TOP

Θηλασμός: λύστε όλες τις απορίες σας…

…και ικανοποιήστε τις ανάγκες του μωρού σας με τον πιο εύκολο και φυσικό τρόπο, εξασφαλίζοντάς του το ιδανικό ξεκίνημα ζωής.

Το μητρικό γάλα εκτός ότι παρέχει πλήρη τροφή και προστατεύει από λοιμώξεις και αλλεργίες, χωνεύεται εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον, το σπουδαιότερο είναι ότι ο θηλασμός δημιουργεί ένα ιδιαίτερο θερμό και ευχάριστο δεσμό με το μωρό σας. Η ασφάλεια της αγκαλιάς σας, η απαλότητα του αγγίγματος σας, ο ήχος της φωνής σας – όλα αυτά, μαζί με την υπέροχη θρεπτική αξία του γάλατος σας, βοηθούν το μωρό σας να μεγαλώνει με υγεία.

Οι πρώτες μέρες

Αρχίστε το θηλασμό νωρίς και θηλάζετε συχνά. Πριν έλθει το γάλα σας, το μωρό παίρνει πρωτόγαλα (πύαρ), ένα κιτρινωπό υγρό, πλούσιο σε ανοσοποιητικούς παράγοντες και ευκολοχώνευτο. Το γάλα αυτό καθεαυτό έρχεται μεταξύ της δεύτερης και έκτης ημέρας. Στην αρχή υπάρχει ακόμη πρωτόγαλα μαζί με το γάλα που το κάνει να φαίνεται σαν κρέμα. Αργότερα, όταν το πρωτόγαλα φεύγει, το γάλα εμφανίζεται σαν νερωμένο. Παρ’ όλα αυτά είναι η τέλεια τροφή για το μωρό σας με όλες τις θρεπτικές και προστατευτικές ουσίες στις ακριβείς τους αναλογίες.

Δίνετε μόνο μητρικό γάλα

Δεν είναι απαραίτητο να δίνετε ξένο γάλα, νερό ή τσάι μεταξύ των γευμάτων, γιατί μπορεί αυτό να κάνει το μωρό σας να χορταίνει υπερβολικά και να έχει την τάση να κοιμάται και να μην μπορεί να θηλάζει κανονικά. Οι συχνοί θηλασμοί θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του μωρού σας.

Ξεκινώντας με το μωρό σας

Πλένετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε το θηλασμό. Μετά, κρατήστε το μωρό έτσι ώστε να είναι ξαπλωμένο στο πλευρό του με ολόκληρο το σώμα του γυρισμένο προς το μέρος σας. Εάν κάθεστε μπορεί να χρειαστείτε ένα μαξιλάρι πάνω στα πόδια σας, από κάτω του, για να το φέρετε αρκετά κοντά στη θηλή σας. Εάν είστε ξαπλωμένη, βάλτε το μωρό στο πλάι του γυρισμένο προς το μέρος σας.

Τραβήξτε το μωρό κοντά σας, στηρίξτε το στήθος σας με το ένα χέρι και απαλά αγγίξτε το κάτω χείλος του με τη θηλή σας. Καθώς το μωρό γυρίζει και ανοίγει το στόμα του, τραβήξτε το κοντύτερα ώστε η θηλή σας να μπει αρκετά μέσα στο στόμα του. Το μωρό πρέπει να πάρει μεγάλο μέρος από τη θηλαία άλω (σκούρο μέρος) στο στόμα του μαζί με τη θηλή. Αν πονάτε όταν θηλάζει βγάλτε το από το στήθος βάζοντας το μικρό δάκτυλο σας ανάμεσα στο στόμα του μωρού και το στήθος σας και πιέζοντας το στήθος προς τα κάτω. Το μωρό θα ανοίξει το στόμα του και θα το αφήσει και ξαναρχίστε. Αναπαυθείτε και μη βιάζεστε. Να είστε υπομονετική – και οι δύο θα γίνετε πιο άνετοι με την εμπειρία.

Η φροντίδα της θηλής

Δεν είναι αναγκαίο να καθαρίζετε τις θηλές σας πριν από κάθε θηλασμό. Ένα πλύσιμο την ημέρα με σκέτο νερό είναι αρκετό. Αποφύγετε σαπούνια, οινόπνευμα και άλλα ιδιοσκευάσματα που στεγνώνουν και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό της θηλής.

Ένα καταλλήλου μεγέθους αλλά όχι σφιχτό σουτιέν θηλασμού εξασφαλίζει υποστήριξη στο στήθος και μπορεί να αυξήσει την άνεσή σας. Εάν αφήνετε τα ανοίγματα του σουτιέν κατεβασμένα για λίγο χρόνο μετά το θηλασμό για να στεγνώσουν στον αέρα οι θηλές, αυτό θα τις βοηθάει να γίνουν πιο ανθεκτικές. Μη χρησιμοποιείτε πλαστική επένδυση στο σουτιέν σας. Βάλτε ένα καθαρό βαμβακερό μαντήλι στο εσωτερικό του για να απορροφήσει το γάλα που διαρρέει ή πιέστε απαλά με το χέρι ή το μπράτσο σας τη θηλή για ένα λεπτό, εάν αισθάνεστε ότι το γάλα αρχίζει να τρέχει μόνο του.

Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε.

Τα μωρά που θηλάζουν συνήθως επιζητούν γεύματα κάθε2 ή3 ώρες (υπολογίζοντας το χρόνο από την αρχή του ενός θηλασμού μέχρι την αρχή του επόμενου). Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα της μητέρας χωνεύεται πιο εύκολα και γρήγορα από το ξένο. Η συνηθισμένη διαδικασία είναι η εξής: θηλάστε το μωρό σας από τη μια πλευρό για 10 λεπτά. Μετά από μια μικρή διακοπή για να ρευτεί ή για να το αλλάξετε, θηλάστε το από το άλλο στήθος όσο εσείς ή αυτό θέλει (10 λεπτά ή περισσότερο).

Στον επόμενο θηλασμό, θηλάστε πρώτα από εκεί που θηλάσατε τελευταία την προηγούμενη φορά. Πολλά μωρά προτιμούν συχνούς θηλασμούς μικρής διάρκειας. Άλλα προτιμούν ένα θηλασμό μεγάλης διαρκείας.
Μην πιέζετε το μωρό σας να θηλάσει αλλά αφιερώστε του το χρόνο που θέλει. Μην ξεχνάτε πως οι πρώτες 40 ημέρες είναι «περίοδος μάθησης» και για εσάς και για το μωρό σας. Τότε, ο χρόνος και η υπομονή μπορούν να λύσουν πολλά από τα προβλήματα.

Παίρνει αρκετό γάλα;

Πολλές μητέρες έχουν την εντύπωση πως έτσι και περάσει το σπάργωμα του στήθους, χάνουν και το γάλα τους. Το γάλα δεν ελαττώνεται γιατί ο θηλασμός φέρνει πάντα την απαραίτητη ποσότητα γάλατος. Εάν το μωρό σας βρέχει 6-8 πάνες την ημέρα και έχει 3 με 5 κενώσεις, αυτό σημαίνει πως παίρνει αρκετό γάλα, γιατί το σώμα αποβάλλει ανάλογα με την ποσότητα που παίρνει. Το μωρό που τρέφεται μόνο με το γάλα της μητέρας του δεν χρειάζεται νερό. Ακόμη και όταν κάνει πολλή ζέστη, θηλάζοντας περισσότερο θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του για υγρά. Μπορείτε πάντα να κρίνετε από τις πάνες του.

Το βάρος των νεογέννητων ποικίλλει

Πολλά μωρό χάνουν βάρος μετά τη γέννα, είτε θηλάζουν είτε όχι. Μπορεί να περάσουν και τρεις βδομάδες για να επανέλθουν στα κιλά που είχαν όταν γεννήθηκαν. Είναι αρκετό να ζυγίζετε το μωρό σας μια φορά το μήνα όταν επισκέπτεστε το γιατρό. Αν παίρνει μισό έως ένα κιλό βάρος κάθε μήνα είναι αρκετό.

Κενώσεις

Το μωρό που παίρνει μόνο μητρικό γάλα δεν γίνεται δυσκοίλιο. Συνήθως είναι ευκοίλιο και πολλές φορές οι πάνες του έχουν απλώς μια κηλίδα, που μπορεί να διαφέρει σε χρώμα. Μπορεί να ενεργείται είτε έξι ή περισσότερες φορές την ημέρα είτε, μετά τον πρώτο μήνα, μια φορά κάθε πέντε ή έξι μέρες! Και οι δύο περιπτώσεις είναι φυσιολογικές και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Νυχτερινοί θηλασμοί

Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες το μωρό συνήθως ξυπνά τη νύχτα για να θηλάσει. Μερικά μωρά από τις πρώτες κιόλας μέρες κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς διακοπή. Άλλα ξυπνούν τη νύχτα για αρκετούς μήνες, είτε θηλάζουν είτε όχι. Εάν το μωρό θηλάζει και σας ξυπνάει τη νύχτα, πάρτε το στο κρεβάτι σας και θηλάστε το.

Τρώτε σωστά

Ακολουθείτε κανόνες καλής διατροφής και πίνετε αρκετά υγρά για να μη γίνετε δυσκοίλια. Θα διαπιστώσετε ότι την περίοδο του θηλασμού θα διψάτε πολύ, γι’ αυτό μη διστάζετε να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε θρεπτικές τροφές. Δεν υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εκτός απ’ αυτές που ίσως σας προκαλούν αλλεργία.

Είναι καλύτερα να καταναλώνετε κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγά και τυρί και να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά. Δεν υπάρχει λόγος να υπερβείτε το κανονικό σας βάρος εφ’ όσον θηλάζετε, αλλά ούτε να πεινάτε. Μην ξεχνάτε πως η πείνα δημιουργεί κούραση και όταν η μητέρα είναι κουρασμένη τότε το μωρό γίνεται ευέξαπτο.

Πολύ σημαντικό στοιχείο για επιτυχή θηλασμό είναι να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Όσο περνάνε οι εβδομάδες θα μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση σας και θα αισθανθείτε πιο περήφανη και ικανοποιημένη όταν θηλάζετε το μωρό σας.

Μία τελευταία σημείωση

Το σπουδαιότερο για ένα επιτυχή θηλασμό είναι να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Καθώς περνούν οι βδομάδες θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα είστε περήφανη και χαρούμενη που θηλάζετε το μωρό σας.

Πολλές μητέρες ανακαλύπτουν ότι σε συναντήσεις με άλλες μητέρες που θηλάζουν ενθαρρύνονται και αποκομίζουν χρήσιμες πρακτικές συμβουλές. Ο Σύνδεσμος θηλασμού (La Leche League International) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δίνει την ευκαιρία στις μητέρες να συναντιούνται μια φορά το μήνα σε μια φιλική σπιτική ατμόσφαιρα με τη συμμετοχή εμπείρων συμβούλων θηλασμού του Συνδέσμου.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Θηλασμού. Για περισσότερες πληροφορίες: www.lalecheleague.org

Καταχώρησε Σχόλιο