Now Reading
Ποιες διατροφικές συνήθειες αποδυναμώνουν τον οργανισμό σου

Ποιες διατροφικές συνήθειες αποδυναμώνουν τον οργανισμό σου

Ρίχνοντας αντί να σου τονώσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού

Όταν περνάς ένα κρυολόγημα ή ίωση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσεις την ασθένειά σου. Μπορείς να καταναλώσεις ωφέλιμα τρόφιμα όπως την κοτόσουπα και φρούτα που είναι γεμάτα βιταμίνη C, τα οποία είναι ικανά να σου δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Είναι σημαντικό να έχεις επαρκή ενυδάτωση και να έχεις αρκετή ξεκούραση, ώστε το σώμα σου να έχει χρόνο να θεραπευτεί.

Αλλά τι γίνεται με τα τρόφιμα που δεν βοηθούν το σώμα να θεραπευτεί; Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν μερικές διατροφικές συνήθειες που μπορούν πραγματικά να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να του στερήσουν την ικανότητα να καταπολεμά τις ασθένειες.

Τα παρακάτω λοιπόν είναι καλό να τα αποφύγεις αν προσπαθείς να αναρρώσεις

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Όταν νιώθεις αδυναμία, τα συμπτώματα όπως η απώλεια της όρεξης μπορούν να κάνουν ένα φαγητό να φαίνεται ακατάλληλο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάζεις τα σωστά τρόφιμα στο σώμα σου όταν καταφέρνεις να φας. Οι επεξεργασμένες τροφές δεν είναι τόσο υψηλές σε θρεπτικά συστατικά και το ανοσοποιητικό σου σύστημα πρέπει να είναι ισχυρό για όσο καιρό καταπολεμά τα βακτηρίδια. Μπορείς εύκολα να κάνεις σπιτικές εκδοχές των κοινών επεξεργασμένων τροφίμων. Και αν δεν έχεις αρκετό χρόνο ή κάποιον για να σου μαγειρέψει, φρόντισε να διαβάσεις τις ετικέτες με τα συστατικά για να καταλάβεις τι υπάρχει στο φαγητό που σκοπεύεις να καταναλώσεις.

Αλκοόλ

Εάν θεραπεύεις το κρυολόγημα ή την ίωση με φάρμακα, θα πρέπει να αποφύγεις το αλκοόλ Στην πραγματικότητα, οι γιατροί λένε ότι μόνο ένα ποτό θα μπορούσε να κάνει μια ασθένεια να διαρκέσει μερικές επιπλέον ημέρες. Αυτό είναι πιθανό επειδή το αλκοόλ διαταράσσει το γαστρεντερικό σύστημα, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Η έρευνα δείχνει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βακτήρια στο έντερο, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή, αναγκάζοντας τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος να επικεντρωθούν εκεί. Επιπλέον το αλκοόλ αφυδατώνει και όταν αναρρώνεις η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ίασης.

Πρέπει επίσης να αποφύγεις το αλκοόλ για έναν επιπλέον λόγο, καθώς μπορεί να έχουν επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις με πολλαπλά συστατικά των φαρμάκων σου. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ζάλη και να σε θέσει σε κίνδυνο αν οδηγείς.

Πικάντικα τρόφιμα

Εάν το κρυολόγημα ή η γρίπη σου προκαλεί πόνο, φλεγμονή στο λαιμό, είναι καλύτερο να αποφύγεις τα πικάντικα τρόφιμα. Τα πικάντικα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι ερεθιστικά για τον ιστό του λαιμού και να δυσκολέψουν την κατάποση. Αντ’ αυτού, συνιστώνται τρόφιμα που είναι δροσερά και εύκολα στην κατάποση, όπως smoothies ή γιαούρτι.

Δείτε Επίσης

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα άλλο διεγερτικό που πρέπει να αποφύγεις καθώς μπορεί επίσης να έχει αρνητική αντίδραση με τα φάρμακα της ίωσης. Τα ποτά με καφεΐνη μπορούν συχνά να περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και είναι καλό να περιοριστεί η ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνεις το διάστημα ανάρρωσης. Να θυμάσαι ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι παρούσα και σε άλλες τροφές, όπως το παγωτό και το τσάι.

Φλεγμονώδη τρόφιμα

Γενικά, θα πρέπει να αποκλείσεις τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα. Αποφεύγοντας αυτά τα τρόφιμα, όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα κρέατα, θα βοηθήσεις να μειωθεί η φλεγμονή και να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη και όταν αισθάνεσαι καλά, η εξάλειψη των τροφών που προκαλούν φλεγμονή και η αύξηση των τροφών που καταπολεμούν τη φλεγμονή θα επιτρέψει στο σώμα σου να είναι σε καλύτερη θέση και να αντιμετωπίσει μια οποιαδήποτε ίωση πιο εύκολα, πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά.

Ποιες διατροφικές συνήθειες αποδυναμώνουν τον οργανισμό σου – AllYou.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top