Now Reading
Πώς να μυήσετε τα μεγάλα παιδιά που δεν «διαβάζουν» στην απόλαυση της ανάγνωσης

Πώς να μυήσετε τα μεγάλα παιδιά που δεν «διαβάζουν» στην απόλαυση της ανάγνωσης

Με τη βοήθεια των κόμικς!

Για πολλά παιδιά το καλοκαίρι είναι η εποχή που σημαίνει επιτέλους αποχή από το διάβασμα… και τα βιβλία!

Ανάγνωση όμως δεν είναι μόνο το διάβασμα και η μελέτη για το σχολείο.

Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν και κυρίως στην εφηβεία, κι ακόμα πιο πολύ όταν πηγαίνουν στις μεγάλες τάξεις του λυκείου, χάνουν λίγο κάποιες φορές την επαφή τους με το εξωσχολικό διάβασμα και τη λογοτεχνία. Λίγο οι αυξημένες υποχρεώσεις για το σχολείο, λίγο το άγχος για τις εξετάσεις και τις επιδόσεις, λίγο οι άλλες δραστηριότητες, αθλήματα, ξένες γλώσσες, φροντιστήρια – ο ελεύθερος χρόνος τους μειώνεται σημαντικά και τον ελάχιστο που τους απομένει δεν θέλουν να τον διαθέτουν σε επιπλέον διάβασμα…

Εκτός κι αν το διάβασμα αυτό μπορούν να το συνδέσουν με κάτι που τους ξεκουράζει, τους χαλαρώνει και τους κάνει να περνάνε υπέροχα. Όλα τα βιβλία το κάνουν αυτό, αλλά τα κόμικς είναι λίγο περισσότερο δελεαστικά στα εφηβάκια για τους εξής λόγους:

  • Έχουν εικόνες κι όχι μόνο γράμματα

Η εικονογράφηση παίζει μεγάλο ρόλο, όχι γιατί τους αφαιρεί κείμενο κι έχουν να διαβάσουν λιγότερο… αλλά γιατί ζωντανεύει τη δράση κι είναι σαν να παρακολουθούν ένα επεισόδιο αγαπημένης σειράς ή αγαπημένης ταινίας

  • Εξασκούν τη συγκέντρωση και την προσοχή στη λεπτομέρεια

Μπορεί να σας φαίνονται απλά τα κόμικς, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι – για να απολαύσεις στο μέγιστο το αποτέλεσμα που προσφέρουν πρέπει να έχεις ακονισμένες τις αναγνωστικές σου δεξιότητες, καθώς ανατρέχει το βλέμμα από καρέ σε καρέ και πρέπει να προσέχει και το κείμενο αλλά και τη δράση στις εικόνες.

  • Η δράση τους είναι γρήγορη και δεν τη βαριέσαι

Στην εποχή τους, που έχουν συνηθίσει τους γρήγορους ρυθμούς, θέλουν και αυτό που διαβάζουν να έχει γρήγορες εναλλαγές, δράση, περιπέτεια, χιούμορ, σασπένς, να μιλάει στην ηλικία και στις ανησυχίες τους και να κάνει το μυαλό και τη σκέψη τους να ξεφεύγει από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητάς τους.

  • Οι ήρωές τους έχουν υπερδυνάμεις και είναι cool

Οι υπέρ-ήρωες είναι πάντα στη μόδα – αλλά και ο Λούκι Λουκ, ο Τεν Τεν, ο Αστερίξ και ο Οβελίξ έχουν πολλές θαυμαστές ιδιότητες και χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι έφηβοι στους ήρωές τους. Σούπερ μαν, Σπάιντερμαν, Κατ γούμαν, Μπάτμαν αλλά και νέες γενιές υπερηρώων περιμένουν να μοιραστούν με το νεαρό κοινό τις περιπέτειές τους.

  • Τα κόμικς δεν είναι μόνο υπερήρωες

Πλέον κυκλοφορούν στα ελληνικά υπέροχα βιβλία σε έκδοση κόμικς. Αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως ο «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες (εκδ. Χαραμάδα), η Μεταμόρφωση του Κάφκα (εκδ. Οξύ), αλλά και κλασικά ελληνικά όπως ο «Ερωτόκριτος» του Κορνάρου (εκδ. Polaris), αλλά και θέματα ιστορίας όπως το «Στη μάχη των Θερμοπυλών» και «Στη Μάχη του Μαραθώνα» της Κατερίνας Σέρβη (εικονογράφηση: Θανάσης Πέτρου, εκδ. Πατάκη) δίνουν στα μεγάλα παιδιά τη δυνατότητα να διατηρήσουν την επαφή τους με τη λογοτεχνία και σημαντικά διαχρονικά κείμενα.

Δείτε Επίσης

Από τις εκδόσεις Οξύ κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία από τα καλύτερα graphic novels της Marvel κι όχι μόνο…. που μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερα

Εξίσου καλή επιλογή είναι και τα κλασικά εικονογραφημένα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οξύ με επιλογές από τους “3 σωματοφύλακες”, την “Αινιάδα” μέχρι και το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” – βρείτε εδώ περισσότερες κλασικές επιλογές.

  • Βοηθάνε στη σύνδεση μεταξύ γονιών και παιδιού

Γιατί αν ψάξετε στα δικά σας πράγματα που φυλάτε από την παιδική σας ηλικία ίσως βρείτε τη δική σας συλλογή κόμικς, την οποία μπορείτε να τη δείξετε ή και να τη μοιραστείτε με τα παιδιάς σας και να μιλήσετε για τους δικούς σας αγαπημένους ήρωες!

 

Τα κόμικς προσφέρουν διέξοδο στη φαντασία, ανεβάζουν την αδρεναλίνη αλλά δίνουν και αφορμές για σκέψη, προβληματισμό, συζήτηση. Ψυχαγωγούν αλλά ταυτόχρονα προάγουν τη δημιουργικότητα, τη σύνθετη σκέψη, και συνδέουν τη διαδικασία του διαβάσματος και της ανάγνωσης με κάτι απολαυστικό και ξεκούραστο, σε μια εποχή της ζωής τους που έχουν πολλές υποχρεώσεις και λίγο ελεύθερο χρόνο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top