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν πάντα τους βασικούς κανόνες της κοινωνίας και μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι κάποιον να τους ενημερώσει υπομονετικά και να τις εξασκεί μαζί.

Δώστε του τώρα έξτρα χρόνο

Προσπαθήστε να του αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για να ξέρει ότι θα έχει την παρουσία σας και την προσοχή σας και την αγάπη σας ακόμα και όταν θα έρθει το νέο μωρό.

Ενθαρρύνετε τον ανεξάρτητο χρόνο παιχνιδιού

Τα παιδιά στις αίθουσες διδασκαλίας Montessori είναι εξαιρετικά ανεξάρτητα, ολοκληρώνοντας το σύνθετο έργο μόνα τους. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο όταν είστε σπίτι με το παιδί σας, όμως, καθώς είναι τόσο εύκολο να του δώσετε ατομική προσοχή όλη την ημέρα. Αρχίστε να αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο που θα παίζει μόνο του, ενώ εσείς κάνετε άλλες δουλειές – έτσι θα συνηθίσει να είναι περισσότερο ανεξάρτητο αλλά θα νιώθει ότι είστε κοντά του ακόμα και όταν θα είστε απασχολημένη με άλλα πράγματα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top