Now Reading
Πώς θα τραγουδήσετε στο μωρό σας ένα νανούρισμα

Πώς θα τραγουδήσετε στο μωρό σας ένα νανούρισμα

Το ξέρατε ότι αυτή η πρακτική μειώνει το στρες όχι μόνο στο βρέφος αλλά και στη μαμά, περιορίζοντας ακόμα και τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης;

Δεν έχει σημασία αν θεωρείτε ότι σας λείπουν η φωνή ή η αίσθηση του ρυθμού. Άλλα στοιχεία είναι που χαρακτηρίζουν ένα καλό νανούρισμα, εκείνο που θα βοηθήσει το μικρό σας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί. Τι συμβουλεύει λοιπόν μια τραγουδίστρια-τραγουδοποιός και ανθρωπολόγος, η Katarina Juvancic, σε σχετικό άρθρο των New York Times;

«Τραγουδήστε με τρυφερότητα, ευαισθησία και ειλικρίνεια, ακόμα και αν θεωρείτε ότι είστε παράφωνοι», λέει για τα νανουρίσματα, τα οποία αποκαλεί «επιτομή της φωνητικής οικειότητας». Ακόμα και αν έχετε ξεχάσει τους μισούς στίχους ενός τραγουδιού, μη διστάσετε να αυτοσχεδιάσετε. Δεν υπάρχει κίνδυνος να διαταράξετε την ατμόσφαιρα ηρεμίας που θέλετε να δημιουργήσετε στο παιδικό δωμάτιο.

Διαλέξτε μια απλή μελωδία και τραγουδήστε χαμηλόφωνα. Κουνήστε απαλά το μωρό σας στην αγκαλιά σας ή στην κούνια του, ενώ τραγουδάτε. «Ουσιαστικά, το υπνωτίζετε επαναλαμβάνοντας το ίδιο ρυθμικό μοτίβο ξανά και ξανά», εξηγεί η Juvancic. Μάθετε απέξω τουλάχιστον ένα λαϊκό νανούρισμα, μια κατηγορία τραγουδιών δοκιμασμένη στο χρόνο για τις χαλαρωτικές και παρηγορητικές ιδιότητές της.

Μη διστάσετε να τραγουδήσετε ακόμα και τους πιο «σκοτεινούς» στίχους, ιδιαίτερα αν προσπαθείτε να νανουρίσετε ένα πολύ μικρό μωρό, που δεν θα τους καταλάβει. Κάποια από αυτά τα τραγούδια, όπως εξηγεί η ερμηνεύτρια και ανθρωπολόγος, λειτούργησαν ως οχήματα κρυμμένων μηνυμάτων σε περιόδους που ιδιαίτερα οι γυναίκες έπρεπε να κρύβουν τις επιθυμίες και τους φόβους τους.

Συνηθίστε, επίσης, τον ήχο της φωνής σας: Το πρώτο πράγμα που διδάσκει η Juvancic στα εργαστήρια νανουρίσματος που παραδίδει η ίδια είναι να μη διστάζει κάποιος να αντιμετωπίσει τη φωνή του σαν ένα παιχνίδι. «Είναι πολύ απελευθερωτικό να ακούς τον εαυτό σου να τραγουδάει», σχολιάζει η ίδια χαρακτηριστικά.

Τα νανουρίσματα, μάλιστα, δεν χρειάζεται να περιορίζονται την ώρα του ύπνου: μπορείτε να τα τραγουδήσετε στο μωρό σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας καθώς, σύμφωνα με μελέτες, επιβραδύνουν το καρδιακό ρυθμό του, μειώνουν το στρες, το κλάμα και τους κολικούς.

Δείτε Επίσης

Νανουρίζοντας τον εαυτό μας

Η Juvancic προτείνει να μην τραγουδάτε μόνο σε ένα νεογέννητο, αλλά ακόμα και στα κατοικίδια ζώα σας, στον ηλικιωμένο πατέρα σας που φροντίζετε, αλλά και στον εαυτό σας σε στιγμές στρες.

Πράγματι, η χαλαρωτική δράση του νανουρίσματος επηρεάζει κυρίως τον ερμηνευτή του! Σύμφωνα με μελέτες σε περίπου 400 νέες μητέρες στη Βρετανία, το καθημερινό τραγούδι στα μωρά συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα επιλοχείου κατάθλιψης, υψηλότερα επίπεδα ευεξίας και αυτοπεποίθησης και πιο στενούς δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό. «Το νανούρισμα δεν είναι μόνο λουλούδια και ηλιαχτίδες: αποτελεί μια συνάντηση με τον εαυτό μας σε ένα βαθύ συναισθηματικό επίπεδο», καταλήγει η Juvancic.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top