TOP

«Δίνουμε κάνναβη στα παιδιά μας γιατί έχει αποτέλεσμα»

Μαρτυρίες από γονείς στην Ελλάδα

Το άρθρο της

«Επιτέλους…»

«Παλεύω 20 χρόνια με αυτή την ασθένεια και αυτά τα αποτελέσματα δεν τα είχα ποτέ. Κάνουμε αυτόν τον αγώνα για να μπορούν οι ασθενείς που τη χρειάζονται να χρησιμοποιούν κάνναβη, γιατί εγώ έχω δουλειά, είμαι και γιατρός και μπορώ να παίρνω το φάρμακό μου, αλλά οι υπόλοιποι που δεν έχουν δουλειά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να καλυτερέψουν τη ζωή τους», είπε και καταχειροκροτήθηκε.

«Επιτέλους το παιδί μας χαμογελάει», είπε η μητέρα μιας έφηβης με επιληψία περιγράφοντας την αλλαγή προς το καλύτερο όχι μόνο για το παιδί της αλλά για τη ζωή όλης της οικογένειας αφότου άρχισε να της χορηγεί κανναβιδιόλη.

Κι όταν εκεί, ανάμεσα από επιληπτικά σύνδρομα με συχνότητα μιας περίπτωσης στο ένα εκατομμύριο γεννήσεις, τόνους χημικών σκευασμάτων, επεισοδίων και τραυματισμών άκουσε το παιδί της να λέει ότι «αισθάνομαι καλά, δεν χτυπάω, δεν τσακώνομαι, είμαι ήρεμη και χαρούμενη», δεν απορείς γιατί η μητέρα της έκλαιγε και δεν πίστευε στα αυτιά της ή όταν διαπίστωνε καταστάσεις στις οποίες δεν τολμούσε να ελπίσει, «η επαφή με το νερό ήταν αδιανόητη πιο πριν», αλλά συνέχισε παρά την αβεβαιότητα να βαδίζει στον άγνωστο δρόμο για να μπορεί να λέει σήμερα ότι «η κανναβιδιόλη έχει δοκιμασμένο αποτέλεσμα στην επιληψία».

Πέρα από την αναλυτική περιγραφή των αποτελεσμάτων από τη χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων αλλά και τις δυσκολίες προμήθειάς τους και του πειραματισμού με τη δοσολογία, οι γενικές οδηγίες που διατυπώθηκαν δεν ήταν άλλες από το τρίπτυχο επιμονή, υπομονή και παρατηρητικότητα.

Και φυσικά δεδομένης της απαγόρευσης η πορεία μέχρι εδώ δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε χωρίς αμφιβολίες. «Ομως θα δοκιμάσεις τα πάντα»… «Φαντάζεσαι να υπάρχει μια λύση κι εγώ να μην τη βρω ποτέ;»… «Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε την κατάσταση του άρρωστου παιδιού σου και θα του το στερούσες, όσο παράνομο κι αν ήταν;», ήταν οι λόγοι που τους έδιναν κουράγιο να συνεχίσουν.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Για το πώς ένα φυτό που θεωρούνταν δηλητήριο πριν από μερικά χρόνια και επικίνδυνο, έγινε ίαμα που θεραπεύει όλες τις ασθένειες, μίλησε ο γιατρός και ακτιβιστής Γιώργης Οικονομόπουλος, εξηγώντας την ώθηση που δόθηκε στην έρευνα όταν το 1993 ανακαλύφθηκαν τα ενδοκανναβινοειδή και το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού στον οποίο ταιριάζουν τα φυτοκανναβινοειδή, οι 85 χημικές ουσίες από τις οποίες αποτελείται η κάνναβη, με πιο γνωστές δύο, την κανναβιδιόλη (CBD) που έχει ευρεία ιατρική χρήση και την τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) που είναι η ψυχοτρόπος ουσία της.

«Το φυτό της κάνναβης έχει την ιδιότητα να ενισχύει τα ενδοκανναβινοειδή του οργανισμού μας», γεγονός που φωτίζει επιστημονικά την εφαρμογή τους σε πλήθος διαταραχών, ενώ οι «αλληλεπιδράσεις της κανναβιδιόλης (CBD) με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχουν τόσο πολλά αποτελέσματα που έκτοτε ερευνώνται ακόμα εκπλήσσοντας τους επιστήμονες», παρατήρησε ο γιατρός.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης (enallaktikos.gr) που συντόνισε την εκδήλωση είπε πόσο διαδεδομένη είναι η ιατρική κάνναβη ακόμη και στη γειτονιά μας, καθώς είναι νόμιμη σε Κύπρο και ΠΓΔΜ, στην Ιταλία την καλλιεργεί ο στρατός, ενώ στη Γερμανία και σε 16 ευρωπαϊκές χώρες συνταγογραφείται, στις ΗΠΑ χορηγείται σε 30 Πολιτείες, ενώ σε Καναδά και Ισραήλ γίνονται έρευνες για τις χρήσεις της. «Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση», είπε ο δημοσιογράφος, για να συμπληρώσει ο γιατρός ότι «έχει μπει πια το νερό στο αυλάκι και περιμένουμε να γίνει νόμιμη σύντομα και εδώ».

Αυτό ήταν φυσικά και το αίτημα της εκδήλωσης. Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και στη χώρα μας χωρίς αποκλεισμούς ασθενών, ασθενειών, σκευασμάτων.

Κι ενώ το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο, είναι ίσως παρήγορο ότι ζήτησε το υλικό από τη γόνιμη συνάντηση της θεωρητικής γνώσης των γιατρών με την καθημερινή εμπειρία γονιών και ασθενών προκειμένου να ακούσει τις μαρτυρίες όσων -ακόμη «παράνομων»- ασθενών το χρησιμοποιούν για να βρουν την υγειά τους.

αρχική

 

Καταχώρησε Σχόλιο