Now Reading
Η άμμος δεν τρώγεται… κι άλλες καλοκαιρινές ιστορίες για μωρά!

Η άμμος δεν τρώγεται… κι άλλες καλοκαιρινές ιστορίες για μωρά!

Απόλαυση κι ασφάλεια στην παραλία … χωρίς απρόοπτα!

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τη θάλασσα και τις αμμώδεις παραλίες. Η άμμος αρέσει σε όλη την οικογένεια. Τα παιχνίδια με το σκάψιμο της άμμου, τα φτυαράκια, οι τσουγκράνες, τα κουβαδάκια είναι αγαπημένα παιχνίδια για τα παιδιά όλων των ηλικιών, ενίοτε ακόμα και για τους μεγάλους. Τι γίνεται όμως με τα μωρά και την άμμο; Πόσο ασφαλής ενασχόληση είναι και τι ισχύει στην περίπτωση που τη βάλει στο στόμα του;

Κάθε παραλία είναι κι ένας πολυσύχναστος μικρόκοσμος μιας ολόκληρης πόλης στο σύνολό της, βλέποντας συχνά εκατοντάδες επισκέπτες σε μια μέρα, πολλοί από αυτούς είναι παιδιά και μωρά. Και κάθε Σαββατοκύριακο τόσο σίγουρο όσο ο ήλιος που ανατέλλει κάθε πρωί, υπάρχει ένας γονέας, προσπαθώντας μάταια να σκουπίσει την άμμο από το στόμα του μωρού. Όλοι οι άλλοι γονείς στέλνουν ένα βλέμμα όλο κατανόησης του τύπου «όλοι το έχουμε περάσει κι αυτό το στάδιο» στον γονιό που προσπαθεί με ένα μπουκάλι νερό να ψεκάσει –χωρίς νόημα– το πρόσωπο του μωρού.

Αλλά, ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος; Τι συμβαίνει όταν τα μωρά τρώνε άμμο; Οι παιδίατροι λένε ότι, κανονικά, η κατάποση της άμμου μπορεί να είναι αβλαβής – ωστόσο, η άμμος σε σκάμμα ή ακόμα και στην παραλία μπορεί να περιέχει κοπριά και να γίνει πηγή για βακτήρια, ειδικά όταν η άμμος είναι βρεγμένη.

Τα βακτήρια αυτά είναι επιβλαβή όπως και όταν βρίσκονται στα κακά. Είναι άλλο πράγμα να υποψιάζεστε ότι το παιδί σας σπρώχνει κακά στο στόμα του με όλη αυτή την άμμο, και άλλο να το επιβεβαιώσετε. Επίσης, η βρεγμένη άμμος είναι κάτι που τα μωρά αγαπούν, καθώς γίνεται σβόλος, πλάθεται και κάνει σχήματα, έτσι ξέρετε τι είναι αυτό που τρώει. Αλλά ακόμη και η καθαρή άμμος μπορεί να είναι επικίνδυνη, εξηγούν οι παιδίατροι:

Η λήψη μεγάλης ποσότητας άμμου μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού ή να προκαλέσει εντερική απόφραξη.

Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσετε να το σταματήσετε προτού να καταπιεί ένα ολόκληρο «σνακ» από άμμο. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, όμως, καθώς τα μωρά είναι τελείως απρόβλεπτα.

Συνεπώς, αν το μωρό καταπιεί άμμο, ιδιαίτερα μια μεγάλη ποσότητα, οι παιδίατροι συνιστούν παρακολούθηση για διάρροια, εμετό, κοιλιακό άλγος ή και πυρετό. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας.

Δείτε Επίσης

Αν έχετε παιχνίδια στο σπίτι όπως σκάμμα ή επιφάνειες με άμμο, να φροντίζετε να μένει στεγνή, να ανανεώνεται συχνά και να αλλάζει όποτε βρέχεται για να μη είναι υγρή και κυρίως αν είναι στον κήπο ή σε εξωτερικό χώρο να σκεπάζεται για να μη γίνει ιδανικός χώρος για ζωάκια που θέλουν να κάνουν την ανάγκη τους.

Ως προς την παραλία, καλό είναι να είστε δίπλα στο μωρό ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε έγκαιρα κάθε του κίνηση. Προληπτικά, ελέγξτε προηγουμένως με ένα φτυαράκι την άμμο στην οποία θα παίξει το μωρό, ώστε να έχετε αφαιρέσει πιθανές ακαθαρσίες, σκουπίδια, σπασμένα γυαλάκια κλπ. – τουλάχιστον να αποτρέψετε άλλα επικίνδυνα σενάρια.

Όλοι έχουμε ζήσει τον πανικό να κάνουμε ένα παιδί να φτύσει την άμμο, το χώμα, την πέτρα που έχει βάλει στο στόμα, αλλά είναι ένα στάδιο που συνήθως περνάει χωρίς να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αν το έχετε ήδη στο νου σας ως ενδεχόμενο, μπορεί να το προλάβετε, σε καμία περίπτωση μην το αφήσετε να σας χαλάσει το καλοκαίρι – ούτε εσάς ούτε του μωρού!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top