TOP

Πώς η τρυφερότητα στην παιδική ηλικία οδηγεί σε μακροπρόθεσμα ευτυχισμένους ανθρώπους

Η αγάπη παραμένει το πιο δυνατό μυστικό μιας ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας

Όσο πιο πολύ αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας τόσο πιο διαρκή σημαντικά οφέλη για την υγεία τους, ψυχική και σωματική, τους προσφέρουμε.

 Όταν αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όχι μόνο τα βοηθάμε να χαλαρώσουν και να νιώσουν την αγάπη μας την ίδια στιγμή, αλλά επιπλέον θέτουμε τις βάσεις για να είναι μακροπρόθεσμα ευτυχισμένα και υγιή.

Πράγματι, η επιστημονική έρευνα των τελευταίων χρόνων επισημαίνει την άμεση σχέση ανάμεσα στην τρυφερότητα των γονιών και τη μελλοντική ευτυχία και υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ΜΚΟ Child Trends, τα παιδιά που «βομβαρδίζονται» από τους γονείς τους με αγκαλιές και φιλιά μεγαλώνοντας απολαμβάνουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση, καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, λιγότερα ψυχικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Από την άλλη, τα παιδιά που δεν έχουν τρυφερούς γονείς στην ενήλικη ζωή τους κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, να νιώθουν αποξενωμένα, να παρουσιάζουν επιθετικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Ενδεικτικά, σε μια μελέτη του 2010 οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντιούκ παρακολούθησαν 500 άτομα από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα 30 χρόνια τους. Όσοι στην παιδική ηλικία απολάμβαναν γενναιόδωρα τη μητρική τρυφερότητα, μετά την ενηλικίωσή τους ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν επιθετικότητα, προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Πώς εξηγούν οι ειδικοί τέτοια ευρήματα; Μεταξύ άλλων ίσως «ευθύνεται» η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που εκκρίνουμε όταν νιώθουμε οικειότητα και αγάπη και η οποία θεωρείται ότι βοηθάει τους γονείς να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους, καλλιεργώντας τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Η ωκυτοκίνη συμβάλλει στα λεγόμενα θετικά συναισθήματα, τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς.

Από την άλλη όταν η έλλειψη τρυφερότητας αγγίζει τα όρια της συναισθηματικής κακοποίησης ανοίγει ο δρόμος για διάφορα προβλήματα νοητικής ανάπτυξης, σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ειδικά η σωματική επαφή ανάμεσα στη μαμά και το μωρό έχει συνδεθεί με λιγότερο κλάμα και καλύτερο ύπνο στη βρεφική ηλικία, αλλά και με την εγκεφαλική ανάπτυξη ενός παιδιού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο του Scientific American, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα συναισθητικά στερημένο περιβάλλον όπως σε ιδρύματα παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες, η οποία με τη σειρά της έχει συσχετιστεί με ψυχικά και σωματικά προβλήματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε, ως γονείς; Από τη βρεφική ηλικία του παιδιού μας να του προσφέρουμε απλόχερα αγκαλιές, φιλιά, χάδια και τρυφερές κουβέντες. Μπορούμε επίσης να του κάνουμε μασάζ, που όπως έχει αποδεχτεί επίσης ανακουφίζει τα παιδιά από το άγχος και δυναμώνει τη σχέση τους με τους γονείς.

Η έρευνα δείχνει μια σωστή βαθιά αγκαλιά, όπου νιώθει ο ένας την καρδιά του άλλου να χτυπάει, μπορεί να σας ωφελήσει με αυτούς τους τρόπους:

 • Η αυθόρμητη και ενθουσιώδης επαφή μέσω μιας αγκαλιάς τονώνει την εμπιστοσύνη και την αίσθηση της ασφάλειας.
 • Βοηθάει στην ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία.
 • Οι αγκαλιές αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, μια ορμόνη που θεραπεύει τα συναισθήματα της μοναξιάς, της απομόνωσης και του θυμού.
 • Μια μεγάλη παρατεταμένη αγκαλιά ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης, ουσίας που ευνοεί την καλή διάθεση και το αίσθημα της ευτυχίας.
 • Οι αγκαλιές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με όρους γιόγκας η απαλή πίεση στο στέρνο βοηθάει να ελαφρύνει το συναισθηματικό φορτίο που υπάρχει κι ενεργοποιεί το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Αυτό διεγείρει τον θυμικό αδένα, ο οποίος ρυθμίζει και εξισορροπεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων του σώματος, τα οποία μας κρατούν υγιείς και μακριά από ασθένειες.
 • Το αγκάλιασμα ενισχύει την αυτοεκτίμηση.
 • Οι αγκαλιές ενισχύουν την ικανότητά μας να αγαπάμε τον εαυτό μας.
 • Το αγκάλιασμα χαλαρώνει τους μυς.
 • Οι αγκαλιές απελευθερώνουν ένταση στο σώμα.
 • Οι αγκαλιές μπορούν να πάρουν τον πόνο. Καταπραΰνουν τους πόνους αυξάνοντας την κυκλοφορία στους μαλακούς ιστούς.
 • Οι αγκαλιές εξισορροπούν το νευρικό σύστημα.
 • Οι αγκαλιές μας διδάσκουν το δούναι και λαβείν. Υπάρχει ίση αξία και ευχαρίστηση στο να παίρνουμε και να δίνουμε αγκαλιές.
 • Οι αγκαλιές μάς εκπαιδεύουν πώς η αγάπη ρέει και προς τις δύο πλευρές.
 • Οι αγκαλιές είναι τόσο σαν το διαλογισμό και το γέλιο. Μας διδάσκουν να είμαστε παρόντες στη στιγμή, να νιώθουμε το εδώ και τώρα.
 • Οι αγκαλιές μας βγάζουν από τις κυκλικές σκέψεις και μας συνδέουν με την καρδιά, τα συναισθήματα και την αναπνοή.
 • Πρόκειται για μια επί ίσοις όροις ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των ανθρώπων.
 • Ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και την κατανόηση.

Καταχώρησε Σχόλιο