Now Reading
Λόξιγκας και μωρό – όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Λόξιγκας και μωρό – όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Για αυτό το φυσιολογικό αντανακλαστικό

Μπορεί να το νιώσατε ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μπορεί να είναι μια εντελώς νέα εμπειρία, καθώς ο λόξιγκας στο νεογέννητο μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για εσάς – και το μωρό σας. Όσο ωστόσο και να σας φαίνεται περίεργο είναι στην αρχή, πιθανότατα ο λόξιγκας ξενίζει εσάς πολύ περισσότερο από το μωρό σας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικά κόλπα που πρέπει να γνωρίζετε για να κρατήσετε αυτούς τους θορυβώδεις σπασμούς όσο λιγότερο ενοχλητικούς γίνεται.

Είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα νεογέννητο να εμφανίζει λόξιγκα. Στην πραγματικότητα, μερικά μωρά παρουσιάζουν λόξιγκα πριν γεννηθούν, ξεκινώντας από τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης σας, όταν οι πνεύμονες του μωρού σας αρχίσουν να αναπτύσσονται (αν έχετε παρατηρήσει ποτέ τακτικούς μικρούς σπασμούς στην κοιλιά σας, αυτή ήταν πιθανότατα η αιτία). Οι πιθανότητες είναι ότι, εάν το μωρό σας είχε εμφανίσει λόξιγκα συχνά ενώ βρισκόταν ακόμα στη μήτρα σας, θα έχει άφθονους και τους πρώτους μήνες ης ζωής του. Αλλά ακόμα κι αν δεν παρατηρήσατε το μωρό σας να έχει λόξιγκα πριν γεννηθεί, ο λόξιγκας στα νεογέννητα δεν είναι ασυνήθιστος και δεν προκαλεί ανησυχία.

Γιατί τα μωρά παρουσιάζουν λόξιγκα;

Όπως και με τους ενήλικες, δεν υπάρχει καμία αιτία για τον λόξιγκα του νεογέννητου – αν και υπάρχουν θεωρίες. Ο λόξιγκας μπορεί να προκληθεί από τον αέρα που παγιδεύεται σε μικρά στομάχια κατά τη διάρκεια της σίτισης. Μπορεί επίσης να είναι απλά ένα ακόμη στο ρεπερτόριο των αντανακλαστικών του μωρού.

Πώς να απαλλαγείτε από τον λόξιγκα των μωρών;

Πιθανότατα γνωρίζετε περίπου δώδεκα «θεραπείες» για μια περίπτωση του λόξιγκα ως ενήλικας, αλλά αυτά τα κόλπα δεν θα λειτουργήσουν στο νεογέννητό σας (η προσφορά νερού, για παράδειγμα, μπορεί να είναι επικίνδυνη για μωρά κάτω των 6 μηνών). Λοιπόν, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Αφήνοντάς τον απλώς να περάσει. Εάν ανησυχείτε ότι ο λόξιγκας το ενοχλεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να το ταΐσετε ή να το αφήσετε να πιπιλίσει μια πιπίλα, κάτι που μπορεί να μετριάσει την ένταση.

Ο λόξιγκας κατά τη σίτιση

Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας παρουσιάζει λόξιγκα συχνότερα κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή της σίτισης, υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Δείτε Επίσης

Κάντε ένα διάλειμμα. Μια αλλαγή θέσεων, μια χαλάρωση ή ακόμα και λίγη διακοπή μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του λόξιγκα. Εάν, μετά από λίγα λεπτά, ο λόξιγκας του μωρού σας δεν έχει ηρεμήσει, η σίτιση του μωρού σας μπορεί να το ηρεμήσει.

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας. Εάν το μωρό σας εμφανίζει λόξιγκα συχνά, δοκιμάστε να ταΐζετε το μωρό σας σε μικρότερες ποσότητες σε συχνότερα διαστήματα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να το καταπιεί όσο γίνετε λιγότερο αέρα σε κάθε σίτιση.

Παρόλο που ο λόξιγκας ως ενήλικας μπορεί μερικές φορές να μας κάνει να νιώθουμε άβολα, τα μωρά δεν φαίνεται να ενοχλούνται από αυτή τη φυσική διαδικασία του οργανισμού. Επιπλέον μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε δείχνει ότι ο λόξιγκας μπορεί στην πραγματικότητα να εξυπηρετήσει και μια σημαντική λειτουργία για βρέφη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου λένε ότι ο λόξιγκας μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να μάθουν πώς να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν την αναπνοή τους, ενεργοποιώντας τα σήματα του εγκεφάλου.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top