Now Reading
Οι έφηβοι λένε «όχι» στο κάπνισμα, «ναι» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Οι έφηβοι λένε «όχι» στο κάπνισμα, «ναι» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά και μαριχουάνα παρουσιάζει άνοδο ανάμεσα στους εφήβους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική δημοσκόπηση.

Μπορεί το κάπνισμα να χάνει έδαφος ανάμεσα στους εφήβους τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η μαριχουάνα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο γνωρίζουν μεγαλύτερη διάδοση. Αυτό, τουλάχιστον, ήταν το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής δημοσκόπησης σε περισσότερους από 43.000 εφήβους.

Συγκεκριμένα, η χρήση της μαριχουάνα παρουσίασε μια μικρή αύξηση το 2017, καθώς το 24% των εφήβων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει τη συγκεκριμένη ουσία, ποσοστό που το 2016 κυμάνθηκε στο 22,6%.

«Η χρήση μαριχουάνα έχει παρουσιάσει άνοδο καθώς σήμερα οι έφηβοι τη θεωρούν λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι στο παρελθόν», σχολίασε σχετικά ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, ο Richard Miech, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ωστόσο η dr Nora Volkow, διευθύντρια του αμερικανικού ιδρύματος κατά της κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών National Institute on Drug Abuse, εμφανίστηκε ανήσυχη μπροστά σε αυτή την τάση, αναφέροντας ότι οι έφηβοι βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της σχολικής εκπαίδευσης. Ωστόσο στοιχεία του ίδιου οργανισμού συνδέουν τη συστηματική χρήση μαριχουάνα με χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και λιγότερες πιθανότητες αποφοίτησης από το λύκειο.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους, καθώς 1 στους τρεις μαθητές λυκείου χρησιμοποίησαν κάποια σχετική συσκευή στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών. Κάποιοι από αυτούς, ωστόσο, καπνίζουν σκευάσματα με νικοτίνη, γεγονός που ανησυχεί τη Volkow η οποία είπε ότι «σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ορισμένοι από αυτούς μπορεί αργότερα να στραφούν στο κάπνισμα [συμβατικών τσιγάρων]».

Δείτε Επίσης

Τα καλά νέα, τουλάχιστον για τους εφήβους των ΗΠΑ; Η χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών πέρα από τη μαριχουάνα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τα χαμηλότερα που έχουν παρατηρηθεί από το 1975, ενώ το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων από εφήβους βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από το 1991!

Ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν ότι καλό είναι να μην εφησυχάζουμε, αφού κάθε νέα γενιά είναι ευάλωτη στη χρήση ουσιών: «Στην αρχή δεν ξέρουν γιατί δεν πρέπει να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, εκτός αν εμείς τους το διδάξουμε», είπε σχετικά ο Lloyd Johnston, επίσης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις στο παρελθόν.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top