Now Reading
Μάσκα, πέδιλα, αναπνευστήρας… και αφεθείτε στη μαγεία του θαλάσσιου βυθού

Μάσκα, πέδιλα, αναπνευστήρας… και αφεθείτε στη μαγεία του θαλάσσιου βυθού

Εξερευνήστε τον βυθό μαζί με τα παιδιά και απολαύστε περισσότερο από ποτέ τη θάλασσα

Αχινοί, κοχύλια, καβουράκια, όλων των ειδών τα ψάρια, ανεμώνες, ιππόκαμποι, μέχρι χταπόδια και όστρακα – ο θαλάσσιος βυθός προσφέρει άπειρες ομορφιές για να εξερευνήσετε με τα παιδιά σας.

Αν το snorkeling –παρατήρηση βυθού με μάσκα– ακούγεται σαν κάτι που θα το απολάμβανε το παιδί σας, το καλύτερο σχέδιο είναι να διδάξετε τα βασικά.

Γιατί να μυήσω το παιδί στη μαγεία του βυθού της θάλασσας

 • Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει μεγαλύτερη άνεση στη θάλασσα και δεν θα τη φοβάται – συνήθως φοβόμαστε ό,τι δεν «βλέπουμε» ή δεν γνωρίζουμε, με τη μάσκα θα δει ότι όχι μόνο δεν έχει να φοβάται κάτι αλλά κι ότι κρύβεται πολλή ομορφιά μέσα στη θάλασσα.
 • Θα βελτιώσει την κολυμβητική του ικανότητα και τον έλεγχο της αναπνοής
 • Θα κολυμπάει περισσότερο και θα έχει καλύτερη φυσική κατάσταση
 • Θα τονωθεί η περιέργεια αλλά και η παρατηρητικότητά του
 • Θα μάθει και θα θέλει να ρωτήσει για όλα αυτά που βλέπει – ψάρια, κοχύλια, μαλάκια, τη χλωρίδα της θάλασσας, όπως τις ανεμώνες και πολλά άλλα.
 • Θα μάθει να σέβεται το περιβάλλον και να το προστατεύει

Εξοπλισμός

Οι γονείς δεν χρειάζεται να αγοράσουν ένα ακριβό σετ αναπνευστήρα αλλά πρέπει να επιλέξουν μια μάσκας σιλικόνης αντί για μία πλαστική, καθώς η επιλογή σιλικόνης παρέχει μεγαλύτερη εγγύηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τους φακούς πριν από την πρώτη χρήση, καθώς συχνά υπάρχει μια ταινία που μπορεί να κάνουν τη μάσκα να θαμπώσει. Μια ελαφριά επίστρωση οδοντόκρεμας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς φακούς που καθαρίζονται απαλά με μια βούρτσα και ξεπλένονται με νερό της βρύσης είναι ένα τέχνασμα κατά του θαμπώματος. Επιπλέον, τα περισσότερα καταστήματα πωλούν ειδικά υγρά για να μη θαμπώνει η μάσκα.

Καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσετε την αναπνευστική άσκηση

Συνήθως, η ηλικία 5 ή 6 είναι μια καλή εποχή για να μάθετε τα βασικά της επιφανειακής κατάδυσης. Εάν το παιδί σας αισθάνεται άνετα στην πισίνα, δεν είναι πολύ νωρίς για να κάνετε μια εισαγωγή στον εξοπλισμό για κολύμβηση με αναπνευστήρα. Η διδασκαλία ενός μεγαλύτερου παιδιού θα είναι ακόμα ευκολότερη, καθώς θα είναι ήδη αρκετά ώριμο για να ακολουθήσει μια σειρά οδηγιών.

Εισαγωγή στον εξοπλισμό καταδύσεων

Εάν ένα παιδί ξεκινά στην μπανιέρα ή στο ρηχό άκρο της πισίνας, αφήστε τα να παίζουν απλά με το αναπνευστήρα και τη μάσκα στο νερό που τους αρέσει και δεν ξεκινούν αμέσως με την κατάλληλη τεχνική. Εάν πρώτα εξοικειωθεί το παιδί σας με τον εξοπλισμό στο σπίτι, τότε θα είναι μια πιο άνετη εμπειρία μάθησης στην πισίνα ή στη θάλασσα.

Δείτε Επίσης

Πώς να διδάξετε τα παιδιά να κολυμπάνε με το κεφάλι μέσα στη θάλασσα

Να γνωρίζετε ότι το να συνηθίσει τον εξοπλισμό για κολύμβηση με αναπνευστήρα μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Ξεκινήστε με τη μάσκα προσώπου χωρίς τον αναπνευστήρα. Στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό του και δεν υπάρχει διαρροή. Μάθετε στο παιδί πώς να τη φοράει, προσέχοντας να έχει βρέξει πρώτα τα μαλλιά του και να τα ‘χει τραβήξει προς τα πίσω επίσης για να αποφευχθεί η εισαγωγή νερού στη μάσκα.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό:

 • Δεν αφήνουμε ένα παιδί να κάνει μόνο του snorkeling
 • Αν είμαστε σε περιοχή με σκάφη χρησιμοποιούμε την ειδική σημαδούρα
 • Αν σκοπεύουμε να μείνουμε για ώρα στη θάλασσα, φοράμε στο παιδί ειδικό σωσίβιο που το κρατάει στην επιφάνεια αλλά διευκολύνει την κολύμβηση
 • Μαθαίνουμε τα ρεύματα και δεν κολυμπάμε κόντρα στο ρεύμα
 • Όταν έχει αέρα και κύματα αποφεύγουμε να είμαστε κοντά στα βράχια
 • Μαθαίνουμε στο παιδί να μη βλέπει μόνο κάτω αλλά να ελέγχει όλο το οπτικό του πεδίο –κανό που είναι κοντά του, άλλους κολυμβητές– και να βγάζει συχνά το κεφάλι κι έξω για να ελέγχει.

Το snorkeling όταν τηρούνται τα παραπάνω είναι απόλυτα ασφαλές χόμπι, αν μάλιστα το συνδυάσετε με μια υποβρύχια φωτογραφική μηχανή θα έχετε τα καλύτερα αναμνηστικά για το καλοκαίρι σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top