Now Reading
Γιατί τα κορίτσια πιστεύουν ότι τα αγόρια είναι πιο έξυπνα

Γιατί τα κορίτσια πιστεύουν ότι τα αγόρια είναι πιο έξυπνα

Πώς θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση της κόρης σας

 

Έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι τα κορίτσια έχουν προκαταλήψεις για τις ικανότητές τους, εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση πολύ συχνότερα από τα αγόρια και πιστεύουν ότι τα παιδιά του αντίθετου φύλου είναι πιο έξυπνα, ήδη από την ηλικία των 6 ετών.

Μάλιστα σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Science, έκαναν μία σειρά πειράματα σε παιδιά ηλικίας 5-7 ετών. Σε ένα από αυτά, τα παιδιά άκουγαν μία ιστορία για ένα «πολύ πολύ έξυπνο άνθρωπο». Όταν τους έδειξαν δύο φωτογραφίες, μίας επαγγελματικά ντυμένης γυναίκας και ενός άντρα, τα κορίτσια 6 ετών και πάνω ήταν πιο πιθανό να πουν ότι η ιστορία αναφερόταν στον άντρα.  Σε ένα άλλο, φάνηκε ότι τα κορίτσια απέφευγαν περισσότερο τα παιχνίδια που ήταν (υποτίθεται) για «παιδιά που είναι πολύ πολύ έξυπνα». Σύμφωνα με τους ερευνητές τη συμπεριφορά αυτή δεν εμφάνισαν κορίτσια μικρότερα από 6 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη, αφού σε ηλικία 6 ετών τα κορίτσια, όπως και όλα τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και επηρεάζονται, ακόμα και υποσυνείδητα, από τις προκαταλήψεις των γύρω τους, δασκάλων, γονιών και μαθητών.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, θα πρέπει δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων να αναγνωρίζουν ότι πιθανόν να είναι υποσυνείδητα προκατειλημμένοι και να δίνουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλα τα παιδιά, προωθώντας προγράμματα που αποδεικνύουν ότι τα ταλέντα είναι κάτι που ένα παιδί μπορεί να μάθει και να αναπτύξει, σε αντίθεση με την πιο διαδεδομένη άποψη ότι είτε είσαι καλός σε κάτι είτε δεν είσαι, από γεννησιμιού σου.

Θα πρέπει, επίσης, τα κορίτσια να επαινούνται εξίσου για την εξυπνάδα τους και όχι μόνο, π.χ. για την ομορφιά τους. Μιλήστε για τα κατορθώματά τους, ακόμα και αν είναι ότι υπολόγισαν σωστά τα ρέστα στο σούπερ μάρκετ ή τα πήγαν καλά σε ένα τεστ μαθηματικών στο σχολείο, προτείνει η κλινική ψυχολόγος Kristin Carruthers. Όπως λέει, πρέπει να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των κοριτσιών, αφού σε αντίθετη περίπτωση επηρεάζεται μακροπρόθεσμα οι επιλογές που κάνουν για τις σπουδές και την καριέρα τους. Κι αυτό γιατί αν πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο έξυπνα όσο τα αγόρια, τα κορίτσια μπορεί να μην επιλέξουν πιο «δύσκολα» πεδία, όπως η φυσική, τα μαθηματικά και η τεχνολογία, ακόμα και αν τους αρέσουν.

Εξάλλου, η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα όπως άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές.

Δείτε Επίσης

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:
– να λέτε με κάθε ευκαιρία στην κόρη σας ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αν το βάλει στο μυαλό της
– να συμπεριφέρεστε στα παιδιά σας, είτε είναι αγόρια είτε κορίτσια, το ίδιο. Για παράδειγμα και οι δύο πρέπει να βοηθούν στο πλύσιμο των πιάτων ή να μάθουν ποδόσφαιρο αν θέλουν
– αν δείτε ένα κορίτσι ή μία γυναίκα που είναι πρότυπο λόγω της δουλειάς, του χαρακτήρα ή των σπουδών της, μιλήστε για αυτήν στα παιδιά σας. Μπορεί να είναι από μία αθλήτρια, μία πρόεδρος επιχείρησης ή η γειτόνισσα σας που μπήκε πρώτη στην Ιατρική Σχολή.
– το πιο βασικό είναι να είστε οι ίδιες πρότυπα για τα παιδιά σας, αφού όπως έχουμε πει δεκάδες φορές, τα παιδιά ακολουθούν και μιμούνται περισσότερο τη συμπεριφορά των γονιών τους από ότι τα λόγια τους. Για αυτό αποφύγετε να παραπονιέστε για το βάρος σας ή να κάνετε μειωτικά σχόλια για την εμφάνισή σας μπροστά στην κόρη σας αφού αυξάνετε τις πιθανότητες να κάνει και εκείνη το ίδιο όταν μεγαλώσει.

Να θυμάστε ότι όλες οι μαμάδες πρέπει να απολαμβάνουν τα κατορθώματά τους και να αγαπούν τον εαυτό τους. Αν κάνετε αυτό το πολύ βασικό, θα μάθετε στις κόρες σας να κάνουν το ίδιο και να αντιμετωπίζουν όλες τις προκλήσεις χωρίς φόβο αλλά με την πεποίθηση ότι τους αξίζει να επιτύχουν.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top