Now Reading
Γλυκές γιορτές… αλλά με μέτρο τη ζάχαρη!

Γλυκές γιορτές… αλλά με μέτρο τη ζάχαρη!

Την προσοχή σας: γιατί είναι εύκολο τα παιδιά να ξεφύγουν αυτές τις μέρες

Δεν είναι έξυπνο να τροφοδοτείτε τα παιδιά σας έναν τόνο ζάχαρης, οι γονείς το γνωρίζουν αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με την σύγχρονη παιδιατρική, τα παιδιά ηλικίας 2-18 ετών πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα από 25 γραμμάρια (δηλαδή έξι κουταλάκια του γλυκού) πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα. Περισσότερο από αυτό, και καλείτε προβλήματα υγείας. Εδώ είναι πέντε τρόποι ζάχαρης επηρεάζει τα παιδιά που είναι επιζήμια για την υγεία τους.

Προκαλεί συχνά κρυολογήματα και αλλεργίες

Έχετε ανησυχήσει ότι το παιδί σας αρρωσταίνει συχνότερα; Παρατηρείτε ότι έχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή αλλεργίας όλο τον χρόνο; Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι το παιδί σας τρώει πολλή ζάχαρη. Η ζάχαρη προάγει τη φλεγμονή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βλέννας, προκαλώντας ρινική καταρροή και βήχα. Δίνει επίσης σήμα στον οργανισμό το ανοσοποιητικό σύστημα να εργάζεται σκληρότερα, με αποτέλεσμα να τον εξασθενεί και να αφήνει το παιδί σας ευάλωτο σε ασθένεια.

Προκαλεί διατροφικές ελλείψεις και παχυσαρκία

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι επίσης υψηλά σε θερμίδες, αλλά υπολείπονται όσον αφορά τη θρεπτική αξία. Οι χυμοί φρούτων (που δεν αντικαθιστούν τα πραγματικά φρούτα), αναψυκτικά και καραμέλες δεν ικανοποιούν το σώμα όπως και άλλα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος του παιδιού να μην καταγράφει κατανάλωση τροφής, συνεπώς συνεχίζει να σηματοδοτεί ότι εξακολουθεί να πεινάει.

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, η ζάχαρη προκαλεί επίσης την ινσουλίνη και το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περισσότερους πόθους. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν χαμηλότερες ίνες, έτσι το σώμα επεξεργάζεται γρήγορα τα τρόφιμα και στέλνει περισσότερα σήματα στον εγκέφαλο ότι πεινάει πάλι. Με τις υψηλές θερμίδες και την συχνότερη κατανάλωση, τα παιδιά κερδίζουν βάρος κι οδηγούνται συχνά την παχυσαρκία.

Προκαλεί σπαστική βρογχίτιδα

Μερικά παιδιά έχουν υποτροπιάζοντα συμπτώματα του τι φαίνεται να είναι βρογχίτιδα, μια λοίμωξη του ανώτερου αεραγωγού που προκαλεί ένα χαρακτηριστικό βήχα. Τα προϊόντα με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα σοκολάτας ή το παγωτό, μπορούν να προκαλέσουν αυτό, ειδικά εάν καταναλώνονται πάρα πολλά και πολύ συχνά. Ο συνδυασμός ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων (που συχνά περιέχει πρόσθετα σάκχαρα) απαιτεί πολύ χρόνο για να χωνευτεί και είναι όξινος, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επανέλθει μέσω του οισοφάγου. Όταν περνάει από τις φωνητικές χορδές, προκαλεί λαρυγγοπασμό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο βήχας.

Δείτε Επίσης

Αυξάνει τη φθορά των δοντιών και την κακή αναπνοή

Το έχετε ξανακούσει και δεν είναι μύθος. η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη φθορά των δοντιών. Τα στοματικά βακτήρια αγαπούν τη ζάχαρη. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και απελευθερώνουν οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή. Καθώς η ζάχαρη διασπάται  και διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας κοιλότητες. Μπορεί επίσης να κάνει τη γλώσσα και το στόμα κόκκινο και να προκαλέσει ευαισθησία στα πικάντικα τρόφιμα.

Δημιουργεί μακροπρόθεσμα ζητήματα υγείας

Παρόλο που ενδέχεται να μην υπάρχουν προφανή προβλήματα τώρα, με την πάροδο του χρόνου η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ενηλικίωση. Βάζει ένα άτομο σε κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη. Τα παιδιά που υπερκαταναλώνουν ζάχαρη αναπτύσσουν προβλήματα στο δημοτικό σχολείο αντί της μέσης ηλικίας και προχωρούν στα προχωρημένα στάδια της καρδιακής νόσου νωρίτερα. Όταν συνδυάζεται με την αύξηση βάρους, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεαρή ηλικία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top