Now Reading
Μικρές ευκαιρίες για μεγάλες συζητήσεις

Μικρές ευκαιρίες για μεγάλες συζητήσεις

Εκπαιδεύοντας τα συναισθήματα

Δεν είναι πάντα εύκολο να πιάσεις κουβέντα με ένα παιδί, ειδικά για θέματα πολύπλοκα και ευαίσθητα που σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή όλοι στη ζωή μας. Κάθε φορά που πάω να ξεκινήσω μια συζήτηση με τον γιο μου, εκείνος την κόβει με φράσεις όπως «Ναι, τα ξέρω» ή «Μη μιλάμε τώρα για τέτοια…» και εγώ πάντα σκέφτομαι πως μάλλον δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και το αφήνω για μια άλλη φορά…

Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσεις για θέματα όπως η αγάπη, ο έρωτας, η διαφορετικότητα χωρίς να κάνεις το παιδί να αισθανθεί ότι του παραδίδεις «μάθημα»;
Με αφορμή τα Χριστούγεννα σκέφτηκα να κάνω στο παιδί μου ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο που θα του «φυτέψει» σπόρους στην ψυχή του, οι οποίοι θα αποδίδουν καρπούς, αλλά και στα συναισθήματά του καθώς μεγαλώνει.
Βιβλία που θα του μεταδώσουν τη γνώση της ζωής με απλό τρόπο, αλλά και με ευαισθησία, και που θα αποτελέσουν αφορμή για να έρθω πιο κοντά του, συζητώντας μαζί του θέματα τόσο «τεράστια» – χαρίζοντάς του την τέχνη του να είσαι άνθρωπος!

Η τέχνη της αφήγησης: Μια τέχνη που το παιδί μαθαίνει από μικρή ηλικία και που το προετοιμάζει να ανακαλύψει νέους κόσμους, να εμπιστευτεί, να ακούσει, να ονειρευτεί και να φανταστεί, ανοίγοντας σιγά σιγά την καρδιά του. Η ώρα του παραμυθιού είναι μια ιερή ώρα για εκείνο, καθώς η οικεία φωνή της μαμάς σε συνδυασμό με τις εικόνες και τις διηγήσεις αποχαιρετούν με ασφάλεια την ημέρα και καλωσορίζουν τη νύχτα του για να έχει όνειρα γλυκά. Σε όλο αυτό μας βοηθάει ένας αρκούδος… «Ο αρκούδος μου ο παραμυθάς» (3+) Ένα βιβλίο όπου παραμύθια ταξιδεύουν και γίνονται όνειρα νυχτερινά. Λίγο πριν έρθει ο ύπνος και τυλίξει τα παιδιά με το σεντόνι του, ο αρκούδος αφηγείται τις ιστορίες του. Μα η φωνή του κάποιον θυμίζει. Ποιον άραγε;

Η τέχνη της γενναιότητας: Πολλές φορές συμβαίνει να είσαι μικρός στο ανάστημα αλλά τεράστιος στα συναισθήματα και έτσι να νιώθεις και πολύ θαρραλέος. Η γενναιότητα δεν χρειάζεται πάντα όπλα και λαμπερά σπαθιά, αλλά μια γενναία ψυχή σαν αυτή της Τοσοδούλας. Στο βιβλίο Η γενναία Τοσοδούλα, η Ανν Λέισεν διηγείται το κλασικό παραµύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν µε τον δικό της τρόπο και ζωντανεύει μπροστά στα µάτια µας τις περιπέτειες της ηρωίδας μέσα από την υπέροχη, μαγευτική εικονογράφηση.
Για παιδιά από 5 ετών, αλλά και για όσους λατρεύουν τα όµορφα παραµύθια.

Η τέχνη του να είσαι διαφορετικός: Πολλές φορές τα παιδιά αναρωτιούνται γιατί αυτό το παιδί έχει πιο σκούρο δέρμα ή γιατί δεν έχει παιχνίδια και ζει στον δρόμο… Τι είναι οι πρόσφυγες και γιατί γίνεται πόλεμος στη γη; Ερωτήματα που για να απαντηθούν χρειάζεσαι μια καλή αφορμή να συζητήσεις για την αποδοχή, τις διαφορετικές κουλτούρες, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μοναδικότητα και την ομορφιά του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από εμάς και από όσα έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Η πεταλούδα της σκιάς μάς βοηθάει να δούμε όλα τα παραπάνω θέματα μέσα από μια άλλη πιο παιδική ματιά: H Ψυχαλούδα, η ψυχή της αγάπης, υποδέχεται την Αφχάρ, μία ξένη πεταλούδα αποδιωγμένη από τον τόπο της εξαιτίας του πολέμου, και της προσφέρει καταφύγιο, βοηθώντας τη να ξαναβρεί τον εαυτό της και να γεμίσει και πάλι τα φτερά της με όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο.

Η τέχνη του να αγαπάς: Η αγάπη έχει πολλές μορφές και όσο μεγαλώνει ένα παιδί οι τρόποι που θα δείχνει την αγάπη του και τα άτομα που θα αγαπάει θα αλλάζουν. Μεγαλώνοντας θα αρχίσει να κατανοεί πως διαφορετικά αγαπάει η μαμά τον μπαμπά και διαφορετικά εκείνο τους γονείς του. Θα αρχίσουν στο σχολείο να λένε τα παιδιά «ο Γιώργος αγαπάει τη Μαρία…» και όλο αυτό θα ακούγεται περίεργο στην αρχή μια και… όλοι αγαπιόμαστε μέσα στην τάξη!

Τι γίνεται όμως όταν αρχίζουμε να νιώθουμε διαφορετικά απέναντι σε μια φίλη / έναν φίλο και η καρδιά μας χτυπάει περίεργα όταν την/τον βλέπουμε; Πώς μπορείς να εκφράσεις αυτό που νιώθεις στον άλλον και όλα αυτά να φαίνονται φυσιολογικά; Το Με κάνεις ευτυχισμένη είναι μια τρυφερή ιστορία για τα πρώτα σκιρτήµατα, για παιδιά από 5 ετών… Στη Σοφία αρέσει πολύ ένα αγόρι από την τάξη της. Κι αυτό την κάνει να αισθάνεται ταυτόχρονα αγχωµένη και χαρούµενη. Το εκµυστηρεύεται στη γιαγιά της, γιατί η γιαγιά ξέρει πάντα τι να κάνει.

Δείτε Επίσης

Η τέχνη του να είσαι ο εαυτός σου: Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι καλοί σε όλα. Σίγουρα όλοι έχουμε αδυναμίες που πολλές φορές μας αποθαρρύνουν. Μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν είμαστε τόσο καλοί… Μπορούμε όμως να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να δώσουμε βάρος στα θετικά μας χαρακτηριστικά, να ψάξουμε να δούμε τι είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους και να το δοκιμάσουμε, να το βάλουμε στη ζωή μας και να συνεχίσουμε. Η κάθε στιγμή που ζούμε είναι πολύ σημαντική και είναι στο χέρι μας να την κάνουμε να «μετρήσει». Όλα αυτά και άλλα πολλά για την αναζήτηση του αληθινού εαυτού μας, το νόημα της ζωής, τη θετική μας στάση απέναντι στα δύσκολα και στην αξία της ζωής έρχεται να μας «μάθει» ο Ζακομινούς Γκενσμπορό.

Το βιβλίο Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό (8+), είναι η ιστορία της ζωής ενός κουνελιού, που όμως θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος. Οποιοσδήποτε άνθρωπος. Ο Ζακομινούς γεννιέται μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια, από γονείς που τον αγαπούν αλλά δεν είναι τέλειοι, ξεκινάει τη ζωή του με αρκετά εφόδια αλλά και με ορισμένες αδυναμίες που τον κρατούν πίσω. Συχνά πετάει στα σύννεφα και ονειρεύεται. Μεγαλώνοντας μαθαίνει πολλά και ανακαλύπτει σιγά σιγά τον εαυτό του, δεν κάνει όμως πάντα αυτό που θα ήθελε, ούτε γίνεται τελικά αυτός που ονειρευόταν να γίνει. Και παρόλο που δεν ορίζει πάντα τη ζωή του, κάνει ωστόσο ό,τι καλύτερο μπορεί. Πασχίζει να βρει νόημα, να προσδιορίσει την ταυτότητά του, να γίνει καλύτερος και δεν παύει να σκέφτεται και να αναρωτιέται…

Μια γλυκόπικρη ιστορία, που διαπνέεται από μια μελαγχολία, καταλήγει όμως με ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Η υπέροχη, όπως πάντα, εικονογράφηση της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ υποστηρίζει τέλεια και αναδεικνύει το κείμενο.

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top