Now Reading
Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το σεξ

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το σεξ

Πώς να κάνετε «αυτή» την κουβέντα με το παιδί σας

Έχετε αναρωτηθεί εκατοντάδες φορές πώς θα μιλήσετε στο παιδί για το σεξ; Σας ανησυχεί με το ενδεχόμενο να έρθει μία ωραία πρωία και να σας ρωτήσει κάτι σχετικό; Οι περισσότεροι γονείς περνούν από αυτή τη φάση. Μην αγχώνεστε. Φυσικά και είναι σημαντική η σεξουαλική ενημέρωση του παιδιού και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαπαιδαγώγησής του. Το πρωταρχικό είναι να είστε έτοιμοι να μιλήσετε μαζί του για το σεξ, να ακούσετε αυτά που έχει να σας πει ή να σας ρωτήσει και να ενισχύσετε την διάθεσή του να μιλάει μαζί σας για ό,τι το απασχολεί.

1.Πάρτε πρωτοβουλία. Μία επιλογή είναι να περιμένετε τα παιδιά σας να σας ρωτήσουν αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι δεν είναι πάντα η καλύτερη, αφού τα παιδιά μετά τα 11-12 θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις σχέσεις, το σεξ, την αντισύλληψη, κλπ. Για αυτό ξεκινήστε τη συζήτηση πριν άλλες «πηγές», όπως το Ίντερνετ και μισοενημερωμένοι έφηβοι, έρθουν να καλύψουν το κενό.

2.Είναι διαρκής διάλογος και όχι «η συζήτηση». Μπορεί να έχετε στο μυαλό σας ότι θα είναι μία αμήχανη συζήτηση που δεν θα χρειαστεί να ξανακάνετε. Η αλήθεια είναι όμως ότι θα πρέπει να είναι ένας συνεχής διάλογος όσο μεγαλώνει το παιδί, που θα ξεκινάει από την εξήγηση της διαφορετικής ανατομίας αγοριών και κοριτσιών και θα προχωρά σε πιο «δύσκολα» θέματα, όπως το σεξ.
Μία τέτοια προσέγγιση βάζει γερές βάσεις, ώστε το παιδί σας να ξέρει ότι μπορεί να σας μιλήσει για ό,τι το απασχολεί, να είναι πιο άνετο στο να μοιραστεί τα προβλήματά του μαζί σας και να σας αισθάνεται γενικά πιο κοντά.

3.Συζήτηση με αφορμή. Προσπαθήστε να μην πείτε μία μέρα στο παιδί σας ότι «πρέπει να κάνουμε «αυτήν» την κουβέντα». Μία τέτοια εισαγωγή απλά προκαλεί αμηχανία και «κουμπώνει» τους πάντες. Αντίθετα, αναζητήστε μία αφορμή. Και πλέον στην εποχή μας που το σεξ χρησιμοποιείται για να διαφημιστεί ακόμα και μία ηλεκτρική σκούπα, δεν θα είναι δύσκολο! Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι δεν πρέπει και δεν είστε υποχρεωμένοι να μιλάτε μόνο εσείς. Είναι εξίσου σημαντικό να ακούσετε αυτά που έχουν να μοιραστούν τα παιδιά σας.

4.Ξεκινήστε νωρίς. Αρχίστε με κάποια βασικά στοιχεία με τα μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, τους σωστούς ανατομικούς όρους. Η μύτη είναι μύτη και το χέρι είναι χέρι, άρα γιατί το πέος να μην είναι πέος; Η χρήση «κωδικών» λέξεων μπορεί να υποδηλώνει στα παιδιά ότι υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπονται ή ότι είναι κάτι μυστικό για το οποίο αφού δεν του δίνουμε όνομα καλό είναι να μην μιλάμε για αυτό.
Αργότερα, μπορείτε να τους μιλήσετε για το σεξ και τη γέννα και ενδεχομένως νωρίτερα από ότι νομίζετε. Αν το κάνετε πριν γίνουν 6 ετών δεν αισθάνονται ντροπή. Μετά τα 6 συνήθως αρχίζει και αυξάνεται η γνώση και η συναίσθηση που έχουν για το θέμα και μπορεί να τους προκαλεί ντροπή και συνεπώς μεγαλύτερη δυσκολία να μιλήσουν για αυτό.

5.Δείξτε τους από νωρίς πώς να σέβονται το σώμα τους. Μπορεί να σας φαίνεται τραβηγμένο, αλλά το να μην επιβάλλετε στο παιδί να φιλήσει ή αγκαλιάσει κάποιον που δεν θέλει, π.χ. μία μακρινή θεία, του καλλιεργεί το σεβασμό για το σώμα του και τα προσωπικά του όρια.

6.Μετά τα μωρά τι; Με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να προχωρήσετε περισσότερο τη συζήτηση από το πώς γίνονται τα μωράκια. Ακόμα και αν το παιδί σας που μόλις μπαίνει στην εφηβεία δείχνει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή τη συζήτηση, έρευνες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα οι έφηβοι λαχταρούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές από τους γονείς τους για θέματα όπως ο ρόλος των φύλων και η συγκατάθεση στο σεξ.

7.Πείτε την ντροπή με το όνομά της. Μην φοβηθείτε να παραδεχτείτε ότι μία συζήτηση για το σεξ είναι αμήχανη και ίσως προκαλεί ντροπή και σε εσάς και στο παιδί. «Ξέρω ότι είναι άβολο θέμα αλλά είναι σημαντικό και πρέπει να μιλήσουμε για αυτό», μπορείτε να πείτε ή το ακόμα καλύτερο «είμαι η μαμά σου και είναι δουλειά μου να σου μιλάω για τα άβολα πράγματα»!

Δείτε Επίσης
Υπάρχει μια δεξιότητα που ξεχωρίζει τα παιδιά που συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια – να πώς θα τα βοηθήσετε να την αποκτήσουν

8.Ερώτηση στην ερώτηση. Τα παιδιά μπορεί να προσεγγίσουν το θέμα μέσα από γενικές ή ακόμα και ανησυχητικές (για εσάς) ερωτήσεις όπως «μπορεί να μείνει κανείς έγκυος την πρώτη φορά που κάνει σεξ;». Προσπαθήστε να μάθετε τι γνωρίζουν ήδη. Απαντήστε «τι ξέρεις εσύ για αυτό;» ή «τι σου έχουν πει;», ώστε να προετοιμάσετε μία πιο κατάλληλη απάντηση στην ερώτησή τους χωρίς να πάθετε πανικό!

9.Βρείτε τις λέξεις. Βοηθήστε τα παιδιά μέσα από την ειλικρινή συζήτηση να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα. Να είναι δηλαδή σε θέση να πουν ναι ή όχι, ανάλογα με το κατά πόσο επιθυμούν κάτι ή σέβεται κάποιος άλλος τα προσωπικά τους όρια. Εξηγήστε τους ότι ένας καλός σύντροφος θέλει να ξέρει τι αρέσει και τι όχι στον ή στην συντρόφό του. Στόχος είναι να τους δείξετε ότι όπως μαθαίνουν από νωρίς να χρησιμοποιούν λέξεις για να εξηγήσουν τι αισθάνονται και τι θέλουν, το ίδιο πρέπει να μάθουν να κάνουν και στις ερωτικές τους σχέσεις.

10.Σκεφτείτε τι θα θέλατε εσείς. Χρησιμοποιείστε την εμπειρία σας για να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ. Αν δεν είχατε κάνει ποτέ ανάλογη συζήτηση με τους δικούς σας γονείς, θυμηθείτε τι χρειάστηκε να μάθετε μέσα από δυσκολίες, αμήχανες στιγμές και προβληματισμό για τυχόν πράγματα που δεν είχατε καταλάβει σωστά. Βοηθήστε τα να φτάσουν στη γνώση πιο εύκολα και με μεγαλύτερη σιγουριά ώστε να μην περάσουν ό,τι και εσείς.

Το βασικό είναι σε ό,τι ηλικία και να βρίσκεται το παιδί σας να μην τρομάξει από την συζήτηση για το σεξ. Δώστε του πληροφορίες που αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να διαχειριστεί και κυρίως κρατήστε ανοιχτό το κανάλι της μεταξύ σας επικοινωνίας ώστε να είστε σίγουροι ότι θα έρθει σε εσάς για να ρωτήσει ό,τι άλλο θέλει να μάθει ή να μοιραστεί τις ανησυχίες του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top