Παιδικές φωτογραφικές αναμνήσεις και... διαδίκτυο - Childit
Now Reading
Παιδικές φωτογραφικές αναμνήσεις και… διαδίκτυο

Παιδικές φωτογραφικές αναμνήσεις και… διαδίκτυο

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να φτιάξετε το άλμπουμ των παιδιών σας

Στην ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε, σχεδόν τα πάντα αποτελούν αφορμή ή υλικό για να φωτογραφηθούν. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά φωτογραφίζονται από την πρώτη στιγμή που γεννιούνται και έχουν φωτογραφικά ενθύμια από τα πιο ασήμαντα έως τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους.

Αν ανατρέξουμε στη δική μας παιδική ηλικία, το οικογενειακό ή προσωπικό φωτογραφικό μας άλμπουμ μπορεί να ήταν πιο φειδωλό και πιο περιεκτικό αλλά ήταν εξίσου σημαντικό και πολύτιμο. Ωστόσο ήταν κάτι που το θεωρούσαμε καθαρά προσωπικό και θέλαμε να το κοιτάζουν συγκεκριμένα μάτια και να το μοιραζόμαστε εμείς με αυτούς που θέλαμε. Όταν οι γονείς μας το έφερναν να το επιδείξουν σε συγγενείς, γνωστούς ή γείτονες – κάποιες φορές θέλαμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί… ή κοκκινίζαμε στη σκέψη να δει –κατά λάθος- το αγόρι που μας άρεσε την πόζα/λήψη/σκηνή που ναι μεν εμάς μας άρεσε αλλά μας έκανε να νιώθουμε αμηχανία το ενδεχόμενο να τη δει και κάποιος άλλος έξω από την οικογένεια ή την κολλητή μας.

Ως γονείς, περήφανοι και ευτυχισμένοι πολλές φορές μοιραζόμαστε τη χαρά για τα παιδιά μας με υπερβάλλοντα ζήλο. Χωρίς κακή πρόθεση σίγουρα και συνήθως από κεκτημένη ταχύτητα ή με τη σκέψη ότι οι σελίδες και τα προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει κατά κάποιον τρόπο τα νέα ημερολόγια ή φωτογραφικά μας άλμπουμ. Με το πλεονέκτημα αυτά τα άλμπουμ να μπορούν να ιδωθούν από αγαπημένους φίλους ή συγγενείς μας που είναι μακριά, σε κάθε γωνιά του πλανήτη – αλλά και με το μειονέκτημα να είναι ταυτόχρονα προσβάσιμα και σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά ή δεν γνωρίζουμε καθόλου.

Πέρα από τους όρους ασφαλείας που επιβάλλουν στους γονείς να μην αναγράφουν προσωπικά στοιχεία και γεωγραφικές τοποθεσίες στις φωτογραφίες όπου εικονίζονται τα παιδιά τους, οι κανόνες επίσης συμβουλεύουν οι εμφανίσεις των παιδιών στο διαδίκτυο να είναι περιορισμένες και είναι προτιμότερο να στέλνονται σε ιδιωτικά μηνύματα αυστηρά σε ανθρώπους οικείους και που γνωρίζετε. Εξίσου σημαντικό είναι να μην ανεβάζετε παιδιά άλλων οικογενειών χωρίς την έγκριση των γονιών τους, όπως επίσης να μην επιτρέπετε σε άλλους να ανεβάζουν φωτογραφίες των δικών σας παιδιών – όσο αυτό γίνεται. Τίποτα δεν είναι «προσωπικό» όταν ανεβαίνει στο διαδίκτυο και χάνεται η έννοια του ιδιωτικού. Μια φωτογραφία του παιδιού σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφημιστική εταιρεία, ενώ υπάρχουν και πολύ πιο κακόβουλα ή επικίνδυνα σενάρια.

Δείτε Επίσης

Ωστόσο, εκτός από το κομμάτι που αφορά καθαρά την ασφάλεια και είναι σίγουρα το σημαντικότερο, υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι. Οι φωτογραφίες που ανεβάζετε στο ίντερνετ αποτελούν το ψηφιακό αποτύπωμα, το δικό σας, αλλά και των παιδιών σας όσον αφορά τις δικές τους φωτογραφίες που ανεβάζετε. Θυμηθείτε την αμηχανία που αναφέρουμε παραπάνω στο ενδεχόμενο να δει κάποιος που δεν θέλετε μια φωτογραφία σας από κάποια ιδιαίτερη στιγμή σας. Οι γονείς ανεβάζουν ενσταντανέ των παιδιών που σε εκείνους φαίνονται αστεία, διασκεδαστικά, απολαυστικά αλλά τα παιδιά τα ίδια μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Ό,τι ανεβαίνει στην ψηφιακή πλατφόρμα σπάνια διαγράφεται. Επίσης, ό,τι ανεβάζετε τώρα με κάθε καλή πρόθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα από άλλους με τρόπο τέτοιον που μπορεί να θίξει ή και πληγώσει τα παιδιά σας.

Σε καμία λοιπόν περίπτωση δεν είναι καλό να ανεβάζετε φωτογραφίες που μπορεί να φέρουν τα παιδιά σας (ή τα παιδιά άλλων) σε αμηχανία ή ντροπιαστική θέση.  Επίσης, δεν χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα ως απειλή, ή ως επιβράβευση…. Είναι σημαντικό να έχετε μια υγιή σχέση με τον ψηφιακό κόσμο για να αποκτήσουν και τα παιδιά μεγαλώνοντας υγιή σχέση μαζί του. Ναι στις φωτογραφίες που τυπώνονται, που μπαίνουν στο κάδρο, που φτιάχνουν άλμπουμ, που γίνονται λεύκωμα και ημερολόγιο. Προσοχή στην έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο και ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στο ψηφιακό αποτύπωμα που δημιουργείτε…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top