Now Reading
Μια μαμά και παιδίατρος δίνει συμβουλές πώς να περιορίσουμε την έκθεση της οικογένειάς μας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες στην καθημερινότητά μας

Μια μαμά και παιδίατρος δίνει συμβουλές πώς να περιορίσουμε την έκθεση της οικογένειάς μας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες στην καθημερινότητά μας

Aπλά βήματα για την προστασία της οικογένειάς σας από επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα και στα κοινά είδη οικιακής χρήσης

Όταν η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δημοσίευσε μια δήλωση πολιτικής για τα πρόσθετα τροφίμων το 2018, τόνισε τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των χημικών ουσιών που βρίσκονται στο διατροφικό μας σύστημα. Σύμφωνα με το AAP, υπάρχουν περισσότερα από 10.000 πρόσθετα που επιτρέπονται στις ΗΠΑ για τη διατήρηση, τη συσκευασία ή την τροποποίηση της γεύσης, της εμφάνισης, της υφής ή των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι αυτές οι χημικές ουσίες διαταράσσουν το παιδικό ορμονικό σύστημα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή του ανάπτυξη. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία και την πρόωρη εφηβεία, καθώς και με γνωστικές και μαθησιακές δυσκολίες.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ως γονιός για να περιορίσετε την έκθεση του παιδιού σας σε αυτούς τους τύπους χημικών ουσιών που διαταράσσουν τις ορμόνες;

Η Δρ Manasa Mantravadi, πιστοποιημένη παιδίατρος και μαμά τριών παιδιών, μοιράζεται στο parents.com απλά βήματα για την προστασία της οικογένειάς σας από επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα και στα κοινά είδη οικιακής χρήσης:

«Ως παιδίατρος και μαμά τριών παιδιών, εδώ είναι μερικά απλά βήματα που έχω κάνει για να διατηρήσω τα οικογενειακά μου γεύματα όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Αποφύγετε τις χάρτινες αποδείξεις

Όταν βρίσκεστε στο παντοπωλείο, απλώς πείτε όχι στις χάρτινες αποδείξεις. Αυτό το χαρτί είναι επικαλυμμένο με BPA – μία από τις πολλές χημικές ουσίες μιας οικογένειας που ονομάζονται δισφαινόλες, ένας ενδοκρινικός διαταράκτης (ορμόνης) που μπορεί να αλλάξει τον χρόνο της εφηβείας, να μειώσει τη γονιμότητα, να αυξήσει το σωματικό λίπος και πιθανώς να επηρεάσει το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η άρνησή του συμβάλλει στη μείωση της έκθεσής σας σε αυτή τη χημική ουσία, ενώ σώζετε στη χωματερή ένα ακόμη περιττό κομμάτι σκουπιδιών. (Καθώς αυτή η απόδειξη δεν είναι ανακυκλώσιμη.)

Μάθετε ποια τρόφιμα να αγοράσετε

Η προσαρμογή της λίστας αγορών σας στο σούπερ μάρκετ μπορεί να βοηθήσει πολύ. Πρώτον, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς σχεδόν όλα έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα δισφαινόλης στην επένδυση. Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα συμβάλλει στα επίπεδα BPA που βρίσκονται στα ούρα των ανθρώπων και είναι μια χημική ουσία που δεν βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας. Η ποσότητα της BPA στα ούρα αυξήθηκε με τον αριθμό των κονσερβοποιημένων τροφίμων που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι, και συγκεκριμένα με κονσέρβες λαχανικών και φρούτων, ζυμαρικών και σούπας. Προσπαθήστε να αποφύγετε ή να περιορίσετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και προτιμήστε φρέσκα και όσο το δυνατόν πιο ολόκληρα όταν αγοράζετε τρόφιμα. Μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα σε μια λαϊκή αγορά και να προμηθευτείτε χύμα τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά, φασόλια και ξηρούς καρπούς από καταστήματα όπου μπορείτε να ξαναγεμίσετε τα δικά σας δοχεία.

Είναι επίσης καλή ιδέα προτιμάτε τις τροφές που βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα. Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, γι’ αυτό δοκιμάστε μια Δευτέρα χωρίς κρέας για να ξεκινήσετε και σταδιακά αυξήστε τη συχνότητα κατανάλωσης φυτικών τροφών.

Προτιμήστε βιολογικά

Όταν είναι δυνατόν, επιλέξτε βιολογικά τρόφιμα για να περιορίσετε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε 100 τοις εκατό, τότε προσπαθήστε τουλάχιστον να επιλέξετε βιολογικά για προϊόντα που δεν έχουν φλούδα ή φλούδα που συνήθως απορρίπτετε. Για παράδειγμα, προϊόντα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην απορρόφηση φυτοφαρμάκων, όπως φράουλες, κεράσια, σπανάκι, λάχανο, βερίκοκα, μήλα, σταφύλια, ντομάτες και πιπεριές. Για τρόφιμα όπως το καρπούζι, το πεπόνι, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, μπορείτε να μη δώσετε προτεραιότητα σε μια βιολογική εκδοχή, καθώς υπάρχει το εξωτερικό στρώμα προστασίας που αφαιρούμε πριν το φάμε.

Δείτε Επίσης

Μειώστε τη χρήση πλαστικών

Σερβίρετε και αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι αντί για πλαστικό. Τα πλαστικά πιάτα και τα δοχεία αποθήκευσης έχουν χημικές ουσίες όπως η δισφαινόλη (που χρησιμοποιείται για να γίνει σκληρό το πλαστικό) και οι φθαλικές ενώσεις (που χρησιμοποιούνται για να γίνει το πλαστικό εύκαμπτο) που θα μεταφερθούν στο φαγητό που τρώει το παιδί σας. Οι φθαλικές ενώσεις, όπως η BPA, είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης (ορμόνη) και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της εφηβείας, να αυξήσει την παιδική παχυσαρκία και μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικό, τότε αποφύγετε τα πλαστικά με τον αριθμό ανακύκλωσης 3 (φθαλικό άλας), 6 (στυρένιο που πιστεύεται ότι είναι καρκινογόνο) ή 7 (BPA) και αποφύγετε να βάζετε αυτά τα πλαστικά πιάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων επειδή η θερμότητα προκαλεί τα χημικά μεταφέρονται ακόμη περισσότερο. Φροντίστε επίσης να ελέγχετε για τυχόν χαρακτικά, γρατσουνίσματα ή ξεφτίσματα—αν τα πλαστικά σας πιάτα έχουν αυτά, είναι καιρός να σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε γιατί αυτά τα ελαττώματα αυξάνουν την πιθανότητα εισόδου χημικών ουσιών στο φαγητό που τρώει το παιδί σας.

Αποκτήστε το σωστό μαγειρικό σκεύος

Όταν μαγειρεύετε, αποφύγετε τα αντικολλητικά τηγάνια καθώς περιέχουν μια επιβλαβή κατηγορία χημικών ουσιών που ονομάζονται PFAS (υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) που μπορεί να διαρρεύσουν από την επικάλυψη στο φαγητό σας. Αυτή η ομάδα ανθρωπογενών χημικών ουσιών καθιστά τα προϊόντα ανθεκτικά, αντικολλητικά και ανθεκτικά στη θερμότητα. Είναι γνωστά ως «για πάντα χημικά» επειδή δεν διασπώνται στο περιβάλλον. Έχουν επίσης επιδράσεις στο ορμονικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στα νεφρά και στο συκώτι, και μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Αντ’ αυτού, μπορείτε να επιλέξετε χυτοσίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα για τα μαγειρικά σας σκεύη.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top