Now Reading
Δώστε στα παιδιά φτερά: Με ένα βιβλίο μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα

Δώστε στα παιδιά φτερά: Με ένα βιβλίο μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου αφηνόμαστε στη μαγεία των παιδικών βιβλίων

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Τα οφέλη της ανάγνωσης για τα παιδιά ήδη από τη βρεφική τους ηλικία είναι πολλά, πολύτιμα και σημαντικά.

-Η ανάγνωση φέρνει πιο κοντά παιδιά και γονείς.

-Εμπνέει στα παιδιά ασφάλεια και τρυφερότητα, ιδιαίτερα όταν γίνεται στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά.

– Ευνοεί μακροπρόθεσμα την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Κυρίως, τα βοηθάει να αναπτύξουν τις γλωσσικές ικανότητές τους, μεταξύ άλλων εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ήχους και γράμματα και παρακινώντας τα να μάθουν ανάγνωση και γραφή.

-Εμπνέει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και το διάβασμα.

-Ταξιδεύει τα παιδιά σε χρόνους και τόπους όπου δεν έχουν βρεθεί ποτέ, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους.

-Βοηθάει τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι ακροατές.

-Ευνοεί στα παιδιά την ανάπτυξη της περιέργειας και της μνήμης.

-Βοηθάει τα παιδιά να ξεπεράσουν μια περίοδο της ζωής τους που χαρακτηρίζεται από έντονο στρες.

Επιπλέον με ένα παιδικό βιβλίο μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα!

1. Να μάθεις

Τα παιδιά γεννιούνται με το «χάρισμα» της περιέργειας και θέλουν να μάθουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο που τα περιβάλλει – όλα όσα βλέπουν αλλά κι όσα δεν είναι ορατά με τα μάτια τους. Και τα βιβλία είναι ο καλύτερος και ο πιο εύκολος τρόπος για να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν στα αμέτρητα πώς/γιατί που τα απασχολούν. Βιβλία όπως:

Νυχτερινός Ουρανός – Dioptra.gr

Συγγραφέας: Rola Shaw

Μεταφραστής: Ηλίας Μαγκλίνης

Εικονογράφος: Lara Hawthorne

Αριθμός σελίδων: 32

Ηλικίες: 6+

Στο διάβα των αιώνων, από τους αρχαίους Αιγύπτιους που έχτιζαν τις πυραμίδες έως τους πρώτους ναυτικούς της Πολυνησίας που διέσχιζαν τον Ειρηνικό Ωκεανό και τους αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα, ο νυχτερινός ουρανός έχει υπάρξει οδηγός και πηγή έμπνευσης σε όλο τον κόσμο. Τώρα είναι η σειρά σας να κοιτάξετε τον ουρανό και να ανακαλύψετε τα μυστήρια που κρύβει.

Είμαστε όλοι ίσοι!, Shannon Webber – Dioptra.gr

Συγγραφέας: Shannon Webber

Μεταφραστής: Νοέλα Ελιασά

Εικονογράφος: Jade Orlando

Αριθμός σελίδων: 64

Ηλικίες: 10+

Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να κατανοήσετε κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα δίνει κίνητρα για να γίνετε υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της ισότητας. Γνωρίστε ανθρώπους που έχουν προασπίσει την ισότητα και έχουν κάνει εκστρατείες για αλλαγές στην κοινωνία – όπως στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα και η Φρίντα Κάλο ή η Μαλάλα και η Γκρέτα Τούνμπεργκ σήμερα. Μάθετε για τις Σουφραζέτες, το Στόουνγουολ και το Pride, τη Mάχη κατά του Απαρτχάιντ και το Kίνημα Black Lives Matter, για θέματα όπως ο ακτιβισμός υπέρ των ατόμων με αναπηρίες, το λευκό προνόμιο, την ξενοφοβία, τον πατριωτισμό, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.

Θαυμαστοί ωκεανοί, Jess French – Dioptra.gr

Συγγραφέας: Jess French

Μεταφραστής: Μιχάλης Μακρόπουλος

Εικονογράφος: Claire McElfatrick

Αριθμός σελίδων: 80

Ηλικίες: 7+

Οι ωκεανοί είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του πλανήτη. Από τα καβούρια γέτι της αβύσσου ως τους κοραλλιογενείς υφάλους, ο ωκεανός είναι γεμάτος παράξενες, όμορφες εικόνες. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, θα κολυμπήσετε με μέδουσες, θα περιπλανηθείτε σ’ ένα λιβάδι ποσειδωνίας και θα ξιφομαχήσετε με φάλαινες μονόκερους! Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται στα παράξενα και μυστηριώδη βάθη των θαυμαστών ωκεανών!

 

2. Να παίξεις

Το παιχνίδι σαφώς και είναι συνώνυμο της λέξης παιδί και είναι απαραίτητο για κάθε ηλικία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια και ορόσημα. Πλέον το βιβλίο αποτελεί επίσης μια μορφή παιχνιδιού – μάλιστα με κάποια από αυτά εκτός από το να τα διαβάσεις μπορείς και στην κυριολεξία να παίξει μαζί τους. Βιβλία όπως:

Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα – Dioptra.gr

Συγγραφέας: Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!

Εικονογράφος: Ναταλία Μαυρωτά

Αριθμός σελίδων: 80

Ηλικίες: 4+

Το ήξερες ότι κάποιες ζέβρες γεννιούνται με βούλες αντί για ρίγες; Έχεις δει ποτέ περιστέρι-ουράνιο τόξο ή αράχνη-παγόνι; Θα μάντευες ποτέ ότι το ζωάκι που ρίχνει τις πιο δυνατές μπουνιές στον κόσμο είναι μια γαρίδα; Πάρτε ξυλομπογιές και μαρκαδόρους, και ελάτε να γνωρίσουμε όλα αυτά τα πολύ κουλ άτομα! Η Γη είναι ένα μεγάλο σπίτι που εμείς οι άνθρωποι μοιραζόμαστε με πολλά ακόμα ζωάκια. Θα μάθουμε σε ποιο μέρος πρέπει να ταξιδέψουμε για να τα δούμε, ποια είναι τα ταλέντα τους και ποιοι είναι οι φίλοι τους, μέσα από ζωγραφιές, αστεία και ποιήματα!

Παιχνίδια στη Χώρα των Δράκων – Dioptra.gr

Σειρά: Το Μεγάλο Βιβλίο – No 2

Μεταφραστής: Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Εικονογράφος: Anna Lang

Αριθμός σελίδων: 10

Ηλικίες: 4+

Αυτό το βιβλίο θα σας ταξιδέψει στη Χώρα των Δράκων με τους θεόρατους πύργους και τις φυλακισμένες πριγκίπισσες, τους γενναίους ιππότες και τους πανούργους δράκους! Θα δείτε τρομερές μονομαχίες στο ποτάμι της λάβας και θα ζήσετε απίστευτες περιπέτειες. Οκτώ επιτραπέζια παιχνίδια με εκπληκτική εικονογράφηση, πρωτότυπα πιόνια και ένα ζάρι, που θα βρείτε στο τέλος του βιβλίου, θα σας χαρίσουν ατέλειωτες ώρες διασκέδασης στο πιο μαγικό μέρος του κόσμου!

 

Αρχαία Ελλάδα, Περιπλάνηση στην Ιστορία – Dioptra.gr

Σειρά: Περιπλάνηση στην Ιστορία – No 3

Συγγραφέας: Fatti Burke

Μεταφραστής: Βιολέττα Ζεύκη

Εικονογράφος: Fatti Burke

Αριθμός σελίδων: 48

Ηνωμένο Βασίλειο

Ηλικίες: 7+

Η Ιστορία γίνεται Παιχνίδι! Πού αγορεύει ένας φιλόσοφος; Πώς κατασκευάζονται τα αγγεία; Βοηθήστε τον Ερρίκο να βρει τα κρυμμένα αντικείμενα σε κάθε σελίδα. Με εφόδια εξαιρετικά δημιουργήματα, συναρπαστικές πληροφορίες και πάνω από 100 κρυμμένες εικόνες θα περιπλανηθείτε στην αρχαία Ελλάδα και θα ανακαλύψετε έναν από τους πιο λαμπρούς πολιτισμούς του κόσμου! Από τη σειρά Περιπλάνηση στην Ιστορία κυκλοφορούν: *Αρχαία Αίγυπτος *Αρχαία Ρώμη *Αρχαία Ελλάδα.

3. Να ταξιδέψεις

Ένα βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Μέσα από τις σελίδες τους μπορείς να βρεθείς παντού. Σε χώρες υπαρκτές και φανταστικές – κι όχι μόνο αυτό μπορείς να ταξιδέψεις και πίσω στο χρόνο ή ακόμα και στο μέλλον. Κάθε βιβλίο μπορεί να είναι μια περιπέτεια και ένα μοναδικό ταξίδι! Ειδικά το ταξίδι αυτό γίνεται εκπληκτικό με βιβλία όπως:

Το εξπρές για τις απίθανες χώρες – Dioptra.gr

Σειρά:

Το εξπρές για τις Απίθανες Χώρες – No 1

Συγγραφέας: P.G. Bell

Μεταφραστής: Ευγενία Κολυδά

Εικονογράφος: Flavia Sorrentino

Σελίδες: 440

Ηλικίες: 8+

Όταν η Σούζαν ακούει έναν εκκωφαντικό θόρυβο μέσα στη νύχτα, γλιστρά αθόρυβα στο σκοτάδι για ν’ ανακαλύψει μια παράξενη αμαξοστοιχία μέσα στο σαλόνι του σπιτιού της!
Είναι το μαγικό Εξπρές για τις Απίθανες Χώρες που μεταφέρει την αλληλογραφία του μυστικού ταχυδρομείου των τρολ από τη μία άκρη της Ένωσης Απίθανων Χωρών στην άλλη.
Το νεαρό κορίτσι επιβιβάζεται χωρίς δεύτερη σκέψη στο Εξπρές και σύντομα καλείται να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Πρέπει να παραδώσει ένα δέμα στην τρομακτική μάγισσα που κατοικεί στον Πύργο του Οψιδιανού. Μόνο που το περιεχόμενο του δέματος έχει… άλλη άποψη και η Σούζαν θα ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια, όπου η μοίρα του πρίγκιπα Φρέντερικ κι ενός ολόκληρου παράλληλου κόσμου βρίσκεται στα χέρια της.

Δείτε Επίσης

Μια στάλα μαγεία – Dioptra.gr

Σειρά: Μια στάλα μαγεία – No 1

Συγγραφέας: Michelle Harrison

Μεταφραστής: Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Εικονογράφος: Melissa Castrillon

Αριθμός σελίδων: 456

Ηλικίες: 9+

Στο νησί του Κροουστόουν με τους Ομιχλώδεις Βάλτους, οι αδερφές Γουίντερσινς θα προσπαθήσουν να σπάσουν μια αρχέγονη κατάρα. Κάθε κορίτσι έχει κληρονομήσει ένα μαγικό κειμήλιo· μια ταξιδιωτική τσάντα για να ταξιδεύουν στον χρόνο, τέσσερις ξύλινες κούκλες για να γίνονται αόρατες κι έναν καθρέφτη με γοργόνες για να μιλούν μέσα από αυτόν… Θα διεκδικήσουν μια ζωή με ευκαιρίες πασπαλισμένες με τη μαγεία της περιπέτειας, αλλά πρώτα θα πρέπει να ανακαλύψουν το μυστήριο της μάγισσας Σόρσα…

Το μυστικό δάσος, Αργυρώ Πιπίνη – Dioptra.gr

Συγγραφέας: Sandra Dieckmann

Μεταφραστής: Αργυρώ Πιπίνη

Εικονογράφος: Sandra Dieckmann

Αριθμός σελίδων: 32

Ηλικίες: 4+

Μια καινούρια μέρα ανατέλλει στην άκρη του Μυστικού Δάσους. Τα ελάφια ξυπνούν και μασουλάνε νόστιμα φρούτα, τα αλεπουδάκια παίζουν, ενώ μια οικογένεια αρκούδων πηγαίνει για ψάρεμα. Περιπλανηθείτε στο δάσος και βρείτε όλα τα κρυμμένα ζωάκια για να μάθετε πώς μεγαλώνουν, πώς χτίζουν τις φωλιές τους και πώς αναζητούν την τροφή τους…

4. Να αισθανθείς!

Η ενσυναίσθηση αλλά και η καλλιέργεια της συναισθηματικής ευφυΐας των παιδιών είναι από τα σημαντικότερα μελήματα της ανατροφής κι ανάπτυξής τους. Τα βιβλία βοηθάνε τα παιδιά να μπουν στην ψυχολογία των διαφορετικών ηρώων και μπαίνοντας στα παπούτσια άλλων να καταλάβουν και τα δικά τους συναισθήματα και τις ψυχολογικές αντιδράσεις. Τα βιβλία μαθαίνουν στα παιδιά πώς να καταλαβαίνουν τι νιώθουν, να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται ό,τι αισθάνονται. Ειδικά βιβλία γραμμένα κατάλληλα για την ηλικία τους όπως:

Τα φλαφ της ευτυχίας, Μαρίνα Γιώτη – Dioptra.gr

Συγγραφέας- Εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη

Αριθμός σελίδων: 64

Ηλικίες: 4+

Μια ιστορία που έρχεται να δείξει στα παιδιά τη δύναμη της ευγνωμοσύνης. Η ευγνωμοσύνη θρέφει την ψυχή και συνδέεται άμεσα με την ευτυχία. Είναι ένα εργαλείο και μια ικανότητα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ζήσουμε στο παρόν, να νιώσουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

 

Πέντε δέκα δεκαπέντε, Chris Naylor-Ballesteros – Dioptra.gr

Συγγραφέας: Chris Naylor-Ballesteros

Μεταφραστής: Λύντη Γαλάτη

Αριθμός σελίδων: 32

Ηλικίες: 4+

Πέντε Δέκα Δεκαπέντε… Το κρυφτό είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι. Ο Μπερτ νομίζει ότι βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες – αλλά όχι! Συνέχεια ο Φρανκ τον ξετρυπώνει… Έτσι εκείνος κερδίζει κάθε φορά. Σε κάθε παιχνίδι. Κερδίζει πάντα. Μερικές φορές, όμως, ο Φρανκ σκέφτεται ότι αγαπάει το κρυφτό… αλλά αγαπάει τον φίλο του περισσότερο! Και θέλει να του δώσει μια ευκαιρία…

Μέλη και Μελέκ, Μαυρίδου Βασιλική-Αικατερίνη – Dioptra.gr

Συγγραφέας: Βάνα Μαυρίδου

Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού

Αριθμός σελίδων: 80

Ηλικίες: 8+

Η Μέλη αγαπάει πολύ την κούκλα της, τη Μελέκ. Την έχει φτιάξει η γιαγιά της και δεν την αποχωρίζεται ποτέ. Ωστόσο, κάποιες φορές, οι συνθήκες ανατρέπουν τα πάντα γύρω μας. Τον Σεπτέμβρη του 1922, η Μέλη θα μάθει να ζει χωρίς τη Μελέκ, μακριά από το σπίτι της και από τα αγαπημένα της πρόσωπα. Μέσα στην καρδιά της όμως –και στη δική της και στης Μελέκ– θα ζει πάντα η αγάπη. Και μια αγάπη αληθινή μπορεί να δώσει ξανά ζωή σε όλα… Μια ιστορία μνήμης και ανθρωπιάς… 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top