Now Reading
Η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για εσάς και για το νεογνό σας

Η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για εσάς και για το νεογνό σας

Γιατί είναι σημαντική η παρακολούθηση της οδοντικής σας υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει όχι μόνο το αναπαραγωγικό σας σύστημα — αλλά ολόκληρο το σώμα σας. Οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε ασθένειες γενικά, και στοματικές ασθένειες ειδικότερα – ειδικά στην ουλίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φλεγμονώδης απόκριση ενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό. Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να κάνουν τον ιστό των ούλων σας πιο ευαίσθητο και να υπερφορτίσουν τη φυσική φλεγμονώδη απόκριση του σώματός σας στην πλάκα, ενθαρρύνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί στα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ουλίτιδα, μια πάθηση των ούλων που προκαλεί οίδημα και ερυθρότητα γύρω από τα δόντια.

Μελέτες δείχνουν ότι το 40% έως το 80% των εγκύων γυναικών εμφανίζουν ουλίτιδα μεταξύ του δεύτερου και του όγδοου μήνα της εγκυμοσύνης, καθιστώντας την τήρηση της στοματικής υγιεινής και των ραντεβού πιο σημαντική από ποτέ. Είναι πάντα σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στη στοματική σας υγεία, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή η ουλίτιδα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και να γίνει σοβαρή, αυξάνοντας τον κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα ουλίτιδας

Όταν η ουλίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία και εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο, τα ούλα μπορούν να διαχωριστούν από τα δόντια, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια δοντιών και οστικής μάζας.

Τα βασικά συμπτώματα της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σκούρα κόκκινα ή σκούρα κόκκινα ούλα

Τρυφερότητα στα ούλα

Πρησμένα ή ερεθισμένα ούλα

Ούλα που αιμορραγούν εύκολα όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε νήμα, ακόμα και όταν το κάνετε απαλά

κακή αναπνοή

Υποχώρηση ούλων

Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα, είναι απαραίτητο να καλέσετε τον οδοντίατρό σας.

Πώς η εγκυμοσύνη συμβάλλει στην ουλίτιδα

Το μισό από το DNA του μωρού σας προέρχεται από τον πατέρα του μωρού σας, το οποίο είναι «ξένο» για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι σημαντικό η εγκυμοσύνη να προκαλεί μια σειρά από πολύπλοκες μητρικές ανοσολογικές αλλαγές για να αποτρέψει την απόρριψη του μωρού σας, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταστέλλεται, γεγονός που αυξάνει την ευαισθησία σας σε διάφορες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας.

Πώς να αποτρέψετε την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης

Η πρόληψη της ουλίτιδας της εγκυμοσύνης ξεκινά με καλή στοματική υγιεινή. Εκτός από την υγιεινή διατροφή και την αποφυγή τροφών με ζάχαρη, υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψη ή τη μείωση της συσσώρευσης πλάκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Βουρτσίστε τα δόντια σας σχολαστικά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά, με οδοντόκρεμα κατά της ουλίτιδας ή της πλάκας.

Επιλέξτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες καθαρισμού σας.

Βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσά σας έχει μαλακές ή εξαιρετικά μαλακές τρίχες.

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιήστε ιδιαίτερη προσοχή για να βουρτσίσετε γύρω από τη γραμμή των ούλων.

Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες.

Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά πριν τον ύπνο.

Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό στοματικό διάλυμα κατά της ουλίτιδας.

Διατηρήστε σε τακτικά διαστήματα τον επαγγελματικό σας οδοντικό καθαρισμό.

Μασήστε τσίχλα γλυκαντική με ξυλιτόλη, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που παράγουν πλάκα.

Η ουλίτιδα μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης

Ανεπιθύμητα αποτελέσματα εγκυμοσύνης, όπως χαμηλό βάρος γέννησης, πολύ χαμηλό βάρος γέννησης, προεκλαμψία και διαβήτης κύησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ουλίτιδας που έχει προχωρήσει σε πιο σοβαρή νόσο.

Ωστόσο, εάν βρεθείτε με λίγο περισσότερη ουλίτιδα, να είστε σίγουρες ότι υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσετε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μειώσετε τους κινδύνους. Η ανάπτυξη οργάνων του μωρού σας συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και τότε ισχύει πραγματικά το ρητό «less is more επομένως οι μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη στιγμή για θεραπεία είναι το δεύτερο τρίμηνο (εβδομάδες 17 έως 28).

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να επικοινωνήσετε τόσο με τον οδοντίατρό σας όσο και με τον γυναικολόγο σας σχετικά με τις ασφαλείς επιλογές θεραπείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top