Now Reading
Ετοιμάζετε ένα οικογενειακό τραπέζι; Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές επιβίωσης.

Ετοιμάζετε ένα οικογενειακό τραπέζι; Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές επιβίωσης.

Έτσι θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι – και ακόμα περισσότερο, οι οικοδεσπότες.

Οι περισσότεροι απολαμβάνουν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των γιορτών – εκτός ίσως από εκείνον που τις οργανώνει. Γιατί το άγχος της προετοιμασίας διαδέχεται, συνήθως, η εξάντληση, με αποτέλεσμα οι οικοδεσπότες θα μην προλαβαίνουν να νιώσουν την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και τη χαρά του «μαζί», καθώς το μυαλό τους είναι απασχολημένο με ανησυχίες όπως «θα φτάσει το φαγητό για όλους;», «θα αρέσει το φαγητό σε όλους;», «πώς θα κρατήσουμε απασχολημένα τα παιδιά για να μην βαρεθούν;».

Ακολουθώντας, ωστόσο, τις παρακάτω συμβουλές θα γίνει πιο ρεαλιστική η προοπτική να απολαύσετε κι εσείς το οικογενειακό τραπέζι που παραθέτετε, πέρα από τους καλεσμένους σας. Και να αφήσει αυτή η διοργάνωση όμορφες αναμνήσεις σε μικρούς και μεγάλους.

1. Κάντε τις αγορές σας όσο γίνεται πιο νωρίς. Πηγαίνετε, αν μπορείτε, στο σούπερμαρκετ ακόμα και στις εννέα το πρωί, για να αποφύγετε τα πλήθη που συσσωρεύεται καθώς περνούν οι ώρες στα πολυκαταστήματα, τις ημέρες των γιορτών. Ετοιμάστε με προσοχή τη λίστα με τα ψώνια, γιατί μια «αγορά της τελευταίας στιγμής» μπορεί να σας στοιχίσει δύο ώρες από το χρόνο σας!
2. Κάντε χώρο στο σπίτι σας. Αδειάστε το ψυγείο από οτιδήποτε μπαγιάτικο – πετάξτε ανελέητα παλιοκαιρισμένα φρούτα και αποφάγια. Θα χρειαστείτε τα έξτρα τετραγωνικά εκατοστά για τις πιατέλες με τα φαγητά σας. Επιπλέον, κάντε χώρο και στις κρεμάστρες σας για τα πανωφόρια των καλεσμένων.
3. Κρύψτε ό,τι σπάει. Μπορεί τα δικά σας παιδιά να έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να είναι προσεκτικά, αλλά να μην ισχύει το ίδιο και για τα παιδιά –και τα σκυλιά– των συγγενών σας.
4. Μαγειρέψτε από την προηγουμένη μέρα ό,τι μπορείτε. Άνετα μπορείτε να ετοιμάσετε ένα κρέας κατσαρόλας μία μέρα νωρίτερα. Το ίδιο ισχύει και για τους σπιτικούς κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα.
5. Μη «σνομπάρετε» τα έτοιμα. Αν δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε όλα όσα θα θέλατε, μη διστάσετε να επενδύσετε π.χ. στα σφολιατοειδή ή τα γλυκίσματα του φούρνου της γειτονιάς. Οι καλεσμένοι σας θα τα εκτιμήσουν περισσότερο από το να μείνουν με μισοάδειο στομάχι.
6. Μη «σνομπάρετε» τη βοήθεια από άλλους. Σίγουρα όλο και κάποια αδερφή ή ξαδέρφη θα προσφερθεί να σας βοηθήσει π.χ. στο κόψιμο της σαλάτας. Μην αρνηθείτε. Ακόμα και ένα έξτρα ζευγάρι χέρια αρκεί για να ολοκληρώσετε τις ετοιμασίες στο άψε σβήσε!
7. Αφήστε τα πειράματα με καινούριες συνταγές για μια άλλη περίσταση. Μπορεί να σας φάνηκε πανεύκολο εκείνο το σουφλέ που είδατε στην εκπομπή μαγειρικής, αλλά για να προλάβετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις στο γιορτινό τραπέζι, παραμείνετε στα δοκιμασμένα.
8. Γαρνίρετε με φρεσκοκομμένα μυρωδικά. Με ένα μαγικό τρόπο, ακόμα και το πιο ταπεινό πιάτο παίρνει γκουρμέ διαστάσεις με ένα κλωναράκι ανήθου από πάνω!
9. Μη «σνομπάρετε» τα χάρτινα σερβίτσια. Αν δεν θέλετε να βρεθείτε με ένα βουνό από άπλυτα την επόμενη μέρα, και ιδιαίτερα αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων, αγοράστε σερβίτσια της μίας χρήσης, κατά προτίμηση χάρτινα ώστε να ανακυκλώνονται.
10. Φτιάξτε απλά ορεκτικά. Δεν χρειάζεται να φτιάξετε ευφάνταστα εδέσματα για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Αρκεί ένα πλατό τυριών και αλλαντικών για να ανοίξετε την όρεξη σε μικρούς και μεγάλους. Είναι εύκολα και αρέσουν σε όλους.
11. Ελέγξτε τις «προμήθειες» του μπάνιου. Σε μια μεγάλη οικογενειακή συγκέντρωση, τα ρολά χαρτιού υγείας δεν είναι ποτέ υπερβολικά πολλά. Το ίδιο και οι καθαρές πετσέτες. Και ένα μπάνιο ανεπαρκώς εξοπλισμένο είναι ικανό να χαλάσει ένα δείπνο που ετοιμάστηκε ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις.
12. Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα. Δεν πειράζει αν αρνούνται να καθίσουν από την αρχή της επίσκεψης γύρω από το τραπέζι, αλλά προτιμούν να τρέχουν πέρα δώθε στο σπίτι. Ίσα ίσα, δώστε τους ευκαιρίες να εκτονωθούν με παιχνίδι στο σαλόνι, στο υπόγειο ή στη βεράντα, αν το επιτρέπει ο καιρός, ώστε μέχρι την ώρα του φαγητού να είναι ήρεμα και γεμάτα όρεξη.
13. Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας. Αποφύγετε να φτιάξετε στο μυαλό σας μια εικόνα του πώς ακριβώς θέλετε να εξελιχθούν τα πράγματα. Εφόσον δεν πάθει κανένας τροφική δηλητηρίαση και δεν πάρει φωτιά το σπίτι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι όλοι θα περάσουν καλά!
14. Προσπαθήστε να απολαύσετε τις στιγμές. Αν έχετε την τάση, σε κάθε σπιτικό τραπέζι, να σκέφτεστε διαρκώς αν όλοι περνούν καλά και είναι χορτάτοι, προσπαθήστε να την καταπολεμήσετε. Εστιάστε στο γεγονός ότι απολαμβάνετε τις φετινές γιορτές όλοι μαζί, με υγεία και αγάπη. Ένα κλισέ που δεν είναι καθόλου δεδομένο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top