Παιχνίδια σε… τάξη! - Childit
Now Reading
Παιχνίδια σε… τάξη!

Παιχνίδια σε… τάξη!

Πετάξτε, συμμαζέψτε, οργανώστε: Τρία σημαντικά βήματα!

Όλα τα προβλήματα αρχίζουν ύπουλα, χωρίς να το καταλάβετε. Στην αρχή θέλετε μόνο να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά σας. Τα παιχνίδια είναι ένας τρόπος για να τους δείξετε την αγάπη σας. Αλλά προτού το καταλάβετε μπαίνετε στο παιδικό δωμάτιο και πρέπει να κάνετε σλάλομ, να έχετε ικανότητες για παρκούρ ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να πρέπει να παίξετε κουτσό για να το διασχίσετε από άκρη σε άκρη. Με την ακαταστασία που προκαλεί η υπερπληθώρα και ο συνωστισμός των παιχνιδιών δεν είναι κανείς ευχαριστημένος. Τα παιδιά αρχίζουν να βαριούνται και να μην ασχολούνται με τα παιχνίδια τους. Η καταναλωτική μας κοινωνία αλλά και η ραγδαία χρήση της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ήδη από τις μικρές ηλικίες έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να διαθέτουν ελάχιστο χρόνο στο ίδιο παιχνίδι. Υπάρχει τρόπος να αντισταθείτε και να αλλάξετε τα πράγματα.

Less is more

Τα πρώτα του αυτοκινητάκια. Η αγαπημένη της κούκλα που κοιμόταν μαζί της αγκαλιά όταν ήταν μωρό. Και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Καλοί οι συναισθηματισμοί και όλο και κάτι θα σας θυμίζει –εσάς ή του παιδιού– κάποιο παιχνίδι αλλά δεν γίνεται να κρατάτε τα πάντα με την πάροδο των χρόνων. Και οι ανάγκες τους αλλάζουν όσο μεγαλώνουν και δεν αλλάζουν αντίστοιχα –συνήθως– οι διαστάσεις του δωματίου τους. Κάντε ένα γερό ξεσκαρτάρισμα. Ό,τι δεν συμβάλλει πλέον στην ανάπτυξη του παιδιού δεν έχει θέση στο δωμάτιο. Ομαδοποιήστε τα παιχνίδια ανά κατηγορίες. Αν τυχαίνει να έχετε κοινά παιχνίδια –από δώρα– κρατήστε ένα απ’ όλα. Πετάξτε ό,τι είναι σπασμένο, φθαρμένο, μη λειτουργικό κι ό,τι χάλασε και δεν φτιάχνεται. Δώστε, μοιραστείτε, χαρίστε. Ειδικά στις μέρες μας υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν ανάγκη παιχνίδια και δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν.

Το παιχνίδι της… αποκάλυψης

Τα παιχνίδια πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές και προσιτό σημείο. Δεν έχει νόημα να τα στοιβάζεται σε κούτες παιχνιδιών, οι οποίες με τη σειρά τους βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη φτιάχνοντας ετοιμόρροπους πύργους της Πίζας… διαμορφώστε μια γωνιά ή ένα χώρο του δωματίου σε αυτόνομη ζώνη παιχνιδιού, όπου όλα τα παιχνίδια να είναι προσβάσιμα. Ένας «πάγκος εργασίας» ή ένα τραπέζι στο ύψος τους και σε μακρόστενη διάσταση θα βοηθούσε – και ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης αλλά και για αποθήκευση των παιχνιδιών.

Ανάθεση ευθυνών

Δικά τους τα παιχνίδια δική τους και η ευθύνη να τα μαζέψουν ή να καθαρίσουν τον «πάγκο εργασίας» τους. Κι επειδή αυτά δεν συμβαίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, φροντίστε από την αρχή, απ’ όταν δηλαδή είναι μικρά να βάλετε τις σωστές βάσεις. Για παράδειγμα, όταν ακόμα δεν είναι σε θέση να το κάνουν λόγω ηλικίας μόνα τους, δώστε τους το παράδειγμα. Μην περιμένετε να κοιμηθούν για να καθαρίσετε, τακτοποιήσετε. Μάθετέ τους εξ αρχής ότι όταν τελειώνουμε με κάτι το βάζουμε στη συνέχεια στη θέση του. Όσο μεγαλώνουν πρέπει ο δικός σας ρόλος στην τακτοποίηση των παιχνιδιών να μειώνεται και η δική τους εμπλοκή να γίνει πιο συνειδητή ώστε να αρχίσουν να μαζεύουν μόνα τους τα παιχνίδια όχι ως τιμωρία ή έπειτα από φωνές αλλά ως κάτι φυσικό και συνηθισμένο.

Μπείτε στον κύκλο

Για να παρακινήσετε το παιδί να παίζει με ποικιλία παιχνιδιών και όχι μόνο με ένα, βάλτε τα σε κάτι που περιστρέφεται ή φτιάξτε έναν κύκλο με παιχνίδια από τον οποίο να διαλέγει διαφορετικά παιχνίδια ανάλογα με τη φορά του κύκλου. Για να του εξάψετε το ενδιαφέρον, δώστε ένα μυστήριο στο τρόπο που θα κάνει την επιλογή. Μπορείτε να του δέσετε με ένα μαντίλι τα μάτια και να πιάσει ένα παιχνίδι στην τύχη ή χρησιμοποιήστε από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το περιστρεφόμενο βελάκι που θα δείχνει το παιχνίδι.

Δείτε Επίσης

Παίξτε μαζί του

Έτσι έχετε και τον έλεγχο του χώρου και της κατάστασης και περνάτε χρόνο μαζί. Θα μου πείτε ωραίο ακούγεται αλλά πόσο εύκολο είναι στην πράξη με τα επαγγελματικά ωράρια, τα μαθήματα του σχολείου, τις υποχρεώσεις και των δυο σας. Βρείτε κοινό χρόνο και αξιοποιήστε την ώρα που διαθέτετε για τις δουλειές του σπιτιού. Όσο μαγειρεύετε μπορείτε ή να σας βοηθήσει, οπότε η μαγειρική να γίνει παιχνίδι και για τους δυο σας ή να παίζετε «πρόσωπο ζώο πράγμα». Αντίστοιχα, μπορείτε να παίξετε κρεμάλα την ώρα που περιμένετε να τελειώσει το πλυντήριο. Τέλος, το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού μπορεί να γίνει ένας καλός τρόπος να μαζέψετε όλα τα χαμένα πιόνια, πούλια, εξαρτήματα από επιτραπέζια, να βρείτε ξεχασμένα παιχνίδια, από μπάλες, αυτοκινητάκια έως κουκλάκια που έχουν τη μαγική ικανότητα να τρυπώνουν παντού και να εξαφανίζονται!

Κάντε παιχνίδι την ανάγνωση

Καθιερώστε μια ρουτίνα διαβάσματος. Και όχι μόνο λίγο πριν τον ύπνο για να κοιμηθεί. Διαβάστε του με θεατρικό τρόπο, αλλάζοντας τη φωνή σας ανάλογα με το ποιος μιλάει και το περιεχόμενο. Κάντε την ανάγνωση διαδραστική, σαν να κάνετε παρουσίαση του βιβλίου. Ζητήστε του να συμμετάσχει. Να κάνει κινήσεις που είναι μέρος της αφήγησης ή που θα μπορούσαν να είναι βγαλμένες μέσα από το παραμύθι. Έτσι η ανάγνωση δεν θα είναι κάτι στατικό αλλά θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Μετά μπορείτε να του ζητήσετε να ζωγραφίσει κάτι με αφορμή το παραμύθι. Και αν είστε κι εσείς και εκείνο της φαντασίας και της περιπέτειας, μπορείτε να φτιάξετε και τις δικές σας ιστορίες… Ξεκινώντας με το παραμύθι: «μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα τακτοποιημένο παιδικό δωμάτιο»!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top