Now Reading
Για ποιο λόγο η παιδική χαρά συνδέεται με καλύτερες σχολικές επιδόσεις;

Για ποιο λόγο η παιδική χαρά συνδέεται με καλύτερες σχολικές επιδόσεις;

Μια νέα έρευνα σε μαθητές εξηγεί το πώς και το γιατί

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έλειψε πολύ στα παιδιά το παιχνίδι στην παιδική χαρά και το πάρκο. Το παιχνίδι στην παιδική χαρά δεν είναι μόνο μια καλή ευκαιρία για διασκέδαση, κοινωνικοποίηση και εκτόνωση, αλλά και ένα μέσο ενίσχυσης της εγκεφαλικής λειτουργίας των παιδιών.

Όπως έδειξε μια έρευνα, τα παιδιά που δεν συμμετέχουν σε κανένα είδος σωματικής δραστηριότητας μετά το σχολείο έχουν την τάση να συσσωρεύουν ένα επιβλαβές είδος σωματικού λίπους που επιδρά αρνητικά στην υγεία του εγκεφάλου και τις νοητικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, τα περισσότερα παιδιά δεν συμμορφώνονται με τις επίσημες συστάσεις για άσκηση, που είναι τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για άτομα κάτω των 18 ετών. Και η καθιστική ζωή μπορεί να έχει ως συνέπεια πρόσληψη βάρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης. Πολλά από τα περιττά κιλά αντιστοιχούν στο λεγόμενο σπλαχνικό λίπος, που έχει συνδεθεί με την εμφάνιση φλεγμονών σε ολόκληρο το σώμα, με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμα και σε παιδιά, και με μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Όσον αφορά το σπλαχνικό λίπος και την υγεία του εγκεφάλου των παιδιών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθίστερν της Βοστόνης και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρακολούθησαν εκατοντάδες παιδιά 8-10 ετών για εννέα μήνες τα οποία συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα άσκησης μετά το σχολείο.

Όπως διαπίστωσαν μετά τους εννέα μήνες, τα παιδιά που στην αρχή του προγράμματος ήταν παχύσαρκα όχι μόνο είχαν χάσει κοιλιακό λίπος, αλλά επιπλέον παρουσίαζαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε μια σειρά τεστ που μετρούσαν την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται, να επεξεργάζονται πληροφορίες και να ελέγχουν τον παρορμητισμό τους. Ένα ανάλογο αποτέλεσμα παρατήρησαν οι ερευνητές και στα παιδιά που στην αρχή του προγράμματος είχαν φυσιολογικό βάρος. Εν ολίγοις, όσο περισσότερο σωματικό λίπος έχανε ένα παιδί, τόσο καλύτερες επιδόσεις σημείωνε στα τεστ.

Δείτε Επίσης

Στο μεταξύ τα παιδιά της ομάδας ελέγχου, που δεν είχαν αλλάξει τίποτα στις καθημερινές τους συνήθειες, είχαν αποκτήσει περισσότερο κοιλιακό λίπος, ιδιαίτερα όσα ήταν από την αρχή παχύσαρκα. Τα τελευταία επιπλέον, σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του πειράματος.

Όπως υποθέτει η Lauren Raine, μια από τους ερευνητές, η μείωση του κοιλιακού λίπους ενδεχομένως να ρίχνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, η οποία υπονομεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Με λίγα λόγια, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά μας να κινούνται, έστω κι αν αυτό σημαίνει μια επίσκεψη στην παιδική χαρά της γειτονιάς, δεν κάνουμε καλό μόνο στο σώμα αλλά και στο μυαλό τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top