Now Reading
Η ενόχληση στην εγκυμοσύνη για την οποία δεν μιλάει καμία γυναίκα

Η ενόχληση στην εγκυμοσύνη για την οποία δεν μιλάει καμία γυναίκα

Είναι ιδιαίτερα κοινή, αλλά προκαλεί αμηχανία.

Ανάμεσα στις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι και μια όχι ιδιαίτερα ευχάριστη. Ο λόγος για τις αιμορροΐδες, που παρότι ιδιαίτερα κοινές την περίοδο της κύησης, αποτελούν ένα θέμα ταμπού.

Πρόκειται, με λίγα λόγια, για διογκωμένα αγγεία στο κατώτερο παχύ έντερο και τον πρωκτό, που προκαλούν ένα πλήθος από ενοχλήσεις, όπως πόνο, φαγούρα στην περιοχή και αίμα στα κόπρανα.

Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται όταν ασκείται έντονη πίεση στις φλέβες γύρω από τον πρωκτό, πράγμα που συμβαίνει για παράδειγμα στη δυσκοιλιότητα ή όταν σηκώνουμε μεγάλο βάρος.

Ο λόγος που στην εγκυμοσύνη κινδυνεύουμε περισσότερο να εμφανίσουμε αιμορροΐδες είναι γιατί υπάρχει «αυξημένη πίεση από τη μήτρα και το μωρό που μεγαλώνουν», όπως εξηγεί η Αμερικανίδα γυναικολόγος Fahimeh Sasan. Και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από τη δυσκοιλιότητα, που επίσης κάνει συχνά την εμφάνισή της στην εγκυμοσύνη λόγω της αυξημένης προγεστερόνης, η οποία επιβραδύνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Αν οι αιμορροΐδες σας προκαλούν αιμορραγία ή είναι ιδιαίτερα επώδυνες, μη διστάσετε να ενημερώσετε το γιατρό σας, ο οποίος ίσως σάς συστήσει τη χρήση τοπικής γέλης, ενδεχομένως και τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων, πάντα όμως συμβατών με την εγκυμοσύνη.

Δείτε Επίσης

Σε κάθε περίπτωση, θα σας βοηθήσει ένα ζεστό αφρόλουτρο, για 10-15 λεπτά την ημέρα και ο σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής (κατά προτίμηση με υγρά μαντιλάκια, που δεν επιδεινώνουν τους ερεθισμούς όπως το χαρτί τουαλέτας). Θα σας βοηθήσουν επίσης η ήπια άσκηση, όπως το χαλαρό περπάτημα, αλλά και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Τα καλά νέα; Μετά τον τοκετό οι αιμορροΐδες συνήθως υποχωρούν και με τον καιρό εξαφανίζονται εντελώς. Υπομονή, λοιπόν. Η εγκυμοσύνη δεν είναι εύκολη υπόθεση, από πολλές πλευρές, αλλά αξίζει τον κόπο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top