Now Reading
Η πατρότητα κάνει καλό στην υγεία

Η πατρότητα κάνει καλό στην υγεία

Τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία των μπαμπάδων

Η πατρότητα αλλάζει πολύ έναν άντρα. Είναι ένα καθημερινό σχολείο που τον μαθαίνει ότι πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητές του. Και πάνω από όλα του δείχνει πώς να γίνει ο καλύτερος άνθρωπος που μπορεί για χάρη των παιδιών του.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι με τους οποίους επιδρά η πατρότητα στους άντρες, πιο απτοί και έχουν να κάνουν με την υγεία του, την ψυχολογική και τη σωματική.

Όταν αποκτούν παιδί, οι άντρες όχι μόνο μπαίνουν στη διαδικασία να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους αλλά αποκτούν και ένα αίσθημα σκοπού, κάτι που έχει βρεθεί από μελέτες ότι ενισχύει την ψυχική κατάσταση αλλά και την γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Έρευνες, έχουν δείξει επίσης ότι τα παιδιά που είχαν μπαμπάδες που ήταν πιο ενεργά παρόντες στη ζωή τους μαθαίνουν πιο εύκολα, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι λιγότερο πιθανό ως ενήλικες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Πώς ωφελούν από τη μεριά τους τα παιδιά τους μπαμπάδες;

Βοηθούν να κόψουν τις κακές συνήθειες
Παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο άντρες που γίνονται για πρώτη φορά μπαμπάδες να σταματούν ανθυγιεινές συνήθειες που είχαν μέχρι τότε, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Και μόνο το γεγονός ότι πλέον έχουν μία σύντροφο και ένα παιδί να τους περιμένει στο σπίτι, τους ωθεί σε λιγότερο επικίνδυνες και περισσότερο υπεύθυνες συμπεριφορές. Ωριμάζουν ακόμα περισσότερο και καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα πλάσμα για το οποίο πρέπει να είναι το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση.

Αλλάζουν διατροφικές συνήθειες
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο νέος μπαμπάς δεν θα ξαναφάει «βρώμικο» ή δεν θα ξαναπατήσει το πόδι του σε σουβλατζίδικο, φαστφουντάδικο, κλπ. Σημαίνει όμως ότι ως οικογένεια είναι πιο πιθανό να επιδιώκουν να κάτσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι με τη σύντροφο και το παιδί ή τα παιδιά τους και να φάνε ένα σπιτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό. Η πατρότητα κάνει τους άντρες να σκέφτονται περισσότερο τι τρώνε, αφού όπως είπαμε, πρέπει να δείξουν και στα παιδιά τους πώς να τρώνε σωστά και υγιεινά.

Γίνονται πιο δραστήριοι
Ένα μωρό που μόλις έχει αρχίσει να περπατάει και να εξερευνά το σπίτι και ένα νήπιο που μοιάζει να έχει απεριόριστα αποθέματα ενέργειας για παιχνίδια, βόλτες και τρέξιμο αποτελούν εγγύηση ότι ακόμα και ο πιο μεγάλος λάτρης του καναπέ θα σηκωθεί και θα κάνει γυμναστική κυνηγώντας το παιδί του.

Δείτε Επίσης

Μειώνει το στρες
Σίγουρα η έλευση ενός παιδιού φέρνει μαζί της και ένα καινούριο άγχος που μέχρι τότε κανείς, είτε μαμά είτε μπαμπάς, δεν είχε νιώσει. Είναι η συνειδητοποίηση ότι ένας καινούριος άνθρωπος ήρθε στον κόσμο, ο οποίος για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι απόλυτα εξαρτημένος από εσάς και τις αποφάσεις σας. Όσο όμως αγχωτική και αν είναι η απόκτηση ενός παιδιού άλλο τόσο μειώνει τα άλλα, λιγότερο σημαντικά τελικά, άγχη στη ζωή ενός άντρα. Όπως μπορεί να έχουν διαπιστώσει πολλοί μπαμπάδες έως τώρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να ξεχάσετε τα προβλήματα στη δουλειά από ένα μωρό που σας κοιτάει με λατρεία ή ένα 2χρονο που σας περιμένει για να διαβάσετε μαζί ένα παιδικό βιβλίο. Μία έρευνα στις ΗΠΑ, του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας έδειξε ότι άντρες που είχαν καλές σχέσεις με τα παιδιά και τη σύντροφό τους είχαν σημαντικά μειωμένο ρίσκο να υποφέρουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το στρες, όπως πόνους στο θώρακα, αϋπνία, εξάντληση και ζαλάδες.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι μπαμπάδες της εποχής μας έχουν πιο ενεργό ρόλο στη ζωή του παιδιού τους και είναι πιο πιθανό να βάλουν ως πρώτη προτεραιότητα την οικογένειά τους. Αυτό να σημαίνει ότι δεν ασχολούνται πλέον με πράγματα που μέχρι τότε θεωρούσαν ότι είναι σημαντικά. Ωστόσο υπάρχει ανταπόδοση. Όταν βλέπουν τη θετική επίδραση που έχουν στα παιδιά τους, αποκτούν μία αίσθηση επιτυχίας ως γονείς και ως άτομα, πράγμα που ενδυναμώνει την αυτοπεποίθησή τους.

Ακόμα κι αν πολλοί άντρες μπορεί αρχικά να παραπονιούνται για τα «βάρη» της πατρότητας, τα παιδιά φέρνουν πληρότητα και ευτυχία στη ζωή τους. Η αγάπη που έχουν οι γονείς για τα παιδιά δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο συναίσθημα. Η στιγμή που το μωρό λέει «μπα-μπα», κοιμάται στην αγκαλιά του μπαμπά του, απλώνει τα χέρια του για να το πάρει αγκαλιά, χαμογελάει, είναι που καταλαβαίνουν το νόημα της ζωής.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top