Now Reading
Πώς θα προστατεύσετε το μωρό σας από τις ασθένειες της εποχής

Πώς θα προστατεύσετε το μωρό σας από τις ασθένειες της εποχής

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, οι απειλές απέναντι στον ευαίσθητο οργανισμό του υποχωρούν, χωρίς όμως να εξαφανίζονται εντελώς. Έτσι θα το θωρακίσετε στη διάρκεια των πρώτων, κρίσιμων μηνών της ζωής του.

Με ποιον τρόπο θα προφυλάξετε το νεογέννητο παιδί σας από τις ασθένειες που καραδοκούν, χωρίς να χρειαστεί να… καταφύγετε σε ένα απομονωμένο σπίτι στο βουνό; Ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, θα βρείτε τη χρυσή τομή.

«Τα νεογέννητα, ή τα μωρά κάτω των δύο μηνών, πρέπει να παραμείνουν σε απόσταση από μεγάλα πλήθη ανθρώπων όσο το δυνατόν περισσότερο», τονίζει η Αμερικανίδα παιδίατρος Dr. Tanya Altmann και συγγραφέας του βιβλίου «Baby and Toddler Basics» («Τα βασικά για το μωρό και το νήπιο»). «Σε ηλικία κάτω των δύο μηνών δεν έχουν ακόμα καλά αναπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να αρρωστήσουν πολύ γρήγορα».

Από την ηλικία των έξι μηνών και μετά μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο. Κανένα εμβόλιο κατά της γρίπης δεν προσφέρει απόλυτη προστασία, αλλά ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα και μπορεί να προλάβει επιπλοκές όπως η πνευμονία.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του μωρού σας, όπως μέσα από το θηλασμό (αν φυσικά έχετε τη δυνατότητα να θηλάσετε), αλλά ακόμα και με την απλή επαφή σώμα με σώμα μαζί του!

Φυσικά, η γρίπη δεν αποτελεί τη μοναδική απειλή: στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκεται ένα πλήθος «εχθρών» όπως τα κρυολογήματα και οι βρογχιολίτιδες.

Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενός πολύ μικρού παιδιού –και όχι μόνο– πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν επίσης ο καλός ύπνος και η διατροφή. Αν το μωρό σας έχει περάσει στις στερεές τροφές, τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και οι καλές πηγές πρωτεΐνης θα δυναμώσουν τις άμυνες του οργανισμού του.

Για να προστατεύσετε το μωρό σας, δεν είναι απαραίτητο να το κρατήσετε κλεισμένο στο σπίτι, ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός «ανοίγει», μια βόλτα στο κοντινότερο πάρκο θα σας βοηθήσει να αλλάξετε παραστάσεις και αέρα, χωρίς να εκτεθείτε οικογενειακώς στα μικρόβια ενός κλειστού χώρου. Άλλωστε, αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, τα μικρόβια μπορεί να σας έρθουν… στο σπίτι, από παιδικούς σταθμούς, παιδικά πάρτι και παιδότοπους.

Δείτε Επίσης

«Μόλις τα μεγαλύτερα αδέρφια επιστρέφουν στο σπίτι, πρέπει να αλλάζουν ρούχα και να πλένουν τα χέρια τους. Προσωπικά, τα διδάσκω να φιλούν το μωρό στο μέτωπό του και όχι στα χέρια ή στα ποδαράκια του, γιατί τα μωρά συνηθίζουν να βάζουν τα άκρα τους στο στόμα τους», σχολιάζει η παιδίατρος.

Και τι κάνετε αν ένα μεγαλύτερο αδερφάκι νοσήσει π.χ. με γρίπη ή κρυολόγημα; Τότε, ο μικρός ασθενής καλό είναι να μην έχει πρόσβαση στο δωμάτιο του μωρού και εσείς πρέπει να επαγρυπνείτε περισσότερο για τυχόν συμπτώματα στο μωρό.

«Αν το μωρό κάνει πυρετό, παρουσιάσει συνάχι ή βήχα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας», τονίζει η Altmann. «Το ίδιο και αν υποψιάζεστε ότι έχει δυσκολία στην αναπνοή, καταναλώνει λιγότερα υγρά, βρέχει λιγότερο τις πάνες του ή παρουσιάζει οποιοδήποτε σημάδι σας προβληματίζει».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top