TOP

Διακοπές για τη μαμά… χωρίς τα παιδιά!

Μόνη, με τον σύντροφό σας ή τις φίλες σας - ένα διάλειμμα θα σας κάνει μόνο καλό!

Ακούγεται τρελό ή θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά το να πάρετε λίγες μέρες ρεπό… θα κάνει καλό και σε εσάς αλλά και συνολικά στην οικογένειά σας.

Το να είσαι μαμά είναι μια «δουλειά» πλήρους απασχόλησης που δεν γνωρίζει αργίες, είναι 24/7, και με υπερωρίες ή απλώς με αναγνωρισμένο εικοσιτετράωρο ωράριο.

Ακόμα και οι διακοπές των παιδιών από το σχολείο δεν σημαίνουν ξεκούραση για μία μαμά, αλλά μάλλον περισσότερες ώρες «εργασίας», μια που ο κλήρος για να μην ακούγεται πολλές φορές η φράση «μαμά, βαριέμαι», συνήθως πέφτει σε εκείνη.

Το να είσαι μαμά σημαίνει ότι παράλληλα διευθύνεις ένα σπίτι και τρέχεις το παιδί στις δραστηριότητες του, έχεις την ευθύνη της διατροφής του, των καθαρών ρούχων του, το αν έχει διαβάσει, πηγαίνεις στις σχολικές συγκεντρώσεις, στις συναντήσεις με τους δασκάλους, τις σχολικές γιορτές και ταυτόχρονα ζεις σε ένα παράλληλο εργασιακό σύμπαν.

Χρειάζεται να αναφέρω σε όλα αυτά και το ότι έχεις την ευθύνη της σχέσης σου με τον σύντροφό σου; Μπα, νομίζω ότι έχετε πιάσει το νόημα.

Στις μέρες μας παρά τα τεχνολογικά επιτεύγματα, το ανώτερο μορφωτικό ή επαγγελματικό επίπεδο των σύγχρονων μαμάδων από εκείνο των μαμάδων παλαιότερων εποχών, είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο οι μαμάδες να υποφέρουν από εξάντληση, υπερβολική κούραση και να είναι στα όρια –μερικές φορές τα ξεπερνούν κιόλας– της υπερκόπωσης ή της ψυχικής και σωματικής εξουθένωσης.

Με αυτά τα δεδομένα το σενάριο λίγων ημερών απομόνωσης, χαλάρωσης, διασκέδασης και ξεκούρασης χωρίς τα παιδιά δεν ακούγεται τόσο ως εξωπραγματικό αλλά ταυτόχρονα ως φυσιολογικό και αναγκαίο.

Ένα ολιγοήμερο ταξιδάκι χωρίς τα παιδιά αλλά με τον σύντροφό σας σίγουρα θα έκανε καλό και στους δύο και κυρίως στη σχέση σας. Αλλά ακόμα και η εκδοχή του να πάει μια μαμά τελείως μόνη της διακοπές ή ένα σαββατοκύριακο –έστω– με τις φίλες της, σε ένα spa (θα ήταν ονειρικό/ονειρεμένο ­–ξέρω– σενάριο) δεν είναι κάτι που και μόνο ως σκέψη θα πρέπει να σας δημιουργεί ενοχές.

Το να προσφέρετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο και να κάνετε πράγματα μόνο για εσάς τις ίδιες δεν είναι κάτι κακό, απαγορευμένο ή κατακριτέο. Είναι φυσικό σας δικαίωμα, το δικαιούστε και είναι απαραίτητο. Το να είστε μαμά είναι μία από τις πολλές σας ιδιότητες. Και το  να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα δεν σημαίνει ότι δεν είστε καλή μαμά ή ότι παύετε να είστε μαμά τις μέρες που ξεκουράζεστε.

Μπορείτε να το συνδυάσετε όταν τα παιδιά θα είναι στην κατασκήνωση ή στον παππού και τη γιαγιά! Αντί να ασχοληθείτε με το σπίτι και τις δουλειές, το διάστημα που θα λείπουν αφιερώστε το σε εσάς ή σε εσάς και τον σύντροφό σας για να θυμηθείτε ότι είστε και σύντροφοι πέρα από γονείς. Ωστόσο είναι σημαντικό κι απαραίτητο να βρείτε και να απολαύσετε χρόνο και μόνο για εσάς.

Λίγος χρόνος για να αφουγκραστείτε τις ανάγκες σας, να χαλαρώσετε, να αδειάσετε το μυαλό από τις σκοτούρες, να προσφέρετε μια περιποίηση στο σώμα σας, να κολυμπήσετε χωρίς να σκέφτεστε τα μπρατσάκια… ή απλώς και μόνο να διαβάσετε το βιβλίο σας χωρίς διακοπή ξαπλωμένη στην παραλία… είναι μικρές απολαυστικές στιγμές που μπορείτε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας.

Αν καταφέρετε να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας, θα ανέβουν ξανά τα επίπεδα ενέργειάς σας, δύναμης, ευεξίας

Καταχώρησε Σχόλιο