Now Reading
Οκτώ δυναμικοί τρόποι για να διαμορφώσουμε τις ηγετικές ικανότητες των παιδιών

Οκτώ δυναμικοί τρόποι για να διαμορφώσουμε τις ηγετικές ικανότητες των παιδιών

Συμβουλές από τον Δρ. Τρέιβις Μπράντμπερι ειδικό στη συναισθηματική νοημοσύνη και την ηγεσία

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν ηγετικές δεξιότητες. Θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν θαρραλέα, παθιασμένα και αυθεντικά. Θέλουμε οι ενέργειές τους να εμπνέουν τους άλλους να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, και να αποκομίσουν περισσότερα από τη ζωή από ό,τι θα πίστευαν ποτέ. Ως γονείς και φροντιστές των παιδιών, η πορεία τους προς την ηγεσία είναι στα χέρια μας.
Μπορούμε να διδάξουμε τις δεξιότητες που θα τα εξοπλίσουν για να οδηγήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε αυτόν τον υπερ-ανταγωνιστικό κόσμο. Η ομορφιά της δημιουργίας παιδιών με ηγετικές ικανότητες είναι ότι τα μικρά πράγματα που κάνουμε κάθε μέρα τα διαμορφώνουν στους ανθρώπους που θα γίνουν. Εστιάστε στις οκτώ παρακάτω ενέργειες και θα εμφυσήσετε τον ηγετικό ρόλο στα παιδιά και στον εαυτό σας.
Αξιοποιήστε τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ)

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αυτό που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη συμπεριφορά, το πώς θα περιηγηθούμε στις κοινωνικές πολυπλοκότητες και λαμβάνουμε προσωπικές αποφάσεις που επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα. Τα παιδιά μαθαίνουν συναισθηματική νοημοσύνη από τους γονείς τους, απλά και φυσικά. Καθώς τα παιδιά σάς παρακολουθούν κάθε μέρα, απορροφούν τη συμπεριφορά σας σαν σφουγγάρι. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένα στη στάση σας για τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά που επιδεικνύετε σε απόκριση σε έντονα συναισθήματα και στον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε και απαντάτε στα συναισθήματά τους. Η EQ είναι ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς επιτυχίας σε ηγετικές θέσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν πολύ λίγα για να αναπτύξουν την EQ τους. Τα παιδιά που αναπτύσσουν υψηλό επίπεδο EQ μεταφέρουν αυτές τις δεξιότητες έως την ενηλικίωση, και αυτό τους δίνει ένα βήμα στην ηγεσία και στη ζωή.

Μην εστιάζετε στο επίτευγμα

Οι γονείς απορροφούνται από την εμμονή για το αποτέλεσμα επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα ωθήσει τα παιδιά τους σε υψηλόβαθμα επιτεύγματα. Αντίθετα, η προσήλωση στο επίτευγμα δημιουργεί κάθε είδους προβλήματα για τα παιδιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ηγεσία, όπου η εστίαση στο ατομικό επίτευγμα δίνει στα παιδιά τη λανθασμένη ιδέα για το πώς γίνεται η εργασία. Με απλά λόγια, οι καλύτεροι ηγέτες περιβάλλουν τους σπουδαίους ανθρώπους επειδή ξέρουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Τα παιδιά που έχουν εμμονή με επίτευγμα είναι τόσο επικεντρωμένα σε βραβεία και αποτελέσματα που δεν το καταλαβαίνουν ποτέ πλήρως. Είναι μια απότομη αφύπνιση μόλις ανακαλύψουν πώς λειτουργεί η πραγματική ζωή.

Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικό έπαινο

Τα παιδιά χρειάζονται έπαινο για να χτίσουν μια υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης. Δυστυχώς, η συσσώρευση των επαίνων δεν τους δίνει επιπλέον αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να γίνουν επιτυχημένοι ηγέτες, αλλά αν ενθουσιάζεστε κάθε φορά που κάνουν κάτι, αυτό δημιουργεί σύγχυση και ψεύτικη αυτοπεποίθηση. Πάντα δείχνετε στα παιδιά σας πόσο περήφανοι είστε για το πάθος και την προσπάθειά τους. Αλλά μην αντιμετωπίσετε ως σούπερ σταρ όταν γνωρίζετε ότι δεν είναι αλήθεια.

Αφήστε τα να βιώσουν κίνδυνο και αποτυχία

Η επιτυχία στην επιχείρηση και στη ζωή οφείλεται στον κίνδυνο. Όταν οι γονείς υπερβάλλουν στην προστασία των παιδιών τους, δεν τους επιτρέπουν να αναλάβουν κινδύνους και να αποκομίσουν κέρδος από τις συνέπειες. Όταν δεν επιτρέπεται να αποτύχετε, δεν καταλαβαίνετε τον κίνδυνο. Ένας ηγέτης δεν μπορεί να αναλάβει τους κατάλληλους κινδύνους έως ότου μάθει την πικρή γεύση της αποτυχίας που έρχεται με τον κίνδυνο. Ο δρόμος προς την επιτυχία ανοίγεται με αποτυχία. Όταν προσπαθείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από την αποτυχία προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, θα έχουν πρόβλημα να ανεχτούν την αποτυχία που απαιτείται για να πετύχουν ως ηγέτης.

Μην τα κάνετε να νιώσουν άσχημα για την αποτυχία. Τα παιδιά χρειάζονται την υποστήριξή σας όταν αποτύχουν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι σας ενδιαφέρει. Η υποστήριξή σας τους επιτρέπει να αγκαλιάσουν την ένταση της εμπειρίας και να γνωρίζουν ότι θα τα καταφέρουν. Αυτό, εκεί, είναι μια σταθερή οικοδόμηση χαρακτήρων για μελλοντικούς ηγέτες.

Να τους λέτε «όχι»

Η υπερβολική ικανοποίηση των παιδιών είναι ένας σίγουρος τρόπος για να περιορίσουν την ανάπτυξή τους ως ηγέτες. Για να πετύχεις ως ηγέτης, πρέπει να μπορείς να καθυστερήσεις την ικανοποίηση και να δουλεύεις σκληρά για πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά. Τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν αυτήν την υπομονή. Πρέπει να θέσουν στόχους και να βιώσουν τη χαρά που έρχεται με την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Το να πείτε όχι στα παιδιά σας θα τα απογοητεύσει στιγμιαία, αλλά θα το ξεπεράσουν αυτό.

Αφήστε τα παιδιά να λύσουν τα δικά τους προβλήματα

Υπάρχει μια συγκεκριμένη αυτάρκεια που έρχεται με το να είσαι ηγέτης. Όταν είστε αυτός που πραγματοποιεί τις ανάγκες, θα πρέπει επίσης να είστε αυτός που πρέπει να μείνει πίσω και να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται. Όταν οι γονείς λύνουν συνεχώς τα προβλήματα των παιδιών τους για αυτά, τα παιδιά δεν αναπτύσσουν ποτέ την κρίσιμη ικανότητα να στέκονται στα πόδια τους. Τα παιδιά που έχουν πάντα κάποιον για να τους σώσει και να καθαρίσουν το χάος τους περνούν όλη τους τη ζωή περιμένοντας να συμβεί αυτό. Οι ηγέτες αναλαμβάνουν δράση. Είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας λειτουργούν έτσι επίσης.

Υποστηρίξτε τα λόγια σας

Δείτε Επίσης

Οι αυθεντικοί ηγέτες είναι διαφανείς και ξεκάθαροι. Δεν είναι τέλειοι, αλλά κερδίζουν τον σεβασμό των ανθρώπων υποστηρίζοντας την ομιλία τους. Τα παιδιά σας μπορούν να αναπτύξουν αυτήν την ποιότητα φυσικά, αλλά μόνο αν είναι κάτι που σας βλέπουν να αποδεικνύετε. Για να είστε αυθεντικοί, πρέπει να είστε ειλικρινείς σε όλα τα πράγματα, όχι μόνο σε ό,τι λέτε και κάνετε, αλλά και σε ποιοι είστε. Όταν υποστηρίζετε εμπράκτως τα λόγια σας, οι λέξεις και οι ενέργειές σας θα ευθυγραμμίζονται με το ποιος ισχυρίζεστε ότι είστε. Τα παιδιά σας θα το δουν και θα επιδιώξουν να κάνουν το ίδιο.

Δείξτε ότι παραμένετε άνθρωπος

Ανεξάρτητα από το πόσο εξαγριωμένα και προκλητικά είναι τα παιδιά σας ανά πάσα στιγμή, είστε ακόμα ο ήρωάς τους και το παράδειγμά τους για το μέλλον. Αυτό μπορεί να σας κάνει να θέλετε να αποκρύψετε τα προηγούμενα λάθη σας από το φόβο ότι θα μπουν στον πειρασμό να τα κάνουν κι εκείνα. Το αντίθετο ισχύει. Όταν δεν δείχνετε ευπάθεια, τα παιδιά σας αναπτύσσουν έντονη ενοχή για κάθε αποτυχία, επειδή πιστεύουν ότι είναι τα μόνα που κάνουν τέτοια τρομερά λάθη. Για να αναπτυχθούν ως ηγέτες, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα άτομα που ακολουθούν δεν είναι αλάνθαστα. Οι ηγέτες πρέπει να είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα λάθη τους, να μάθουν από αυτά και να προχωρήσουν για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Τα παιδιά δεν μπορούν να το κάνουν όταν περιβάλλονται από ενοχές. Χρειάζονται κάποιον – ένα πραγματικό, ευάλωτο άτομο – για να τα διδάξει πώς να επεξεργάζονται λάθη και να μαθαίνουν από αυτά. Όταν τους δείχνετε πώς το έχετε κάνει στο παρελθόν, το κάνετε ακριβώς αυτό.

Συνειδητή προσπάθεια

Μπορούμε να διαμορφώσουμε τα παιδιά μας σε ηγέτες, αλλά μόνο εάν εργαζόμαστε συνειδητά πάνω σε αυτό. Λίγα πράγματα στη ζωή αξίζουν τον χρόνο και την προσπάθειά σας όπως αυτό.

 

Ο Δρ Travis Bradberry είναι ο βραβευμένος συν-συγγραφέας του best seller, «Emotional Intelligence 2.0» και ο συνιδρυτής του TalentSmart, του κορυφαίου πάροχου δοκιμών και εκπαίδευσης συναισθηματικής νοημοσύνης στον κόσμο

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top