Now Reading
Διαβήτης και ανδρική υπογονιμότητα

Διαβήτης και ανδρική υπογονιμότητα

Αιτίες, τύποι διαβήτη και τρόποι αντιμετώπισης

Η αναπαραγωγή στον άνδρα και στη γυναίκα είναι μια σύνθετη διαδικασία και εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του γεννητικού συστήματος και των δύο φύλων καθώς επίσης και από πολλούς άλλους σωματικούς και ψυχογενείς παράγοντες. Ως υπογονιμότητα εννοούμε την αδυναμία σύλληψης μετά από ένα έτος ελεύθερης, χωρίς προφυλάξεις ερωτικής επαφής. Η υπογονιμότητα απαντάται περίπου στο 15% των νέων ζευγαριών.
Και ενώ στις γυναίκες με διαβήτη η υπογονιμότητα ήταν γνωστή από παλιά, προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα ο σακχαρώδης διαβήτης στους άνδρες και η παχυσαρκία. Η αύξηση της μάζας του λίπους και συγκεκριμένα του κοιλιακού λίπους επιδρά στη βιοσύνθεση των ορμονών του φύλου (ανδρογόνα) και δημιουργείται έτσι περίσσεια γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα). Το ίδιο αποτέλεσμα επιφέρει και η αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης που είναι χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2. Έτσι η παχυσαρκία και ιδίως η ανδρικού τύπου(κοιλιακή) που παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό ανδρών, αλλά και γυναικών, με διαβήτη τύπου 2 έχει συνδυασθεί με υπογονιμότητα. Επιπλέον, στον άνδρα μπορεί να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργίας και διαταραχής στην εκσπερμάτιση που παρατηρούνται στη διαβητική νευροπάθεια και αγγειοπάθεια.

Μπορεί να υπάρχει και διαταραχή στη λειτουργία των όρχεων και στη μεταφορά του σπέρματος, καθώς και άλλες ενδοκρινικές διαταραχές που καταλήγουν στον λεγόμενο υπογοναδισμό. Η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται αρκετά συχνά και σε ψυχογενή αίτια, ιδίως κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή, που απαντώνται συχνά στο διαβήτη, και τα οποία αν αντιμετωπισθούν κατάλληλα θεραπεύουν και τη στυτική δυσλειτουργία. Η αποτελεσματική θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, η αποφυγή καπνίσματος, οινοπνεύματος και φαρμάκων που επιδεινώνουν τη στυτική δυσλειτουργία και η διάγνωση και αντιμετώπιση καταστάσεων που συνυπάρχουν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας σε μεγάλο αριθμό ανδρών με σακχαρώδη διαβήτη.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την κατανόηση και τη θεραπεία των καταστάσεων που προκαλούν υπογονιμότητα στα άτομα με διαβήτη. Με τη συνεργασία των διαφόρων ειδικοτήτων όπως διαβητολόγου, ενδοκρινολόγου, ψυχίατρου, ουρολόγου-ανδρολόγου είναι δυνατόν τα άτομα αυτά να διαγνωστούν έγκαιρα και να τους δοθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ώστε

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top