Now Reading
Πώς θα το βοηθήσετε να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί διαβάζοντάς του ένα βιβλίο

Πώς θα το βοηθήσετε να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί διαβάζοντάς του ένα βιβλίο

Όταν η ανάγνωση γίνεται μέρος της ρουτίνας ύπνου του παιδιού, έχει τα δικά της μυστικά. Ανακαλύψτε τα με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι η τελευταία… διέξοδος του νηπίου που προσπαθεί να καθυστερήσει όσο γίνεται την ώρα του ύπνου. Αν όμως γίνει σωστά από το γονιό, ως κομμάτι της ρουτίνας ύπνου, θα βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί χωρίς γκρίνιες και παράπονα. Τι σημαίνει όμως «διαβάζω σωστά ένα βιβλίο στο παιδί μου πριν από τον ύπνο»;

Η ανάγνωση ενός βιβλίου για χαλάρωση είναι μια διαφορετική διαδικασία από εκείνη της ανάγνωσης για ψυχαγωγία και μάθηση. Είναι σημαντικό να γίνεται κάτω από συνθήκες που εμπνέουν το παιδί να αποβάλει την ένταση της ημέρας, όπως διακριτικό φωτισμό, χωρίς ψηφιακές συσκευές ή άλλους αντιπερισπασμούς στο δωμάτιο.

Αλλά και η επιλογή του αναγνώσματος παίζει ρόλο για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να βοηθήσουμε το παιδί να ηρεμήσει:

«Οι ιστορίες με πολλή δράση και αγωνία μπορεί να του προκαλέσουν υπερδιέγερση, ακόμα και να το στρεσάρουν», εξηγεί ο Chris Brantner, ειδικός ύπνου. «Επιπλέον, αυτές οι ιστορίες προϋποθέτουν ο αφηγητής να αλλάζει διαρκώς τον τόνο της φωνής του, εμπνέοντας κάθε άλλο παρά χαλαρωτική διάθεση στο παιδί».

Αποφύγετε, επομένως, να ενσωματώσετε στη ρουτίνα ύπνου ιστορίες όπου, για παράδειγμα, οι βασικοί χαρακτήρες μπλέκουν σε συγκρούσεις και κινδύνους. Το ζητούμενο είναι ένα ανάγνωσμα να κρατά το ενδιαφέρον του παιδιού, αλλά να μην του προκαλεί τέτοιο ενθουσιασμό ώστε να… χάσει τον ύπνο του.

Ο τόνος της φωνής σας επίσης μετράει. Προσπαθήστε να τον κρατήσετε χαμηλό, χωρίς πολλά σκαμπανεβάσματα, δίχως όμως να παραλείπετε να αλλάζετε τη χροιά της φωνής σας όταν «μιλούν» διαφορετικοί ήρωες. Αποφύγετε, ακόμα, τις χειρονομίες και τα… ηχητικά εφε.

Δείτε Επίσης

Επιπλέον, επενδύστε στον κατάλληλο φωτισμό, που βοηθάει το παιδί να αποκοιμηθεί: Αποφύγετε τα φωτάκια ανάγνωσης LED, που είναι πολύ δυνατά και εκπέμπουν το λεγόμενο μπλε φως, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για διαταραχές στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που φέρνει υπνηλία. Προτιμήστε μια συσκευή που εκπέμπει πορτοκαλί φως, αρκετά χαμηλό ώστε να χαλαρώσει το παιδί αλλά όχι τόσο χαμηλό ώστε να μην μπορείτε να διακρίνετε, γονιός και παιδί, τα γράμματα και τις εικόνες του βιβλίου.

Τέλος, για να μπει η ανάγνωση ενός βιβλίου στη ρουτίνα ύπνου πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία μιας ρουτίνας, δηλαδή να στηρίζεται στην επανάληψη. Προγραμματίστε την καθημερινά σε μια συγκεκριμένη ώρα και διαβάστε στο παιδί σας το ίδιο, αγαπημένο του βιβλίο: όσο μονότονη κι αν σας φαίνεται αυτή η διαδικασία, στο νήπιό σας εμπνέει ασφάλεια και ηρεμία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top