Now Reading
Η άλωση της ψείρας στο κεφάλι του παιδιού μου, φυσικά και αποτελεσματικά.

Η άλωση της ψείρας στο κεφάλι του παιδιού μου, φυσικά και αποτελεσματικά.

Επιτρέπεται μάνα πράμα, να έχει φτάσει το παιδί σου στο κατώφλι του σχολείου και η τελευταία φορά που άκουσες τη λέξη “ψείρα” να ήταν στη δική σου 5η δημοτικού;

Έτσι είπαμε κι εμείς να γράψουμε κατιτίς διαφωτιστικό, που αν συμβεί να κάνουν την εμφάνιση τους και στο κεφάλι του δικού σου τέκνου, να ξέρεις πως να τις εξολοθρεύσεις αργά και βασανιστικά (για σένα και το τέκνο) μεν, αποτελεσματικά και με τον πιο φυσικό και αβλαβή (για σένα και το τέκνο πάλι) τρόπο, δε!

Παθούσα τρίς, με κόρη που ονειρεύεται να αποκτήσει μαλλιά μήκους που συναγωνίζεται αυτό της Rapunzel (και για τα πέντε της χρόνια, μπορώ να πω πως είναι σε καλό δρόμο) και δεν θα την έψαχνα για μια αποτελεσματική και συνάμα φυσική λύση για να εξαφανίσω αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα από το κεφάλι της πριγκήπισσας μου;

Μόνο να έβλεπες τον πανικό στο βλέμμα μου, τη πρώτη φορά που μας συνέβη, όταν ξημέρωνε η τέταρτη κατά σειρά μέρα και αυτές να μη λένε να ξεκουμπιστούν από το κεφάλι της…

Το ίδιο και οι εκκολαπτόμενοι απόγονοι τους, που στάνταρ μέχρι τώρα είχαν στήσει αντίσκηνο εκτός από το κεφάλι της και στα μαξιλάρια. Και τον καναπέ. Και το καθισματάκι του αυτοκινήτου. Και τα σεντόνια. Και τις πετσέτες….

Ώϊμέ!

Και τί δεν είχα επιστρατεύσει… Η μάχη όμως χανόταν στα “σημεία”…

Διότι, που πας κουκλίτσα μου παιδί σε παιδικό, με πάνω από 5 παιδάκια, ξυπόλυτη στ’ αγκάθια; (κάτι σε “ξεμαλλιασμένη στις ψείρες” αρμόζει καλύτερα, θαρρώ…)

Επιτρέπεται μάνα πράμα, να έχει φτάσει το παιδί σου στο κατώφλι του σχολείου και η τελευταία φορά που άκουσες τη λέξη “ψείρα” να ήταν στη δική σου 5η δημοτικού;

Τη πρώτη μέρα τις κοιτούσα με περιέργεια (τις κόνιδες) κολλημένες πάνω στη ρίζα των τριχών.

“Βγαίνουν άμα τα χτενίσεις”; με ρωτάει έντρομη η μαμά μου από την άλλη άκρη της γραμμής

“Μμμμμμ…Μπά!”

“Μπα;;;;!!! Κόνιδα είναι!”
Μέχρι να το αποδεχτώ, γιατί το δικό μου κουκουβαγιόπαιδο δεν-παίζει-απλά να έχει κολλήσει αυτό το βρωμερό πράγμα, που τώρα σεριανάει και γεννοβολά πάνω στο κεφάλι του… με την ίδια λογική που τίποτα που συμβαίνει σε “εκείνα” δεν παίζει να συμβεί σε εκείνη, ένα πράμα (κούνια που σε κούναγε μάνα)…

Πάει τσάμπα άλλη μια μέρα…

Φτάνουμε στη τρίτη -και φαρμακερή – μέρα, και αφού έχω περάσει και μια βόλτα από το φαρμακείο, έχω δώσει ένα σκασμό λεφτά σε λοσιόν, συσκευές ηλεκτροσόκ (για τις ψείρες, αμέ!), και λοιπά σκευάσματα (“όχι, χημεία παρακαλώ, ε;;” “όοοχι, όχι!…” με διαβεβαίωνε η κοπέλα στο φαρμακείο…κούνια που σε κούναγε, δις), αφού τα έχω εφαρμόσει όλα πάνω στο τριχωτό του σπλάχνου μου…

Ψείρες-Άρτεμις 1-0….

Τη ψείρα μου μέσα!

Και εκεί που είμαι έτοιμη να περάσω στο πεντάχρονο χρωμολοσιόν (tip του φίλου κομμωτή μου, εγγυημένο, τί άλλο θα ακούσω!) τσουπ έρχονται οι έμπειρες μάνες για ενισχύσεις…

Που ήσασταν τόσες μέρες οέο;

Και ξεκινάμε τα tips.

Διάβαζε και εσύ τώρα μαμά και δώσε τέλος στις απέλπιδες προσπάθειες.

Ας ξεκινήσουμε από τους μύθους:

  • Η χημεία (βλ. φαρμακευτικά αντιφθειρικά σκευάσματα) είναι η πιο αποτελεσματική λύση για τις ψείρες.

Έτσι να νομίζεις…Μύθος, μιας και η χημεία τον μόνο που θα εξοντώσει είναι το παιδί σου.

Ίσως ακούγομαι λίγο υπερβολική, αλλά αν διαβάσει κανείς στο φύλλο οδηγιών τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων αυτών, είμαι σίγουρη ότι θα το ξανασκεφτεί πριν τα ψεκάσει στο κεφάλι των παιδιών του.

Όσο για τις ψείρες, θα συνεχίζουν ακάθεκτες τις βόλτες στη θαλπωρή του τριχωτού δάσους που ανακάλυψαν!

Βλέπεις, οι ψείρες έχουν αποκτήσει ανοσία μετά από τόσων δεκαετιών ασύδοτη χρήση αντιφθειρικών σκευασμάτων, από τις Ελληνίδες μαμάδες (κατά τον ίδιο τρόπο που έχουν αποκτήσει ανοσία και τα μικρόβια στη χλωρίνη…αλλά όχι το δικό μας δέρμα και πνεύμονες…).

Επομένως δραστικά εντομοαπωθητικά (αντιφθειρικά στο επίσημο τους όνομα), ξέχασε τα μια για πάντα.

Αν νομίζεις ότι το ψεκάστε-χτενίστε-τελειώσατε λειτουργεί…θα σε απογοητεύσω. Μέχρι και στο φαρμακείο μου το ομολόγησαν…

  • Ναι, αλλά υπάρχουν και τα φυτικά σκευάσματα γνωστών και μη εταιριών που είναι αβλαβή #not.

Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι…

Αυτό το εμπορικό τερτίπι του “90% φυτικά συστατικά” με κάνει πραγματικά να γελάω.

Και το κώνειο ο Σωκράτης διαλυμένο σε νερό το ήπιε. Μπορεί και πάνω από 99% περιεκτικότητα σε αυτό. Μη μου πείτε ότι πήγε από νεράκι ο άνθρωπος;;

Πριν λοιπόν αποφασίσεις να αδειάσεις οτιδήποτε πάνω στο κεφάλι του βλασταριού σου, σκέψου μάνα!..Για να σκοτώνει τη ψείρα και τη κόνιδα (που δεν τη σκοτώνει κιόλας, λέμε), κάτι κάνει και στο βλαστό σου (ειδικά στο δέρμα και τους πνεύμονες, αν και υπάρχουν ενδείξεις και για το κεντρικό νευρικό σύστημα)…

  • Η ψείρα προτιμάει τα άλουστα και βρώμικα μαλλιά.

Ούτε καν. Πάει σε όλα τα μαλλιά, αρκεί να είναι αρκετά μακριά για να βγάζεις τα μάτια σου για να τη βρεις. Όχι που νόμιζες ότι μόνο το δικό σου παιδί λούζεται 4 φορές την εβδομάδα…

Επίσης για την ιστορία να γνωρίζεις ότι οι ψείρες δε ζουν εκτός του τριχωτού της κεφαλής για πολύ. Ζούν όμως τα αυγουλάκια τους, γνωστά και ως κόνιδα. Και αυτά είναι και πολύ δυσδιάκριτα τα άτιμα! Εκκολάπτονται δε σε 7-10 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι για τη πλήρη εξολόθρευση τους θα πρέπει η κάθε θεραπεία ή επέμβαση σε μαλλιά και άλλες επιφάνειες που έχει κάτσει το κεφαλάκι του βλασταριού σου, να επαναληφθεί ακόμη μια φορά μετά από μερικές ημέρες (εδώ είναι που πάει το “αργά”..). Καλό θα ήταν για 2-3 εβδομάδες να γίνεται μια φορά τη βδομάδα μια επανάληψη.

Να σου πω επίσης ότι οι ψείρες εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά 3-12 ετών. Συνήθως όμως, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ εύκολα μπορούν να εμφανιστούν και σε μεγαλύτερα, ακόμη και σε εσένα…

Και πάμε τώρα στις αλήθειες…

  • Δεν θέλει τρόπο…θέλει κόπο!

Και ένα χτενάκι απαραιτήτως! Όσο πιο λεπτά και πυκνά τα δόντια του, τόσο πιο καλά…

Και τώρα επιστράτευσε όση υπομονή έχεις και προετοιμαστου για τουλάχιστον 1 ώρα (ανάλογα με το μήκος των μαλλιών του θύματος) μέσα στο ντουζ…επί πολλές φορές μέχρι να δεις το κεφάλι της Rapunzel σου απαλλαγμένο από τα τρομερά ζωύφια…)

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία παρακάτω.

  • Οι ψείρες και οι κόνιδες δε τη βγάζουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

Γύρω στους 50 βαθμούς Κελσίου αφήνουν τα πέταλα τους. Καλό να το ξέρεις γιατί έχεις πολλά όπλα στα χέρια σου. Καυτά και αποτελεσματικά! Θα τα παραθέσω παρακάτω.

  • Οι ψείρες πνίγονται σε λιπαρες συνθήκες, αλλά παίρνουν και το χρόνο τους

Σε αντίθεση με τα περισσότερα έντομα, που σε υγρό περιβάλλον τα κακαρώνουν ακαριαία, οι ψείρες ένα μίνιμουν 8άωρο το χρειάζονται, πάνω-κάτω…και θα πρέπει να θυμηθείς που έβαλες και αυτά τα σκουφάκια για το ντουζ, που πήρες από το ξενοδοχείο που είχες κάνει διακοπές προ κρίσης…

Και τώρα στη διαδικασία…

Πρόληψη:

– Βασική συμβουλή από τη πρώτη μέρα που θα ξεκινήσει το σχολείο, να ρίχνεις καθημερινά ματιές κλεφτές στις ρίζες των μαλλιών του παιδιού και κατά προτίμηση στη φράντζα, πίσω από τα αυτιά και στο σβέρκο. Από εκεί ξεκινά η ανάβαση τους.

– Ετοίμασε ένα σκεύασμα με μείγμα από αιθέρια έλαια και λευκό ξύδι και ψέκαζε τις παραπάνω περιοχές (ή και όλο το κεφάλι) κάθε πρωϊ πριν φύγει το παιδί από το σπίτι.

Η συνταγή δίνεται παρακάτω.

– Αν το παιδί έχει μακριά μαλλιά, φρόντιζε μέχρι να πιάσουν τα πρώτα κρύα να τα έχει πάντα πιασμένα κοτσίδα, ιδανικά σινιόν κότσο (είτε είναι αγόρι ή κορίτσι, εξάλλου ο κότσος πάει να γίνει μόδα και στα αγόρια με μακριά μαλλιά). Οι ψείρες είναι πεζοπόροι, και όχι ιπτάμενοι ή αλεξιπτωτιστές, όπως πολλοί πιστεύουν. Με τα ποδαράκια τους θα πιαστούν από την άκρη μιας τρίχας και θα ξεκινήσουν την ορειβασία στο δάσος.

– Ζήτα ευγενικά (και ιδανικά σε συνεννόηση και με τους άλλους γονείς) να ενημερωθείς αν υπάρξει κρούσμα στο σχολείο του παιδιού σου. Ζήτησε επίσης να γίνονται τακτικά καθαρισμοί σε υφασμάτινα έπιπλα, μαξιλάρες και κουβέρτες που μπορεί να χρησιμοποιεί το σχολείο, σε πρόγραμμα πλύσης των 60 βαθμών.

Αντίστοιχα επικοινώνησε και εσύ με το σχολείο και ενημέρωσε το αν αντιληφθείς κρούσμα ψείρας ή κόνιδας στο κεφάλι του παιδιού σου. Σκέψου ότι τα πάντα στη ζωή είναι κύκλος και η ψείρα που θα φύγει από το κεφάλι του δικού σου παιδιού, μπορεί πολύ εύκολα να επιστρέψει σε εκείνο…

– Προετοίμασε το βλαστάρι σου μιας και θα χρειαστεί να επιστρατεύσει μεγαλύτερα αποθέματα υπομονής από εσένα, αν σπάσει ο δ*****ς το ποδάρι του και το καβαλήσουν τα μικροσκοπικά ζωύφια. Μη ξεχνάς ότι εκείνο θα ξύνεται, θα εκνευρίζεται, θα υπομένει…Και ως γνωστόν τα παιδιά δεν είναι μοντέλα με κουμπί υπομονής. Μια εξαιρετική λύση για αυτό είναι αυτό το αστείο βιβλίο της Μουντλίκ Σαρλότ “Ψείρες στα Όπλα”, που εξηγεί με χιούμορ στα παιδιά μέσα από μια ψειροιστορία, τί συμβαίνει καθώς κανείς επιχειρεί να τις εξολοθρεύσει. Λειτουργεί ενημερωτικά, ενώ ταυτόχρονα καθυσηχάζει τα παιδιά ότι αυτά τα πλάσματα δεν είναι δα και μπαμπούλες!

Bonus του βιβλίου, το τέλειο ειδικό χτενάκι για τις ψείρες!

Αντιμετώπιση:

Έστω ότι σε κάποιο από τα ξεψειρίσματα εντόπισες τα μικροσκοπικά υπόλευκα (προς το μπεζ) αυγουλάκια, σε σχήμα μικροσκοπικής σταγόνας πάνω στο κεφάλι του ζουζουνιού σου.

Θα βρίσκονται 2-3 εκ. από τη ρίζα του τριχωτού και δεν θα βγαίνουν παρά μόνο αν τα τραβήξεις με τα νύχια σου κατά μήκος της τρίχας.

Για τις ψείρες δεν τίθεται ρώτημα. Θα υπάρχει ήδη τουλάχιστον μια (η μαμά των αυγών), αλλά λόγω χρώματος (και ποσότητας) θα είναι λιγότερο εύκολο να την εντοπίσεις.

Πας το θύμα κατ’ ευθείαν στο ντουζ, χωρίς καθυστέρηση, αφού έχεις βεβαιωθεί ότι έχεις ένα διωράκι στη διάθεση σου.

Ίσως και πάλι να ακούγομαι υπερβολική, ως προς το επείγον της κατάστασης…Μην αφήσεις τις μέρες να περάσουν. Κάθε ψείρα γεννάει 7-12 αυγά. Αν έστω σήμερα βρήκες δύο, αυτές σύντομα θα γεννήσουν και θα αφήσουν στο κεφάλι του παιδιού σου καμιά εικοσαριά νέες εκκολαπτόμενες ψείρες. Και αυτό δεν έχει πλάκα.

Οπότε σπεύδε και ιδανικά έχε έτοιμα κάποια σκευάσματα πρόληψης (σαν το προαναφερθέν) και καταπολέμησης αυτών των σιχαμερών παράσιτων.

Με άλλα λόγια ας είσαι μάχιμη γιατί το πιθανότερο είναι να τα χρειαστείς τουλάχιατον μια φορά…

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την επιχείρηση εξολόθρευσης είναι:

– Οποιοδήποτε έλαιο παλιό ή νέο (αν έχεις παλιά που δεν τα χρησιμοποιείς πια αλλά λυπάσαι να τα πετάξεις, γιατί ως γνωστόν τα έλαια κάταστρέφουν τόνους νερού αν απορριφθούν, ήρθε η ώρα να τα ανακυκλώσεις). Αν δεν έχεις, το αμυγδαλέλαιο ή το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείς στη κουζίνα, είναι ότι πρέπει (απλώς το πρώτο δεν έχει οσμή)

Μαλακτική κρέμα μαλλιών, ως εναλλακτική των παραπάνω (υπολόγισε 200ml τουλάχιστον για κάθε εφαρμογή), αν με το λάδι δεν τα πας καλά.

– Ξύδι λευκό. Μεγάλο όπλο κατά των ψειρών!

– Εντομοαπωθητικά Αιθέρια Έλαια, όπως γεράνι, λεβάντα, μαλαλεύκα (tea-tree),χλόη (σιτρονέλλα), και ευκάλυπτος. Τον τελευταίο, αν και άκρως αποτελεσματικός θα συμβούλευα να τον χρησιμοποιείς με φειδώ σε μικρά παιδιά, λόγω της ισχυρής τοξικής του δράσης.

Η θεραπεία με αιθέρια έλαια μπορεί να σου φανεί ακριβή, μιας και θα πρέπει να αγοράσεις όλα αυτά τα έλαια για να ετοιμάσεις τα σκευάσματα, αλλά να θυμάσαι ότι όλα τα παραπάνω αιθέρια έλαια έχουν πάμπολες χρήσεις (όπως αυτή του αντικουνουπικού σκευάσματος που είχαμε γράψει παλιότερα), και στα 3-4 χρόνια που το κάθε ένα διατηρείται (αρκεί να φυλάσσεται σε χώρο σκοτεινό και με σταθερή θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 28 βαθμούς Κελσίου), φτουράει μια χαρά!

Στο τέλος της μέρας, έχεις κάνει οικονομία στη τσέπη σου και έχεις ανακαλύψει ένα φυσικό και αποτελεσματικό όπλο ενάντια σε πολλά προβλήματα τόσο για σένα όσο και για τα παιδιά σου!

Θα αναφερθούμε και σε άλλες εφαρμογές των αιθέριων ελαίων, μέσα από αυτό το blog.

Μείνε συντονισμένη μανα! (και πατέρα, εντάξει!!!)

Δείτε Επίσης

Βρισκόμαστε λοιπόν στο ντουζ, αποφασισμένες να τα καταφέρουμε. Προετοιμάζουμε το βλασταράκι μας ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο και χρειάζεται υπομονή (θα έχει βοηθήσει και το βιβλιαράκι που προαναφέραμε.)

Ξεκινάμε με ένα λούσιμο των μαλλιών, με ένα σαμπουάν ιδανικά με λεβάντα(απωθητική για πάσης φύσεως έντομα και συνάμα φιλική με τα παιδιά)

Συνεχίζουμε με εφαρμογή των λαδιών, ή της μαλακτικής. Μεγάλη ποσότητα λέμε, έτσι; Πάστωμα κανονικό….(υπολόγισε τουλάχιστον 70-100ml προϊόντος)

Αρχικά ξεμπερδεύουμε τα μαλλιά με μια κανονική βούρτσα. Στη συνέχεια χωρίζουμε τα μαλλιά στη μέση, πιάνουμε με κλάμερ τα μισά και τα υπόλοιπα τα χωρίζουμε σε τρία-τέσσερα τμήματα. Τώρα πιάνουμε τη πρώτη τούφα (προτείνω να ξεκινάμε από τα μαλλιά πιο κοντά στον αυχένα) και με το μαγικό χτενάκι μας αρχίσουμε να κάνουμε τους ντετέκτιβ…

Με τη λιπαρότητα η κόνιδα γλυστράει πολύ εύκολα (θα τις βλέπετε στη βάση της χτένας).

Μετά από κάθε πέρασμα της χτένας θα ξεπλένεις καλά τη χτένα και θα συνεχίζεις.

Όταν πλεόν έχεις τελειώσει με όλο το κεφάλι ξεπλένεις καλά με άφθονο νερό για να πέσουν και οι υπόλοιπες, σκουπίζεις καλά τα μαλλιά από τα νερά και επαναλαμβάνεις την εφαρμογή του ελαίου/μαλακτικού.

Αυτή τη φορά πιάνεις όλα τα μαλλιά με κλάμερ και αφού τελειώσεις με το ντούζ ξεκινάς με το χτενάκι το στέγνωμα των μαλλιών, αφού πρώτα στρώσεις ένα σεντόνι ή μια μεγάλη πετσέτα στο σημείο που θα στεγνώσουν τα μαλλιά (ιδανικά λευκό για να βλέπεις αν πέφτει κάτι κάτω)

Το σεσουάρ μέσω της θερμότητας του, αποτελεί ακόμη ένα όπλο ενάντια στις ψείρες.

Αν έχεις και σίδερο μαλλιών ακόμη καλύτερα, αν και είπαμε στη ρίζα “ριζώνουν”, και το σίδερο δε φτάνει τόσο βαθιά.

Με το χτενάκι ή μια άλλη βουρτσα χτενίζεις καθώς στεγνώνεις, από τη ρίζα προς την άκρη. Ιδανικά το πιστολάκι θα πρέπει να διαθέτει το ειδικό στόμιο του ισιώματος, για να κατευθύνεται ο θερμός αέρας περισσότερο στα μαλλιά και πιο κοντά σε αυτά.

Τα μαλλιά, φυσικά με τόσο λάδι που θα κουβαλούν πάνω τους δεν πρόκειται να μοιάζουν στεγνά, αλλά ούτως ή άλλως ο σκόπος είναι η εξολόθρευση, και στο στέγνωμα.

Αφού περάσουμε όλα τα μαλλιά περνάμε στο τρίτο στάδιο, αυτό του ψεκάσματος με το μείγμα λευκού ξυδιού και αιθέριων ελαίων.

Ιδού και η συνταγή:

Σε ένα μπουκάλι με αντλία για spray βάζουμε 150ml λευκό ξύδι και

– 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο χλόης (σιτρονέλλα)

– 9 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

– 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι

– 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαλαλεύκας (tea tree)

– 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου

Με αυτό το μείγμα ψεκάζουμε όλο το κεφάλι καλά και ειδικά πίσω από τα αυτιά, στον αυχένα και τη φράντζα.

Σκεπάζουμε το κεφάλι με σκουφάκι, ή αν δεν έχεις στρώνεις στο μαξιλάρι μια πετσέτα και βάζεις το παιδί να ξαπλώσει εκεί με τα μαλλιά πιασμένα ακόμη στο κλάμερ (αν είναι μακριά)

Το πρωϊ (και εφεξής κάθε πρωϊ) εφαρμούζουμε το μείγμα ξανά στα μαλλιά.

Μπορεί να πάει έτσι στο σχολείο, αρκεί τα μαλλιά να είναι πιασμένα αν είναι μακριά (και εφεξής κάθε μέρα θα πηγαίνει με πιασμένα μαλλιά).

Με την επιστροφή του παιδιού από το σχολείο επιθεωρούμε ξανά. Αν εντοπίσουμε και πάλι κόνιδα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή.

Αν όχι ξεβγάζουμε τα μαλλιά με ζεστό λευκό ξύδι, λούζουμε δύο χέρια και θεωρητικά έχουμε τελειώσει (μέχρι την επόμενη φορά…)

Εφεξής κάθε πρωϊ ψεκάζουε με το μαγικό μας μείγμα και ρίχνουμε και ένα σταυροκόπημα καλού κακού….

Σημαντική σημείωση: όλα τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία αυτή (και όσες φορές επαναληφθεί η διαδικασία στο μέλλον), στη συνέχεια είτε θα τα βράσουμε (χτένες βούρτσες) ή θα τα πλύνουμε στο πλυντήριο στο πρόγραμμα των 60 βαθμών.

Το ίδιο θα κάνουμε και με τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια στα οποία το παιδί κοιμόταν μέχρι τη μέρα που εντοπίστηκαν οι ψείρες. Από κει και ύστερα δεν χρειάζεται να επαναληφθεί, κατ΄εμέ, η απολύμανση για τα κλινοσκεπάσματα σε καθημερινή βάση. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, εκτός αν τα αλλάζεις συνήθως συχνότερα.

Για κλείσιμο σου αφιερώνω και ένα τραγουδάκι, που το μάθαμε με τη κόρη μου και μαζί με το άνωθεν βιβλιαράκι μας κάνουν αυτή την αξέχαστη εμπειρία, λιγουλάκι πιο γλυκειά και αστεία!

Εις το επανειδείν!

S.S.

πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top