Now Reading
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να κοιμηθούν ήρεμα και χωρίς εφιάλτες

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να κοιμηθούν ήρεμα και χωρίς εφιάλτες

Ειδικά σε μια περίοδο που τους δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση και άγχος

Εδώ και ένα χρόνο, η ζωή μας εξαιτίας της πανδημίας έχει αλλάξει σημαντικά. Οι περισσότερες αλλαγές έχουν επιφέρει έναν αρνητικό αντίκτυπο στον ψυχισμό μας. Οι επιπτώσεις βαρύνουν τόσο τους γονείς, όσο και τα παιδιά. Ο ύπνος των ενηλίκων έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο μερικές φορές, όσο κι αν προσπαθούν να προστατέψουμε τα παιδιά όσο γίνεται, φαίνεται ότι κι εκείνα χάνουν τον ύπνο τους ή κάνουν πιο ανήσυχο ύπνο απ’ ό,τι κανονικά. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι λογικό να έχει αυξηθεί κι η συχνότητα με την οποία τα παιδιά βλέπουν εφιάλτες.
Οι λόγοι για τους οποίους βλέπουμε εφιάλτες είναι ποικίλοι. Συνήθως φανερώνουν κάποια αιτία άγχους ή φόβο. Αν το παιδί σας άρχισε να βλέπει εφιάλτες, ή άσχημα όνειρα, ή ξυπνάει μες στη νύχτα κλαίγοντας και φοβισμένο ψάξτε να βρείτε ποια είναι η αιτία που τον έχει αναστατώσει. Αν είναι κάποια μεγάλη αλλαγή ή κάποια έντονη ψυχική κατάσταση που έζησε, ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο για να το ξεπεράσει. Μπορεί ωστόσο να είναι κάτι που είδε, κάτι που το τρόμαξε. Καμιά φορά μπορεί να είναι και κάτι τελείως ασυνείδητο ή ένας μηχανισμός άμυνας απέναντι σε κάτι που φοβάται.

Στις δύσκολες κι ασυνήθιστες αυτές συνθήκες που όλοι βιώνουμε προσπαθήστε να είστε όσο πιο ήρεμοι γίνεται, καθώς τα παιδιά είναι σφουγγάρια και απορροφούν τις εντάσεις, αλλά και ό,τι φορτίζει συναισθηματικά τους γονείς τους. Κρατήστε τα παιδιά μακριά από την πολλή πληροφόρηση της επικαιρότητας. Φροντίστε να υπάρχει αρκετός χρόνος παιχνιδιού (ειδικά εκτός οθόνης) και χρόνος έστω για περπάτημα έξω.

Δείτε Επίσης

Για να μη χάσετε πάντως ούτε εκείνο ούτε εσείς τον ύπνο σας υπάρχουν μερικές ακόμα συμβουλές που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας:

  • Άμεση αντίδραση: Καθησυχάστε, παρηγορήστε, βεβαιώστε το παιδί ότι όλα είναι καλά και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
  • Μείνετε κοντά του μέχρι να ξανακοιμηθεί: δώστε του λίγο νερό, χαϊδέψτε το.
  • Μην ανάψετε το φως για πολλή ώρα: ένας διακριτικός ωστόσο φωτισμός στο δωμάτιό του ώστε να μπορεί να βλέπει είναι καλό να υπάρχει. Επίσης τα φωσφορίζοντα αστεράκια και οι πλανήτες βοηθάνε.
  • Βάζετέ του μουσική ύπνου: κι όταν ξυπνήσει μες στη νύχτα μπορείτε να του ξαναβάλετε κάτι γνώριμο και οικείο για να ξανακοιμηθεί.
  • Διαβάστε του το αγαπημένο του παραμύθι: ή το παραμύθι που του διαβάζατε πριν το πάρει ο ύπνος. Ωστόσο βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν υπάρχει κάτι που τον αναστατώνει στην υπόθεση της ιστορίας που του διαβάζετε.
  • Αποφύγετε την έκθεση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στο τάμπλετ και στην τηλεόραση πριν τον ύπνο.
  • Προσέξτε τη διατροφή του: Να μην έχει φάει για βράδυ κάτι πολύ αλμυρό ή πικάντικο.
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία: Να μην υπάρχει ούτε πολλή ζέστη, ούτε κρύο. Είναι σημαντικό το δωμάτιο να αερίζετε στη διάρκεια της μέρας και να υπάρχει αρκετό οξυγόνο.
  • Το κρεβάτι πρέπει να είναι για ύπνο: Μη συνδέσει το κρεβάτι με τα μαθήματα, με διάβασμα. Επίσης δεν είναι προέκταση του κουκλόσπιτου. Με μέτρο τα κουκλάκια δίπλα από το μαξιλάρι.
  • Μην το πάρετε στο κρεβάτι σας: Μην του αλλάξετε συνήθειες, ειδικά αν ψάχνει αφορμές για να σας επισκέπτεται στο κρεβάτι σας – μην του δώσετε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τους εφιάλτες ως τρόπο για να το καταφέρει.
  • Εξηγήστε του τι είναι οι εφιάλτες και πείτε του ότι όλοι βλέπουμε πού και πού άσχημα όνειρα.
  • Συζητήστε το πρωί: Μην κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Κατά τη διάρκεια της μέρας κάντε το να νιώθει ασφάλεια και ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται. Κι ότι είστε εκεί, δίπλα του, για ό,τι χρειαστεί, μέρα νύχτα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top