Now Reading
Οι χρυσοί κανόνες της πρώτης επίσκεψης σε νέα μαμά και νεογέννητο

Οι χρυσοί κανόνες της πρώτης επίσκεψης σε νέα μαμά και νεογέννητο

Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, υπάρχουν μερικές σταθερές αξίες

Η επίσκεψη σε μια νέα μαμά και ένα νέο μωρό μπορεί να είναι δύσκολη. Ορισμένες μητέρες είναι τόσο ενθουσιασμένες που θέλουν να μοιραστούν τη χαρά τους και θέλουν να έρθουν όλοι οι άνθρωποι και άλλες μαμάδες θέλουν να κρυφτούν στην κρεβατοκάμαρα και να μείνουν μόνες με το μωρό. Συνήθως η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα, τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να κάνετε την επίσκεψή σας πιο εύκολη.

  1. Να είστε συνεπείς αλλά και με ευελιξία ως προς το προγραμματισμό

Μια νέα μαμά κι ένα μωρό προσπαθούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα αλλά στην αρχή αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Για αυτό ακόμα κι αν έχετε προγραμματίσει να πάτε μια συγκεκριμένη ώρα, τηλεφωνήστε μέσα στη μέρα ή και λίγο πριν την ώρα της επίσκεψης για να τσεκάρετε αν παραμένει καλή ώρα για εκείνους. Προσέξτε, όμως, η νέα μαμά μπορεί να το ακυρώσει ανά πάσα στιγμή και με κάθε καλό λόγο, αλλά εσείς καλό είναι να είστε συνεπείς, κι εμείς να δείξετε κατανόηση σε περίπτωση ακύρωσης.

  1. Πηγαίνετέ της «εφόδια»

Ακόμα κι αν σας πει ότι δεν χρειάζεται να φέρετε τίποτα, περάστε από ένα παντοπωλείο και πάρτε τους πράγματα που σίγουρα όσα και να έχουν δεν θα πάνε χαμένα. Φαγώσιμα, σνακ, υγιεινές επιλογές αλλά και μικρές «αμαρτίες», και ήδη πρώτης ανάγκης, όπως μωρομάντιλα που τελειώνουν στο άψε σβήσε.

  1. Δώστε της επιβεβαίωση

Πείτε της ξανά και ξανά πόσο όμορφο είναι το μωρό της. Πείτε της ότι είναι φυσικό οτιδήποτε αισθάνεται – κούραση, χαρά, μελαγχολία. Καθησυχάστε την. Τονίστε της ότι κάνει σπουδαία δουλειά. Πείτε της ότι το μωρό είναι τόσο τυχερό που την έχει μαμά. Διαβεβαιώστε την ότι είναι ένας εκπληκτικός γονέας. Ειδικά αν αγωνίζεται με το άγχος ή την κατάθλιψη μετά τον τοκετό (ακόμη και αν δεν νομίζετε ότι είναι, θα μπορούσε να το κρύβει πολύ καλά), τα λόγια της επιβεβαίωσής σας μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο για την εμπιστοσύνη και την ευημερία της.

  1. Παίξτε με τα μεγαλύτερα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα

Αν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι ή μεγαλύτερα παιδιά, ασχοληθείτε μαζί τους. Βγάλτε τα βόλτα, παίξτε μαζί τους. Απασχολήστε τα. Θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τα ίδια αλλά και για τη μαμά, καθώς θα της προσφέρετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της.

  1. Αφήστε τα μικρόβιά σας στο σπίτι

Αυτό φαίνεται τόσο προφανές, όμως πολλές φορές δεν είναι. Αν λοιπόν είχατε περάσει πολύ πρόσφατα κάποια ίωση ή κάποια μεταδοτική ασθένεια, αφήστε να περάσει ένα διάστημα για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε κάτι στη μαμά ή στο νεογέννητο. Ακόμα και απλά συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή ή βήχας, θα πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες και να καθυστερήσετε την επίσκεψη μέχρι να είστε εντελώς υγιής. Δεν παίζουν με αυτά τα ενδεχόμενα.

  1. Φέρτε κάτι μόνο γι ‘αυτήν

Όλοι έρχονται με δώρα για το μωρό – είναι το αυτονόητο, όμως και η μαμά χρειάζεται το δικό της δώρο. Δεν χρειάζεται να είναι περίτεχνα ή ακριβό, αλλά είναι μια συμβολική κίνηση που εκτιμάται. Το αγαπημένο της ρόφημα. Μία ενυδατική κρέμα σώματος. Το αγαπημένο της επιδόρπιο. Ένα νέο βιβλίο. Άλατα ή έλαι μπάνιου. Μια άνετη και θηλυκή ρόμπα. Κάτι που θα την κάνει να νιώσει όμορφα.

Δείτε Επίσης

  1. Βγάλτε φωτογραφίες

Μπορεί η ίδια η μαμά να έχει βγάλει ήδη άπειρες φωτογραφίες του μικροσκοπικού της πλάσματος, αλλά πόσες έχει με το μωρό της. Βγάλτε τους μερικές αυθόρμητες, φυσικές φωτογραφίες, εκεί που δεν το περιμένουν, κι όχι στημένες – και την επόμενη φορά που θα την επισκεφθείτε κάντε τους δώρο ένα μικρό άλμπουμ, ή τυπώστε τους μερικές.

  1. Δώστε της λίγο προσωπικό χρόνο

Αν έχετε εμπειρία με μωρά, βοηθήστε την ή πείτε της ότι θα το προσέχετε λίγο όσο εκείνη θα θέλει να πάρει έναν υπνάκο, να κάνει ένα μπάνιο χωρίς άγχος, να πάρει μια μικρή ανάσα.

  1. Ακούστε την περισσότερο – μιλήστε λιγότερο

Δεν είναι η ώρα για να πείτε για τη δική σας εμπειρία ή να της πείτε τι και πώς να το κάνει χωρίς να σας ρωτήσει. Αν σας ρωτήσει, μπορείτε να της πείτε ό,τι θέλει, αλλά αφήστε εκείνη να κατευθύνει την κουβέντα και μην αρχίσετε τα «εγώ θυμάμαι» ή «εγώ στη θέση σου» κ.λπ….

  1. Να της πείτε ότι θα πάτε ξανά… και όντως να ξαναπάτε

Οι πρώτες επισκέψεις –κάτι η περιέργεια κάτι η χαρά– είναι συχνές, οι δεύτερες λιγοστεύουν και οι τρίτες σπανίζουν. Μια νέα μαμά μπορεί με τον τρόπο της να σας διώξει, ή να σας κρατήσει σε απόσταση, αλλά δεν το θέλει ούτε το κάνει συνειδητά, αν σέβεστε τις νέες της ανάγκες η φιλία σας όχι μόνο δεν θα κινδυνέψει αλλά τώρα θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Οι νέες μαμάδες με δυνατές και πιστές φιλίες κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη – κι αυτό είναι κάτι σημαντικό, για να πάτε πολλές φορές.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top