TOP

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Τέχνης – γιορτάζουμε διαδικτυακά

Με επίσκεψη στον Λούβρο, στο Met και στην Tate Modern και άλλους διάσημους χώρους τέχνης και πολιτισμού

Ένα χρόνο μετά, κι όσο αν σου ‘χει λείψει η αγκαλιά, το φιλί και το χάδι, όσο κι αν κουράστηκες με τη μάσκα και τις αποστάσεις, άλλο τόσο σου λείπουν οι ανοιχτοί χώροι τέχνης κι άλλο τόσο έχεις κουραστεί που δεν μπορείς να πας σε ένα θέατρο, σε μια συναυλία live σε μια γκαλερί.

Μπορεί να έχεις χορτάσει από την οθόνη σου ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, μέχρι και εικονικές ξεναγήσεις στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Μπορεί να ξύπνησες τον καλλιτέχνη μέσα σου και να πήρες μέρος σε διάφορα πρότζεκτ, ακόμα και να έγινες η ίδια ένα έργο τέχνης ή να βρέθηκες μέσα σε ένα διάσημο πίνακα. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με την απευθείας διάδραση με τους καλλιτέχνες και το έργο τους και το συναίσθημα που σου δημιουργεί το βίωμα της Τέχνης. Όσο διαφορετική κι αν είσαι, όσο κι αν προσπάθησες να διαχειριστείς το lockdown με τον ιδιαίτερο δικό σου τρόπο, το σίγουρο είναι ότι δεν θα είχες καταφέρει να επιβιώσεις της καραντίνας αν δεν είχες την αμέριστη συμπαράσταση και την (υπερ)προσφορά της Τέχνης.

Στις μέρες και νύχτες εγκλεισμού που έφερε στη ζωή σου ο κορωνοϊός σε ανάγκασε να μείνεις σπίτι. Εκτός από σένα όμως κι εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι. Ανάμεσά τους και χιλιάδες καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

Θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, αίθουσες τέχνης ιδρύματα πολιτισμού έκλεισαν τις πόρτες τους στο κοινό και ταυτόχρονα άνοιξαν τις διαδικτυακές τους πύλες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας κάνουμε μια βόλτα στις αίθουσες του Λούβρου

Inside Louvre Museum Paris, Mona Lisa - (Part 1) 🇫🇷 France - 4K Walking Tour

Ή στο Metropolitan Museum of Art

HIGHLIGHTS TOUR of the Metropolitan Museum of Art (the MET)

Ή μια εικονική ξενάγηση στην υπέροχη κι αγαπημένη Tate Modern του Λονδίνου

Tate Modern Walkthrough Tour - 4k - April 2019

Ή στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον

4K Walking Tour of the National Gallery of Art in Washington, DC

Ή στην εκπληκτική συλλογή της Uffizi Gallery

UFFIZI GALLERY: Every Painting Tells A Story!

Από τη μια στιγμή στην άλλη, από την άνεση του καναπέ στο σαλόνι ή της ξαπλώστρας στη βεράντα σου, μέσα από την ασφάλεια της γρήγορης σύνδεσης και της οθόνης σου, είχες (και συνεχίζεις να έχεις) στη διάθεσή σου sold out θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά δρώμενα, εικονικές ξεναγήσεις στα πιο διάσημα μουσεία, συναυλίες μέχρι και κλασικές όπερες από τη Λυρική σκηνή απευθείας στο σπίτι σου.

Όμως η Τέχνη δεν είναι μια απλή παγκόσμια μέρα που καλούμαστε να τιμήσουμε στο όνομα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και της ανθρώπινης ύπαρξης ούτε ένα φεστιβάλ με ημερομηνία λήξης.

In art we trust… καλούμαστε να δείξουμε έμπρακτα στους καλλιτέχνες τη στήριξή μας. Να βρεθούμε στο πλευρό τους. Γιατί άλλωστε δεν υπάρχει πιο ευγενική τέχνη από αυτή της προσφοράς – κι αυτή μπορούμε να την ασκήσουμε όλοι! Χωρίς την Τέχνη η ζωή θα ήταν απλώς επιβίωση και θα απουσίαζαν όλα όσα την κάνουν όμορφη και ουσιαστική!

Καταχώρησε Σχόλιο