Now Reading
Πώς επηρεάζει ο αυτισμός τα κορίτσια;

Πώς επηρεάζει ο αυτισμός τα κορίτσια;

Μια νέα, ενδιαφέρουσα έρευνα φωτίζει άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές του φάσματος, δίνοντας έμφαση στο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο επιδρά στα δύο φύλα και καταρρίπτοντας τα στερεότυπα.

Πώς επηρεάζει ο αυτισμός την καθημερινότητα ενός παιδιού; Και ποιες είναι οι διαφορές για κάθε φύλο; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά μια έρευνα που έγινε σε 79 κορίτσια και 158 αγόρια από το φάσμα του αυτισμού, ηλικίας 7-18 ετών.

Τα αποτελέσματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Autism Research, έδειξαν ότι τα αυτιστικά κορίτσια παρουσιάζουν μεγαλύτερα ελλείμματα στη λεγόμενη εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου και την προσαρμοστική συμπεριφορά.

Η εκτελεστική λειτουργία, που αναπτύσσεται τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής μας, είναι ένα περίπλοκο δίκτυο νευρώνων που μας δίνει τις απαραίτητες δεξιότητες για να οργανώσουμε τις διαθέσιμες πληροφορίες και να πάρουμε αποφάσεις. Δεν έχει να κάνει με την ευφυΐα, αλλά με το πώς «διαχειριζόμαστε περίπλοκα καθήκοντα, ανοίκεια καθήκοντα, απροσδόκητα καθήκοντα και λιγότερο δομημένα καθήκοντα», σχολιάζει η Lauren Kenworthy, καθηγήτρια νευρολογίας, παιδιατρικής και ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington και μια από τις συγγραφείς της μελέτης.

Η προσαρμοστική συμπεριφορά είναι η ικανότητά μας να εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες όπως το να δίνουμε σε κάποιον οδηγίες, να διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας, να χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς, ακόμα και να πλένουμε τα δόντια μας. Καθορίζει το πόσο αυτόνομα μπορεί να λειτουργήσει ένας αυτιστικός άνθρωπος στην καθημερινότητά του.

«Δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν μπορώ να κοιτάξω κάποιον άλλο στα μάτια, αλλά το ότι δυσκολεύομαι να ετοιμάσω ένα δείπνο ή να ακολουθήσω μια ρουτίνα ύπνου», σχολίασε η Julia Bascom, επίσης συγγραφέας της μελέτης, διευθύντρια της ΜΚΟ Autistic Self-Advocacy Network και αυτιστική η ίδια.

Δείτε Επίσης

Τα παραπάνω ερευνητικά συμπεράσματα έχουν δύο σημαντικές επιπτώσεις. Πρώτον, καταρρίπτουν το στερεότυπο ότι ο αυτισμός επηρεάζει μόνο την ικανότητά μας να επικοινωνούμε και να κοινωνικοποιούμαστε.

Δεύτερον, καθώς εστιάζουν στο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η διαταραχή επιδρά στα δύο φύλα, μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών κριτηρίων αλλά και θεραπευτικών προσεγγίσεων, καλύτερα προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των αυτιστικών κοριτσιών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top