Now Reading
Νόσος Kawasaki και κορωνοϊός στα παιδιά

Νόσος Kawasaki και κορωνοϊός στα παιδιά

Όλα όσα θέλετε και χρειάζεται να ξέρετε

Καθώς οι ειδήσεις έχουν εξαπλωθεί για μια φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει τα παιδιά, που πιθανώς συνδέονται με το COVID-19, πολλοί γονείς ανησυχούν. Η πάθηση, που ονομάζεται «Παιδιατρικό σύνδρομο φλεγμονώδους συστήματος πολλαπλών συστημάτων που σχετίζεται ενδεχομένως με το COVID-19» από το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης, έχει επηρεάσει τουλάχιστον 73 παιδιά από τις 8 Μαΐου 2020 και μπορεί να σχετίζεται με άλλες περιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι τα συμπτώματά της μοιάζουν με πολλά από τα συμπτώματα της νόσου Kawasaki. «Αυτό το σύνδρομο έχει χαρακτηριστικά που αλληλεπικαλύπτονται με το τοξικό σοκ και την νόσο Καβασάκι», εξηγεί μια ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης. «Οι φλεγμονώδεις δείκτες μπορεί να είναι αυξημένοι και ο πυρετός και τα κοιλιακά συμπτώματα μπορεί να είναι εμφανή».

Τι είναι η ασθένεια Kawasaki;

Η νόσος Kawasaki (επίσης γνωστή ως σύνδρομο Kawasaki) είναι μια πάθηση που επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών, αλλά μπορεί να επηρεαστούν και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες. Περιλαμβάνει κυρίως φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κόκκινα, πρησμένα μάτια, χείλη και στόμα. Πρήξιμο και κοκκίνισμα των χεριών και των ποδιών και πρησμένους λεμφαδένες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθούν καρδιακά συμπτώματα.

Αν και η αιτία είναι ακόμα άγνωστη, το Kawasaki χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νόσος του Kawasaki δεν είναι μεταδοτική. Με τη θεραπεία, η πλειονότητα των ατόμων με νόσο Kawasaki είναι σε θέση να αναρρώσουν

Χαρακτηριστικά, συμπτώματα και επιπλοκές

Σύμφωνα με Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), τα «κλασικά» χαρακτηριστικά της νόσου Kawasaki περιλαμβάνουν πρήξιμο στο στόμα, τα μάτια και τα χείλη, καθώς και εξάνθημα στα χέρια και τα πόδια. Πολλοί πάσχοντες θα έχουν επίσης πρησμένους λεμφαδένες.

Αλλά υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με την ασθένεια Kawasaki.

Πιο κοινά συμπτώματα

Το 80-99% των ατόμων με νόσο Kawasaki θα έχουν αυτά τα συμπτώματα, σύμφωνα με το NIH:

Φλεγμονή στα χείλη

Κόκκινο μάτι (επιπεφυκίτιδα)

Πρησμένοι λεμφαδένες (λεμφαδενοπάθεια)

Κοκκίνισμα του δέρματος (ερύθημα)

Πρωτεΐνη στα ούρα

Πονόλαιμος

Εξάνθημα στο δέρμα

Φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδα)

Άλλα κοινά συμπτώματα

Το 30% -79% των ανθρώπων θα έχουν αυτά τα συμπτώματα, σύμφωνα με το NIH:

Στομαχικός / κοιλιακός πόνος

Ανωμαλίες στον καρδιακό μυ της βαλβίδας

Αλλαγές στο χρώμα των νυχιών

Φλεγμονή στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα)

Διάρροια

Κατακράτηση υγρών (οίδημα)

Πυρετός

Κούραση

Φλεγμονή της γλώσσας

Αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων

Περικαρδίτιδα (πρήξιμο των καρδιακών μεμβρανών)

Λιγότερο κοινά συμπτώματα

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι μια δειγματοληψία συμπτωμάτων που συμβαίνουν, αλλά με λιγότερη συχνότητα – επηρεάζουν το 5% -29% των ατόμων με νόσο Kawasaki, σύμφωνα με το NIH. Αν και είναι λιγότερο κοινά, αυτά τα συμπτώματα είναι από τα πιο σοβαρά και συχνά απαιτούν ιατρική βοήθεια ή / και νοσηλεία.

Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Πόνος στις αρθρώσεις

Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Παράλυση των κρανιακών νεύρων

Φλεγμονή του ήπατος

Ικτερός

Μηνιγγίτιδα

Φλεγμονή του καρδιακού μυός

Ναυτία και έμετος

Άλλα αξιοσημείωτα συμπτώματα που επηρεάζουν συχνά τα παιδιά, σύμφωνα με την κλινική Mayo, περιλαμβάνουν πυρετό που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες. ξηρά, ραγισμένα χείλη. και ξεφλούδισμα του δέρματος στα χέρια, τα πόδια, τα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών.

Αιτίες της νόσου Kawasaki

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της νόσου Kawasaki δεν είναι γνωστή. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, αλλά αυτό που προκαλεί αυτήν τη φλεγμονή είναι ασαφές.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι διάφοροι ιοί μπορεί να τον προκαλέσουν, αλλά τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) εξηγούν ότι από τώρα, δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένος ιός ή μόλυνση. Επιπλέον, η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο, αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το ποιος μπορεί να είναι αυτός ο ρόλος. Η ασθένεια μπορεί επίσης να είναι μια ανοσολογική απόκριση, λέει το NIH

Παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια Kawasaki

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να σας κάνουν πιο ευαίσθητους στη νόσο του Kawasaki:

Δείτε Επίσης

Γενετική: Το γονίδιο ITPKC μπορεί να παίζει ρόλο στην ασθένεια Kawasaki, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Οι ερευνητές προτείνουν ότι η παραλλαγή του γονιδίου ITPKC μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να μειώσει τη δραστηριότητα των Τ κυττάρων, οδηγώντας σε φλεγμονή που βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και οδηγεί σε σημεία και συμπτώματα της νόσου Kawasaki».

Ηλικία: Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι πιο ευαίσθητα στη νόσο του Kawasaki, αν και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι διαγιγνώσκονται επίσης με αυτήν. Αν και σπάνια, οι ενήλικες μπορεί να έχουν νόσο Kawasaki επίσης.

Εθνικότητα: Η ασθένεια συνήθως προσβάλλει παιδιά από την Ασία ή το νησί του Ειρηνικού. Σύμφωνα με το NIH, για παράδειγμα, περίπου 1 στα 10.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πάσχουν από νόσο Kawasaki στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις δυτικές χώρες. Η ασθένεια είναι 10-20 φορές πιο πιθανό να προσβάλει ένα παιδί καταγωγής Ανατολικής Ασίας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου: Το φύλο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο άτομο που πάσχει από τη νόσο του Kawasaki, καθώς τα αγόρια είναι λίγο πιο πιθανό να επηρεαστούν, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Επιπλέον, η κληρονομική προδιάθεση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο εδώ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το NIH, τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν νόσο Kawasaki έχουν διπλάσιες πιθανότητες να το κληρονομήσουν. Αν τα είχαν τα αδέλφια τους, είναι δέκα φορές πιο πιθανό να το εμφανίσουν.

Διάγνωση

Δεν έχει δοκιμαστεί συγκεκριμένη διάγνωση για τη νόσο Kawasaki. Εάν υποψιάζεστε ότι το έχει το παιδί σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας για αξιολόγηση.

Να τι μπορεί να συμβεί όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας:

Ο γιατρός σας θα αποκλείσει άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα με τη νόσο Kawasaki, όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ, οστρακιά, ιλαρά και νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να εξετάσει τον αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων του παιδιού σας, τα επίπεδα σιδήρου και τη φλεγμονή.

Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ηχοκαρδιογράφημα. Να αναζητήσει ανωμαλίες στον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς του παιδιού σας.

Θεραπευτική αγωγή

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις νόσου Kawasaki είναι θεραπεύσιμες. Αν και ένας μικρός αριθμός παιδιών πεθαίνουν από τη νόσο του Kawasaki, τα περισσότερα επιβιώνουν με άμεσες και κατάλληλες θεραπείες.

Συνήθως, ο γιατρός σας θα θέλει να ξεκινήσει τη θεραπεία μόλις γίνει η διάγνωση και συνήθως απαιτείται νοσηλεία. Εδώ είναι μερικές από τις θεραπείες που θα χρησιμοποιηθούν:

Οι θεραπείες γάμμα σφαιρίνης είναι οι πιο κοινές θεραπείες για τη νόσο Kawasaki. Οι πρωτεΐνες γάμμα σφαιρίνης χορηγούνται ενδοφλεβίως στο παιδί, συνήθως σε υψηλές δόσεις. Σύμφωνα με το NIH, η βελτίωση παρατηρείται συνήθως εντός 24 ωρών από τη θεραπεία.

Οι θεραπείες ασπιρίνης παρέχονται επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς μειώνει τη φλεγμονή, μειώνει το πρήξιμο και μειώνει τον πυρετό. Χορηγείται ασπιρίνη για εβδομάδες μετά την αρχική θεραπεία.

Σημείωση: Κατά γενικό κανόνα, η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά, λόγω του κινδύνου για σύνδρομο Reye. Η ασπιρίνη πρέπει να δίνεται μόνο υπό την αυστηρή καθοδήγηση ενός γιατρού.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να αναπτύξει αιμοφόρα αγγεία ή καρδιακά προβλήματα ως αποτέλεσμα της νόσου Kawasaki. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί θα παραπεμφθεί σε παιδιατρικό καρδιολόγο, ο οποίος μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες θεραπείες.

Η σχέση μεταξύ της νόσου Kawasaki και του κορωνοϊού

Αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τη νόσο του Kawasaki που σχετίζεται με το COVID-19 είναι πολύ νέες και συνεχώς εξελίσσονται. Επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν αν το σύνδρομο συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό, διότι όλα τα παιδιά με αυτό δεν διαγνώστηκαν θετικά στον ιό.

Ορισμένοι ερευνητές τονίζουν ότι η «οικογένεια» του κορωνοϊού μπορεί να προκαλεί τη νόσο Καβασάκι.

«Τα συμπτώματα στα παιδιά διαφέρουν από αυτά στους ενήλικες με COVID-19 στους οποίους η ασθένεια είναι περισσότερο μια αναπνευστική πάθηση», δήλωσε ο γιατρός Τζορτζ Οφόρι Αμάνφο, επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Παίδων Mount Sinai Kravis, στην Νέα Υόρκη.

Παιδιά με το σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο συχνά έχουν σοβαρό κοιλιακό άλγος και εμετό που εξελίσσεται σε σοκ, δήλωσε ο Οφόρι Αμάνφο στο Reuters.

Πρόσθεσε ότι κανένα από τα παιδιά που εξέτασε πρόσφατα με αυτό το σύνδρομο δεν είχαν υποκείμενο νόσημα, αλλά όλα είχαν αντισώματα στον κορωνοϊό.

(η δημοσίευση αυτή στηρίχθηκε σε άρθρο του verywellfamily.com και σε πηγές ειδησεογραφίας)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top