Now Reading
Μπορούμε να καταλάβουμε από το πρόσωπο ενός νεογέννητου αν είναι αγοράκι ή κοριτσάκι;

Μπορούμε να καταλάβουμε από το πρόσωπο ενός νεογέννητου αν είναι αγοράκι ή κοριτσάκι;

Μαντεύουμε σωστά περίπου στο 60% των περιπτώσεων, σύμφωνα με έρευνες.

Αν βλέπαμε ένα μωρό με ρούχα σε «ουδέτερα» χρώματα, π.χ. σε κίτρινο ή πράσινο αντί για μπλε ή γαλάζιο, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε το φύλο του μόνο από το πρόσωπό του;

Η απάντηση που δίνουν οι έως τώρα (ελάχιστες) έρευνες είναι «ναι» αλλά με πολλή προσπάθεια και αρκετή τύχη. Για παράδειγμα μια μελέτη του 1984 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ενήλικες που κλήθηκαν να αναγνωρίσουν το φύλο μωρών μόνο από το πρόσωπό τους έδωσαν σε ποσοστό 60% σωστές απαντήσεις. Ενώ μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2002 στην επιθεώρηση The British Medical Journal, έδειξε ότι οι μαίες είναι καλύτερες στο να μαντεύουν το φύλο των νεογέννητων μόνο από το πρόσωπό τους σε σχέση με τυχαίους ενήλικες.

Πρόσφατα, μάλιστα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Attention, Perception, and Psychophysics (2011), οι ερευνητές παρουσίασαν 120 πρόσωπα μωρών σε ασπρόμαυρες εικόνες, σε 76 ενήλικες, από τους οποίους ζητήθηκε να μαντέψουν το φύλο. Για ακόμα μία φορά, οι εθελοντές βρήκαν τη σωστή απάντηση σε παραπάνω από τις μισές περιπτώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι αν προσπαθήσουμε αρκετά, ίσως μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα μωρό είναι αγόρι ή κορίτσι ακόμα και αν δεν φοράει γαλάζιο φορμάκι ή ροζ κορδέλα στο κεφαλάκι.

Δείτε Επίσης

Σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να καταλάβουμε το φύλο ενός παιδιού, πόσο μάλλον ενός νεογέννητου μωρού, από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και μόνο, καθώς δεν έχουν έρθει ακόμα οι ορμόνες της εφηβείας να τα μεταβάλουν. Ωστόσο, ακόμα και στα νεογέννητα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις του φύλου τους στο πρόσωπο, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές στη μελέτη του 2002, ενδείξεις που πιθανόν οι μαίες να διακρίνουν ενστικτωδώς χάρη στην εμπειρία τους: για παράδειγμα, τα κοριτσάκια μπορεί να έχουν περισσότερα μαλλιά και πιο λεπτά χαρακτηριστικά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top