TOP

Πώς θα μάθω στο παιδί μου να συναισθάνεται;

Μια πράξη προσφοράς που ξεκινάει από μικρή ηλικία

Τα παιδιά μπορούν από μικρή ηλικία να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους και με τη βοήθεια των γονιών τους μπορούν να εκπαιδευτούν να αποκτήσουν αυτή τη μοναδική ικανότητα της ενσυναίσθησης. Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθουν είναι σίγουρα μέσα από δικά τους προσωπικά βιώματα και με τη δική σας υποστήριξη και ενασχόληση από μικρή ηλικία.

Διαβάστε μαζί σχετικά βιβλία

Μέσα από βιβλία και παραμύθια που θα επιλέξετε με θέμα τη φιλία, την αγάπη και την προσφορά, του δίνετε τη δυνατότητα με τη βοήθεια σας να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του, να συζητήσετε για αυτά και να χτίσετε μια γερή βάση για την ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης. Μπορείτε να μιλάτε στο τρίτο πρόσωπο και αρχικά να διευκολύνετε τη διαδικασία με το να συζητάτε για τα συναισθήματα του ήρωα και όχι του ίδιου του παιδιού. Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του ιστορίες δικές σας από την παιδική σας ηλικία, όπου και εσείς είχατε νιώσει με τον ίδιο τρόπο και τέλος να καταλήξετε, εφόσον το νιώθετε ότι είναι έτοιμο, στο ίδιο.

Κατάλληλα παιχνίδια

Η παιδική ηλικία είναι συνήθως η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε παιχνίδια ρόλων. Μέσα από τέτοια παιχνίδια μπορείτε να υποδυθείτε ότι βρίσκεστε σε μια συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση και το ίδιο μπορεί να κάνει και το παιδί σας. Μέσα από θεατρικά παιχνίδια ένα παιδί έχει την ευκαιρία να υποδυθεί έναν διαφορετικό ρόλο από το δικό του καθημερινό ρόλο και να «μπει στα παπούτσια του άλλου» ώστε να αρχίσει να κατανοεί και τα συναισθήματα του άλλου. Μέσα από παιχνίδια που σχετίζονται με φροντίδα μωρού ή φροντίδα ζώων του δίνεται η δυνατότητα να αναλάβει να φροντίσει τις συγκεκριμένες ανάγκες (ζώου/κούκλας) και να αναλάβει έναν υπεύθυνο ρόλο φροντιστή αρχικά μέσα από το παιχνίδι, αλλά στη συνέχεια αυτό από μόνο του θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη συναισθηματική εκπαίδευση για τη μετέπειτα ζωή του.

Ομαδικότητα

Μυήστε το παιδί σας σε ομαδικά παιχνίδια με φίλους που ενισχύουν την αξία της αγάπης και της φιλίας. Μέσα στην ομάδα μαθαίνει πέρα από τους κανόνες, την έννοια της ομαδικότητας, της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλοβοήθειας. Το να μάθουν να λειτουργούν ομαδικά τους δίνει μια διαφορετική οπτική στο πως βλέπουν τον κόσμο και τους άλλους, προσφέροντας τους τα κατάλληλα εργαλεία για να αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη και να γίνουν υπεύθυνοι και άξιοι πολίτες του μέλλοντος.

Δείχνω την αγάπη μου

Είναι σημαντικό να μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να μη δυσκολεύονται να δείχνουν την αγάπη τους εκεί που την νιώθουν. Η αγάπη δεν εκφράζεται μόνο αγοράζοντας δώρα αλλά και με το να αφιερώνουν χρόνο σε κάποιον, να του χαρίζουν ένα χαμόγελο ή ακόμα και μια ζωγραφιά ή χειροτεχνία που θα έχουν φτιάξει για κάποιον που αγαπάνε. Εσείς μπορείτε λοιπόν να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δείχνει την αγάπη του με όποιον τρόπο μπορεί να φανταστεί σε όποιον νιώθει ότι αγαπάει. Πώς να ξεκινήσετε; Tο μόνο που έχετε να κάνετε είναι να λέτε συχνά σε αγαπώ (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) χωρίς να φοβάστε ότι θα κακομάθετε το παιδί σας. Γιατί ποτέ η αγάπη δεν έβλαψε κανέναν!

 

Η αξία του να προσφέρεις

Ξεκινήστε μαθαίνοντας στο παιδί σας την ύπαρξη και άλλων ανθρώπων γύρω του και αναφέροντας κάθε φορά πως ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του συναισθήματα και σίγουρα τις δικές του ανάγκες.

Είναι πολύ σημαντικό, από νωρίς, να κατανοήσει το παιδί την αξία της προσφοράς σε όσους το έχουν ανάγκη. Ο τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι με το δικό σας παράδειγμα αρχικά. Όταν εσείς το εφαρμόζετε στη ζωή σας, να είστε σίγουροι πως το παιδί σάς παρατηρεί και μαθαίνει και όλο αυτό το κάνει βίωμα. Μπορείτε καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά να αρχίσετε να τους λέτε για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και με ποιον τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε ως οικογένεια αλλά και ατομικά. Μιλήστε τους για την αξία του εθελοντισμού και καθιερώστε μια οικογενειακή πράξη προσφοράς, π.χ. προσφορά παλιών παιχνιδιών και ρούχων, συμμετοχή σε φιλανθρωπίες, βοήθεια σε ηλικιωμένους, μέσα από την οποία το παιδί σας θα βιώσει τη σημαντικότητα της προσφοράς από πρώτο χέρι. Μην ξεχνάτε να τους δείχνετε την ευχαρίστησή σας και την περηφάνια σας κάθε φορά που νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν.

Η δική σας πασχαλινή ενέργεια για καλό σκοπό!

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, τα Πασχαλινά Αβγά ΑΒ είναι αφιερωμένα σε πράξεις προσφοράς που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των παιδιών!

Με κάθε αγορά ενός πασχαλινού αβγού, οι πελάτες της ΑΒ συνεισφέρουν με 0,30€ στο έργο της Αμυμώνης

Τα φετινά Πασχαλινά Αβγά διατίθενται σε δύο διαφορετικά μεγέθη με παιδικές ζωγραφιές «μεγάλης αξίας» που έχουν ζωγραφίσει τα παιδιά της Αμυμώνης, τον πανελλήνιο φορέα που παρέχει εκπαίδευση, φροντίδα και θεραπείες σε παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, στηρίζοντας παράλληλα τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, η ΑΒ διπλασιάζει το ποσό για τη στήριξη του έργου της.

Για να μάθετε περισσότερα για τα Πασχαλινά Αβγά της ΑΒ Βασιλόπουλος, μπορείτε να επισκεφθείτε το site της εταιρίας ab.gr

 

Πασχαλινά αβγά ΑΒ για καλό σκοπό!

 

 

 

Καταχώρησε Σχόλιο