Now Reading
Πώς το 2020 θα σας κάνει το καλύτερο ποδαρικό!

Πώς το 2020 θα σας κάνει το καλύτερο ποδαρικό!

Τι λέει το έθιμο για το “πρώτο βήμα” της νέας χρονιάς!

Ένα από τα έθιμα που ακόμα στις μέρες μας κάποιοι κρατάνε είναι το «ποδαρικό», το ποιος δηλαδή θα μπει πρώτος στο σπίτι μετά την αλλαγή του χρόνου. Στην εκπνοή της χρονιάς αν είστε σπίτι όλα τα φώτα σβήνουν και ανάβουν ξανά στο 00.01 της νέας χρονιάς. Για γούρι ο σπιτονοικοκύρης ή κυρία του σπιτιού θα σπάσει ένα ρόδι, το ρόδι συμβολίζει την καλοτυχία, όσο πιο πολλά σπόρια σκορπίσουν στο πάτωμα τόσο πιο ευνοϊκή και καλότυχη θα είναι η νέα χρονιά. Το ρόδι μπορεί να το σπάσει στον ερχομό του κι εκείνος που θα κάνει το ποδαρικό. Σε κάποιες περιοχές ο νοικοκύρης του σπιτιού περιμένει αυτόν που θα κάνει το ποδαρικό έχοντας τοποθετήσει κάτι σιδερένιο πάνω στο οποίο να πατήσει κατά την είσοδό του, με την ευχή τα μέλη του σπιτικού αυτού να έχουν υγεία, να είναι γερά και σιδερένια. Στην ίδια λογική επίσης ο κύριος του σπιτιού φέρνει με την αλλαγή του χρόνου μια πέτρα απέξω μέσα στο σπίτι για να είναι γερό το σπίτι.

Συνδεδεμένο με το έθιμο του ποδαρικού είναι η παράδοση για το αμίλητο νερό. Παλιότερα οι ελεύθερες κοπέλες ξύπναγαν το πρωί της Πρωτοχρονιάς και με μια στάμνα πήγαιναν στη βρύση να φέρουν το αμίλητο νερό. Εκεί γλύκαιναν τις μοίρες με ζάχαρη και μέλι και άλλα πολλά κεράσματα που τα άφηναν για τους φτωχούς. Έπρεπε να πάνε και να γυρίσουν αμίλητες και να ραντίσουν με το αμίλητο νερό τις γωνίες του σπιτιού για να φύγουν τα κακά δαιμόνια. Σήμερα ο νοικοκύρης του σπιτιού ή όποιος κάνει ποδαρικό ραντίζει τις γωνίες του σπιτιού, αφού γλυκάνει τις μοίρες ρίχνοντας λίγη ζάχαρη στη βρύση.

Στα Εφτάνησα για να πάει καλά η χρονιά, το βράδυ της Παραμονής βγαίνουν έξω με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον με αρώματα – ενώ η τελευταία ευχή πριν αλλάξει ο χρόνος είναι «καλή αποκοπή», να αποχωριστούν με το καλό δηλαδή από τη χρονιά που τελειώνει.

Δείτε Επίσης

Στην Αμοργό επιλέγουν να μπει πρώτος κάποιος από την ίδια την οικογένεια, όταν γυρίζουν από την εκκλησία. Κρατώντας ένα μικρό εικόνισμα, μπαίνει δύο βήματα μέσα, λέγοντας: «Μέσα καλό» και γυρνώντας μετά πίσω λέει: «Όξω κακό κι αυτό το επαναλαμβάνει τρεις φορές. Τέλος, λέγοντας πάλι «Μέσα καλό», ρίχνει ένα ρόδι για να σπάσει μέσα στο σπίτι και μπαίνει με ευχές για καλή χρονιά.

Το ποδαρικό γίνεται με το δεξί πόδι, συνήθως επιλέγεται κάποιο άτομο που θεωρείται καλότυχο ή κάποιο παιδί.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top