Now Reading
Οι μαμάδες τριών παιδιών είναι οι πιο στρεσαρισμένες απ’ όλες

Οι μαμάδες τριών παιδιών είναι οι πιο στρεσαρισμένες απ’ όλες

Ακόμα και όσες γυναίκες έχουν από τέσσερα παιδιά και πάνω φαίνεται να είναι πιο ψύχραιμες σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που έγινε σε πάνω από 7.000 μητέρες.

«Μα πώς τα καταφέρνει;». Αυτό πιθανότατα θα έχετε αναρωτηθεί βλέποντας μια μητέρα τεσσάρων παιδιών, ενώ εσείς αγωνίζεστε να τα βγάλετε πέρα με ένα ή δύο παιδιά. Κι όμως μια νέα δημοσκόπηση που έγινε σε περισσότερες από 7.000 Αμερικανίδες μητέρες, του ειδησεογραφικού μέσου TODAY Parents, κατέληξε σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα: Οι πιο στρεσαρισμένες μαμάδες από όλες είναι όσες έχουν τρία παιδιά. Περισσότερο στρεσαρισμένες όχι μόνο από όσες έχουν ένα ή δύο παιδιά, αλλά και από εκείνες που μεγαλώνουν τέσσερα και άνω.

Και το πιο εκπληκτικό από όλα; Οι μαμάδες τεσσάρων παιδιών δηλώνουν λιγότερο στρεσαρισμένες και από εκείνες που έχουν ένα ή δύο παιδιά. Πώς είναι δυνατόν;

Η ψυχοθεραπεύτρια Kelley Kitley, η ίδια μητέρα τεσσάρων παιδιών, είναι μάλλον ένας από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους να απαντήσουν. Όπως εξηγεί, οι μεγάλες οικογένειες εκμεταλλεύονται τα οφέλη της ομαδικής συνεργασίας και των δεσμών που αναπτύσσονται ανάμεσα στα αδέρφια.

«Στηρίζουν ο ένας τον άλλο, πιέζουν ο ένας από τον άλλο να αναλάβει τις ευθύνες του, βοηθούν περισσότερο στις δουλειές του σπιτιού, ενώ τα παιδιά παίζουν το ένα με το άλλο. Σίγουρα δεν είναι απλό το να έχεις περισσότερα από τρία παιδιά –η μπουγάδα από μόνη της είναι τεράστια– αλλά γενικά είναι πολύ ενδιαφέρον».

Μια άλλη μελέτη, που είχε γίνει το 2016 σε παιδιά στη Νορβηγία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά που μεγαλώνουν σε μεγαλύτερες οικογένειες έχουν λιγότερα ψυχικά προβλήματα. Όσο περισσότερα αδέρφια έχει ένα παιδί και όσο πιο κοντινές ηλικίες έχουν τα αδέρφια, τόσο καλύτερα αντιμετωπίζουν το στρες, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι για να μειώσουμε το στρες πρέπει να στοχεύσουμε στο «μαγικό» νούμερο των τεσσάρων παιδιών. Άλλωστε, μια μελέτη που είχε γίνει το 2000 στη Σουηδία έδειξε το ακριβώς αντίθετο, ότι όσο περισσότερα παιδιά έχουν οι γονείς, τόσο πιο στρεσαρισμένοι είναι.

Δείτε Επίσης

«Δεν συμφωνώ με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης» πιστεύει και η Eirene Heidelberger, δημιουργός μιας εταιρείας που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε στρεσαρισμένες μαμάδες. Εξάλλου, ακόμα και αν αποφασίσουμε να κάνουμε μεγάλη οικογένεια, όπως εξηγεί η Heidelberger, δεν μπορούμε να βασιστούμε στο γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά θα μας βοηθούν στο σπίτι. «Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν από μόνα τους ούτε μπορούμε να προσδοκούμε από τα μεγαλύτερα αδέρφια να μεγαλώσουν τα μικρότερα» τονίζει η ίδια. «Απαιτούνται πολλή ενέργεια, ψυχικά αποθέματα και χρήματα να μεγαλώσει κάποιος μια μεγάλη οικογένεια έτσι ώστε κάθε παιδί να αισθάνεται ότι το αγαπούν και το φροντίζουν».

Το πιο ασφαλές που θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν είναι ότι ο «ιδανικός» αριθμός των παιδιών είναι αυτός που θέλουν και μπορούν να διαχειριστούν οι γονείς, όπως υποστηρίζει και η Kitley. Η ίδια θεωρεί επικίνδυνο να ασκούμε κριτική τόσο στη μαμά ενός μοναχοπαιδιού όσο και σε εκείνες που έχουν μεγάλες οικογένειες. Το ζητούμενο είναι να προσπαθήσουμε να απολαύσουμε τη μητρότητα, καταλήγει η ψυχοθεραπεύτρια, όσα παιδιά κι αν έχουμε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top